• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karabük'te işçileri zehirlenen tesis kapatıldı

Tesisi kapatmak Çözüm mü?


  • Kullanılan toplam oy
    10

Yasemin Aslantürk Çebi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Aralık 2010
Firma
ÖZEL SEKTÖR
faaliyetler607.jpg Karabük’te işçileri zehirlenen tesis kapatıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 130 işçiyi zehirleyen fabrikayı kapattıBakan Bayraktar: Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız

Marzınc Marmara Geri Kazanım firmasının 130 işçisinin rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan incelemede ilk sonuçlar alındı. Demir çelik fabrikalarının bacasından çıkan atıkların geri dönüşümünü sağlayan Marzınc Marmara firmasında çalışan işçilerin çeşitli ağır metallere maruz kaldıklarını tespit eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fabrikanın faaliyetlerini durdurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatı üzerine Marzınc Marmara Geri Kazanım firması hakkında inceleme başlatan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ekipleri, 130 çalışanı sağlık şikâyetleri ile hastanelere başvuran firmanın, gerekli olan önlemleri almadığı sonucuna vardı. Yapılan ilk incelemelerde; baca tozu geri dönüşümü üzerine faaliyet gösteren Marzınc Marmara firmasının 43 çalışanının, başta kurşun olmak üzere çeşitli ağır metallere maruz kaldığı tespit edildi. Ayrıca, hastaneye başvuran 37 işçide de kurşun metaline rastlandı.

Yapılan incelemeler ve elde edilen bulgular sonucu Marzınc Marmara Geri Kazanım firmasının faaliyetleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “süre kaydı olmak üzere” durduruldu.

Bakan Bayraktar: Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız
Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu hatırlatarak “Kalkınan ve büyüyen bir Türkiye ancak güçlü bir sanayi ile olur. Sanayicimiz de artık şunu çok iyi anlamalıdır ki; çevreyi dikkate almadan sürdürülebilir bir üretim yapma dönemi bitmiştir. Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Çünkü başka Türkiye yok, çünkü başka Dünya yok. Çocuklarımız ve geleceğimiz için çevreye zarar vermeden kalkınmayı başarmalıyız” dedi.
 
Çevre kirleten tesislere göz dağı vermek, insan hayatını hiçe sayanlara karşı -bence- kapatmak, göz dağı vermektir. Yerinde bir karar olmuş. Bakanımızın 'Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız' lafı hoşuma gitti. Bence artık çevre ve insan sağlığı önemsenmeli. Kapatmak geçici bir süreliğine çözümdür. Ancak etkili olacağı kanaatindeyim.
 
Bir sorum var: İşçi sağlığı ile ilgili konulara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mı bakıyor yoksa Çevre ve Şehircilik Balanlığı mı? Sorduğum soruda art niyet aranmasın peşinen söylemek istiyorum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ceza kesme yetisine sahip değil midir?

Düzeltme: Haberde bir eksiklik var gibi sanki.
 
@CMNet Okuru

Tam olarak düşündüklerimi dile getirmişsiniz ;) elinize sağlık.

@Melih Coşar

Bu konuda tamamen haklısınız, ama çalışanların yakınları şikayet ettiyse ki bu tarz şikayetler ilk olarak Çevre ve Şehirciliğe yapılıyor.

Ankara da da emekli bir hanım teyzemiz yol boyunca gördüklerini not alıp delilleriyle İl Müdürlüğüne şikayet etmişti. :) Bunun üstüne tüm bölge denetim geçirdi :)... Böyle bişey olmuş olabilir mi?
 
@Şeyma Huyut

Şeyma Hanım,

Bu türde şikayetler önce BİMER'e yapılır ardından BİMER ilgili yerel yönetimle temasa geçerek durumu bildirir ve aksiyon alınır. Ör: aynı mahalledeki teyzeler gelir gürültü şikayeti yaparlarsa Zabıta ile birlikte ÇŞİM'den mühendis elinde gürültü ölçüm cihazı ile gelir, ölçümü yapar cezası tatbik edilir. Aynı şekili emisyon vb olarak düşünün. Burada eksik bir şeyler olduğunu düşünüyorum. Neden öyle düşündüğümü de söyleyeyim: Kaç tanenizin danışmanlık yaptığı firmaya eksiklik bildirimi ile birlikte ceza geldi, kaçı uygulandı, kaçında kapatmaya gidildi?
 
@Melih Coşar


Hımmm, haklısınız. Bilemedim ki şimdi :)

Nisan ayında böyle bi olay olmuştu onu paylaşmak istedim ama tabi bana anlatılan da eksik olabilir ki ;)( İl Çevre bize yanlış bilgi mi verdi :D )

Biz de o zaman sizin gibi düşünmüştük. ama emekli öğretmenmiş vs mantıklı hareket etmiş gibi düşündük sonradan.
 
@Melih Coşar

Haklısın Melih, hemde çok haklısın. Ayrıca insana değer verilseydi güzel ülkemde İSG kanunu da ertelenmezdi. :suspus:
 
benimde konuyu paylaşmamda ki asıl neden buydu Zeynep Hanım ISG Kanunundaki erteleme,
Konu çevre ve insan olunca kimsenin gözünün yaşına bakmayız----ISG kanununda erteleme:eek:
 
Üst