• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kariyer üzerine!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Hayatta herşey kariyer mi? Yoksa kariyer bariyer mi? Peki kariyerle Sarıyer‘in ne alakası var. Yanıtları aşağıda…
Bir kariyer koçu olsaydım şunları söylerdim. Değilim ama yine de söylüyorum. itirazı olan varsa söylesin. Sen anlamazsın abi, ne müdahale ediyorsun ‘veya Kelsin başına çare bul‘ da diyebilir mahsuru yok. Kariyerin kökü nerelere dayanır bilmiyorum. Araştırma gereği de duymadım. Kariyer yapanların hiçbirinin böyle bir merakının da olduğunu tahmin etmiyorum. Yani ne olduğu bilinmeden nasıl yapılacağı çok iyi bilinen ender şeylerden biri olduğu ortada.
Kariyer. Bariyer Değil Kariyer! Bariyerli yollarda yapılan zorlu ilerleyiş. Yıllarca tırnaklarıyla kazıyarak umduğu yerde olabilmek. İstediği şeyleri istediği kadar iyi yapabilmek. Çocuklu da olsa niyetlenmek. Askere de gitse ara vermemek. Okusa da heves etmek. Emekli de olsa farklı yoldan ilerlemek. Gitmek ve gittiği gibi geri gelmek. Gelmek ve geçtiği yoları tarif etmek… Nasıl yapıldığı konusunda herkesin bir yolu var. Benimde öyle! Çok kişiye beleşten akıl verdim. Etkilide oldu. İşsiz kalırsam yapmayı istediğim işlerden biride bu olurdu. Kariyer koçluğu ve yürü be koçum demecilik. Kim tutar seni, aslansın kaplansın‘cılık. Birde bakmışsın yol almışsın. Kurumsal şirketlerde yapıldığı zannedilen, oralarda olmazsa vakit öldürüldüğü düşünülen bu güzelim kelime nelere kadir bileniniz yok. Askerliğini yapmayana adam gözüyle bakılmadığı çağlar geride kaldı. Kariyer sahibi olmayana adam olmamış gözüyle bakılıyor artık.
-Efendim çocuklar aralarında anlaşmış, bizede… (babanın sözü balla kesilir, kızın annesi devreye girer)
-Oğlum nerde çalışıyorsun, ne iş yapıyorsun, kaç para maaş alıyorsun, ikramiyelerin varmı, daha ne kadar çalışacaksın, on yıl sonra nerede olmayı planlıyorsun, kızımın kariyer hedefiyle uyumlumusunuz?
-Tey teyzecim, aslında iyi kazanıyorum, biliyorsunuz benim Sarıyer‘de bir dükkanım var, beş yıl oldu çalışıyorum, aslında şey…On yıl sonramı, o zamanımmm…Şeyyy. Kemküm…
-Efendim çocuklar anlaşmış, bize de...(söz yine balla kesilir, anne yine devrede.)
-Bize de şey yemek düşer dimi, tatlı! Buyrun efenim. Uzun oturamayacaksınız zaten yemeden gitmeyin. Gibi bir diyalog abartı gelebilir ama sormasalar da bu kariyer meraklarını dillendiremeselerde en çok öğrenmek istedikleri şeydir. Çünkü aşık olan onlar değildir. Kızlarını on yıl sonrasını hesap edememiş adama vermek istemezler. Hele de kurumsal olmayan bir dükkan sahibi bir Sarıyer esnafına.

Sarıyer‘de Kariyer.
Kızla çocuk arasında annesi bariyer. Herkesin başına böyle kaynanalar gelse aslında ilerlemeye vesile olur diye de düşünmüyor değilim. Yalnız bir kullanma kılavuzlarının olması gerekir ki oda icadına mümkün bir durum galiba. Ne için yapılır ki bu kariyer. Kişisel tatmin mi, prestij mi, aidiyet duygusu için mi, statüyle gelen saygınlık mı, paramı, pul mu, kız mı, saz mı, caz mı? Nedir tarifi, neyden ne kadar koymak gerek. Göz kararına ne kadar uymak? Deseniz vay efendim benim kariyer planım yok ama otuz üç dairem, yirmi iki arabam, kırk iki dükkanım, ikide hanım var. ‘O iki de hanım kelimesini han yerine hanım/eşiniz‘ anlasa da bile kızı size verebilir. Böylesini mi istersiniz yoksa sorduğunda cevap verebilen biri olmayı mı dilersiniz.

Herkes biri sorduğunda övünerek cevap verebileceğim bir kurumsal kariyer planım olsa keşke‘ diye içinden geçiriyor olabilir.

Öyleyse işte sana yapsan iyi olacak yapmazsan fena olmayacak birkaç şey.
Her zaman bir ileridekini istesen,
İstemek için hep kendini aşsan,
Aşarken bardaktan taşsan,
Taşan sularını dolduracak yeni bardaklar bulsan,
Ne iş yapacağına iyi karar versen
İşe girmeden önce bunu etraflıca araştırsan, düşünsen, Stajlar yapsan, biraz denesen yanılsan,
Alternatiflerin de olsa,
Hani dikiş tutturamayacak olursan kendini boşlukta hissetmesen,
Sana ne oldun diye sorduklarında ne iş yaptığını ifade edebilsen,
Sektörünü iyi tanısan,
Önemli adamları bilsen, Ve bu önemli adamların geçtiği yolları öğrensen,
Bir kez öğrendim öylece kalakalmayayım desen,
Devamlı icraatın tam içince olsan,
Dergileri karıştırsan,
Bültenleri okusan,
Konferanslara katılsan,
Söyleşileri takip etsen,
Sosyal da olabilsen,
Belki bir enstrüman çalsan,
Yüzsen ya da koşsan,
Sigara içmesen ve öksürüp tıksırmasan,
Odanı paylaştığın adamlarla konuşsan,
Asansörde millete kıçını dönmesen,
Sabah kalkarken yaşasın işe gidiyorum desen,
Sevinçten uçmasan da öyle görünsen,
Kendini bilsen ve ona göre davransan iyi olur.
Bunları yaparsan kariyerin olur. Bariyerlerin de. Sarıyer‘de yerlerin de. İstemeye gideceğin taliplerin de. Tüm bunların tersini de yapmazsan fena olmaz. Artık bi‘ zahmet yapma yani.
Alıntı.
 
Üst