• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Katı atık depolama zemin geçirimsizliği

hazeldogan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Kasım 2012
Şehir
İstanbul
Firma
EMTA GROUP
Merhaba , benim sorum şu olacaktı ; Katı atık depolama alanlarında kil malzeme yerine kullanılacak kile benzer veya kül karışımı ne kullanılabilir fikri olan var mı acaba ?
 
Geosentetik kil ve geomebran kullanabilirsin. Artık yeni teknolojide bu kullanılıyor. Ama kil benzeri bir malzeme istiyorsan ben bilmiyorum ve buna da izin vereceklerini sanmıyorum. Bununla ilgili genelgeleri incelemeni öneririm.
 
teşekkür ederim aslında hala öğrenciyim katı atık yönetimi hocamızın verdiği ödevin bir parçasıydı teşekkür ederim..
 
Hazel Hanım illaki maliyette sizin için önemlidir ama doğal kil yerine sıkıştırılmış 50 cm yarı geçirimli malzeme üzerine Jeokompozit kilde kullanabilirsiniz. Geçirimsizliği daha da artırmak için jeomembranda en etkili bir seçim.
 
@hazeldogan
hazel hanım;

depolama sahalarının tabanında en uygun uygulama saha yaptığınız alanda veya alana 5-6 km mesafelerde doğal kil mevcut ise geçirimsizlik için 50 cm doğal kil ve üzerine jeomembran uygulanmasıdır. Eğerki yakın çevresinde dolğal kil bulunamıyorsa en ekonomik çözüm geosentetik kil örtü + jeomembran uygulamasıdır. Son zamanlarda depolama tabanlarında bakanlık sadece tabanda mutlaka doğal kil + jeomembran uygulamasını, şevlerde ise geosentetik kil + jeomembran uygulamasını zorunlu hale getirmiştir. ( sebebi deprem veya taban oturmalarında en kötü duruma göre taban sızdırmazlığının sağlanmasıdır. yurtdışında bazı ülkelerde depolama tabanına 5 m ye kadar doğal kil ile sızdırmazlık sağlanması zorunlulukları mevcuttur.) ayrıca depolama tabanına uygulayacağınız doğal kil malzemenin geçirimsizliği 10üstü -9 m/sn sağlamak zorundadır. yarı geçirimli bir malzemeyi uygulayamazsınız. uygulamanın bir mantığı olmaz. bentonit esaslı yapay kil malzemeler ( geosentetik kil örtü) geçirimsizliği 10üsü -11 m/sn kadar düşüktür.

Pınar hanım;
yanlış anlamadıysam jeokompozit kil ile kastettiğiniz bentonit esaslı geosentetik kil örtümüdür ? veya farklı bir yapay malzeme midir? açıklayabilir misiniz.

Ahmet bey,

önerdiğiniz ürün birincisi kesinlikle diğer ürünlere göre uygun maliyetli olmamakla birlikte depolama taban ve şevlerinde uygulaması bulunmamaktadır. daha çok her türlü su deposu ve havuzların sızdırmazlığında kullanılmaktadır. Acaba kullanılabilir mi diye düşünsek bile depo tabanlarında zamanla olan oturmalardan dolayı sürülerek uygulanan bu ürün zarar görecektir.
 
@Veysel Kılıç

veysel bey ayrıntılı olarak verdiğiniz bilgi için teşekkürler...bir sorum olacaktı bende bentonit kullanarak katı atık deponi sahasının geçirimsizliğini araştırmayı düşünüyordum yüksek lisans tezinde beni biraz şimdi düşündürmeye başladınız....yanlış malzememi seçiyorum acaba?
 
sizi düşündüren hususu tam olarak anlayamadım. bentonit esaslı geosentetkil kil ( yapay kil olarak ta adlandırılır) veya doğal kil kullanılabilir dedim. takıldığınız nokta tam olarak nedir acaba?
 
bentonit esaslı geosentetkil kil katı atık tesisleri için kullanılamıyacağını dediğinizi sandım o yüzden başka bir tez konusu mu belirliyim dedim.ancak kullanılabildiğini söylemişsiniz altaki mesajda o yüzden o zaman konu anlaşıldı.düşünmeye gerek kalmadı.:)

saygılarımla ....
 
@Veysel Kılıç

Sistemde iki kat jeotekstil arasına uygulanan belli bir kalınlığa sahip bentonit esaslı malzeme veysel bey, dediğiniz gibi jeomembranla birlikte uygulandığında geçirimsizlik katsayısı daha da düşüyor. Özellikle maden atıklarının depolandığı atık barajlarında bu sistemler kullanılıyor, taban geçirimsizliğinin sağlanması için.
 
merhabalar,
fabrikamız bünyesinde talaşlar için sızdırmaz zemin yapılması planlanıyor. Yukarıda konuşulduğuna göre jeomembran sistem tavsiye edilmiş. Avantaj ve dezavantajlarını paylaşabilecek ve detaylı bilgi alabileceğim birileri bulunur mu :)
 
öncelikle şöyle söylim geomembran diyede geçer. sentetik hammaddelerden oluşan ve su yalıtımı sağlaması için kullanılan yüzey koruyucu tabakadır.

geomembran çeşitleri

hdpe-ldpe-lldpe geomembran
pvc geomembran
pvc - hdpe-ldpe-lldpe t-grip geomembranlar

kullanım alanları;

çöp ve katı atık depolama tesisleri, atık su arıtma tesisleri, su rezervuarları, yapay göletler, teras ve çatılar, su depoları, beton bakslar, beton borular, kollektör bacaları, barajlar, zehirli atık ve sanayi atıkları depolama, göletler, tüneller, metrolar, arıtma sistemleri, bina temel ve perdeleri, köprüler, havuzlar, sulama kanalları, su rezervuarları, çöp ve katı atık depolama, petrol sahaları, çökeltme ve havalandırma havuzları, madencilik

ECB Geomembran Avantajları
• Tek kat olarak uygulanır
• Çevre dostudur (PVC, plastikleştirici ve klor içermez, zehirli gaz çıkarmaz) ; LEED Kriterlerine uygundur
• Yırtılma, delinme ve çekmeye dayanımı yüksektir
• Sıcaklık değişimlerinde boyutsal stabilitesini korur , standart UV dayanımı vardır
• Bitki ve ağaç köklerine dayanımlıdır
• Otomatik kaynak makineleri ile uygulandığı için işçilik riskleri minimize edilir
• Kıvılcımlara yüksek dayanımlıdır ve alev yürümez yapıdadır
• Deniz suyuna dayanımlıdır
• Çift sıra kaynakla birleştirilir ve kaynaklar basınçlı hava ile test edilir ( mekanik sabitleme yapılan çıplak çatı uygulamaları hariç )
• Üzerindeki sinyal tabakası sayesinde, delinmeye ve zedelenmeye karşı görsel test imkanı sağlar (ortası cam elyaf donatılı 30 serisi hariç )
• Her türlü hava şartlarında uygulanabilir
• Eski uygulanmış ECB membran ile yeni ECB membran yıllar sonra bile homojen bir şekilde birbirine kaynaklanabilir
• Güneş radyasyonuna, UV ışınlarına ve ozona karşı yüksek dayanımlıdır
• Polistren , poliüretan ve bitüm ile uyumludur, eski bitümlü kaplamalar üzerine direkt uygulanabilir
• Yaşlanmaz, yapının ekonomik ömrü süresince özelliklerini yitirmez
ve son olarak içerisindeki uv malzemesinden dolayı kullanım alanı son zamanlarda gelişmiştir

Dez avantajını soracak olursanız kanserojen etkisi vardır.
 
Üst