• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Katı atık tesisinde bazalt kullanılması

gürkan çolak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ocak 2014
Firma
Keşan belediyesi
katı atık bertaraf tesisinde bazalt sizce kullanılırmı? çalıştığım belediyede %40 kırma dere taşı kullanıldı fakat taş ocağı kapatıldığı için şimdi bulunamıyo , bazalt kullanalım söz konusu, benim fikrim koruma örtüsüne zarar verir fikri olan varsa paylaşırmı ?
 
@gürkan çolak
Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde yapılan bir gölet çalışmasının dosyasını ekte verdim.Ne kadarda bertaraf tesisi olmasa da göletler için getirilecek olan mevcut suyun taşınmasında yapılmış olan çalışmaların açıklamaları ve resimleri mevcuttur.İşinize yarayabilir diye ekledim.Ayrıca ekte diğer bir dosya olarak Lüleburgaz Belediyesinin yapmış olduğu katı atık bertaraf tesisi çed dosyasıda mevcuttur.

İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • OSMANBEY GÖLET YAPIMI.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 31
  • LÜLEBURGAZ KATI ATIK BERTARAF TESİSİ ÇED DOSYASI.pdf
    55.1 MB · Görüntüleme: 52
merhaba,

katı atık bertaraf tesislerinde depo tabanı ve bazende şevlerinde, izolasyon seriminden sonra 50 cm kalınlığında drenaj tabakası oluşturulur. bu tabakasının amacı, izolasyon içerisine döşenen drenaj borularının sağlıklı çalışmasını sağlamaktır. ayrıca çöp dökümü başladıktan sonra izolasyonların zarar görmesini önlemektir.

Türkiye'de yapılan birçok düzenli depolama tesisin drenaj tabakası için 16/32 dane boyutlarında dere malzemesi ( yuvarlak malzeme ) kullanılmış ve kullanılmaktadır. burada en önemli husus kullanılan malzemenin geçirgenliğinin istenen standartlarda olmasıdır. Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelikte drenaj tabakası için tek kriter olarak geçirgenlik belirtilmiştir. ( 1x10üstü -4 m/s )

ancak uygulamada her bölgede yuvarlak dere malzemesi bulunamadığından kırma malzeme kullanılan tesislerde mevcuttur. yuvarlak malzeme istenilmesinin sebebi; malzemenin yüzey pürüzlülüğünün az olmasından dolayı, daha iyi drenaj sağlamasıdır. kaldı ki çöp suyu içerisinde yüksek miktarda partikül taşıyan kirli bir sudur. şartnamelerin çoğunda yuvarlak dere malzemesi için geçirgenlik kriterine ek olarak içerisindeki CaC miktarının % 20 geçmemesi istenir. sızıntı suyunun yüksek asitik etkisinden dolayı malzeme yapısının bozluması ve drenajın taşlanmasını önlemek için.

Artık dere yataklarından malzeme alımının yasaklanması ile bundan sonra inşaa edilecek olan depolama sahalarında bu sorun ile daha çok karşılaşılacaktır. alternatif malzeme ise CaC içeriğini ve asitik sızıntı suyuna dayanıklılık olarak bazalt malzeme gelmektedir. ancak en büyük dezavantajı yüzey pürüzünün yüksek olması ile drenaj esnasında sızıntı suyu içinde bulunan partikül malzemelerin yüzeye yapışması ve çok kısa sürede drenaj etkisinin kaybolmasıdır.
bildiğim kadarı ile drenaj tabakası için alternatif kullanılabilecek yapay malzeme bulunmamaktadır.

İyi çalışmalar.
 
Üst