• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Katı Atık Yönetim Planı hk.

Volkan Azak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2010
evet arkadaşlar yeni bir konu üzerinde yoğunlaşmak üzere merhaba herkese:)

Organize sanayi bölgelerinde, işletmelerde çalışan arkadaşlarında bileceği üzere, işletmelerin 3 yıllık katı atık yönetim planı olmaktadır. çalıştğım iş yerinde 2009-2012 katı atık yönetim planı mevcuttur. fakat bunun 2012 yılında bitmesinden dolayı tekrardan yapılması gerekmektedir. tesiste herhangi bir revize işlemi yoktur. bunun için sadece giriş değerlerini, üretim, tüketim, vs.. gibi değerleri değiştirerek aynı formatı hiç bozmadan yapsak bir sakıncası oluyrmu acaba?

şimdiden teşekkkür ederim ilgilenen arkadaşlara;
 
Bu bahsettiğin yönetim planı, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre hazırlanan 3 yıllık atık yönetim planı mıdır? yoksa OSB içerisinde yer alan sanayilerin hazırlaması gereken ayrı bir katı atık yönetim planı mı var?
 
konuya benzerlik açısından entegre atık yönetim planı adı altında konu açlımıştı.oradaki fikirlere bakabilirsiniz. Entegre atık yönetim planı sanırım bahsettiğiniz tüm planları kapsayacaktır. Format açıısndan diğer yönetmeliklerde belirtilen formatlarla benzerlik kurabilirsiniz. Entegre atık yönetim planı hazırlama kılavuzu;

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


iyi çalışmalar..
 
Evet tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğine göre hazırlanan 3 yıllık plandır, 2012 yılında bitecektir. sizinde bildiğiniz üzere tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğine göre hazırlanan bu plan 3 yıllık tahmini değerleri kapsamaktadır. aynı şekilde 2012-2015 yılları arasında gerektiği için sadece değerleri değiştirip üzerine koysak herhalde herhangi bir sorun çıkmaz değilmi?
 
evet bir sorun çıkmaz, fakat atık çeşitliliğinde değişim varsa bunu yazın ve atıkları gönderdiğiniz bertaraf tesisi değiştiyse veya bu tesisin yaptığı işlemler değiştiyse bunları işleyin.
 
Atık Yönetim Planı Hazırlanması

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre tehlikeli atık (atık, yağ, pil-akü dahil) üreten tesislerin 3 yıllık Atık Yönetim Planı hazırlayarak ilgili Valilikten (İl Çevre ve Orman Müdürlü) onay alması gerekmektedir.Atık Yönetim Planı Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin bir gereği olup planın sadece tehlikeli atıkları içermesi yeterlidir.

Ayrıca Eğer plan hazırlanış tarihinden sonra yönetmelikte ve üretimde bir atış yok ise durum bu şekilde değerlendirilebilir, Fakat kaynakta azaltma ilkesinin uygulanması açısından tehlikeli atık miktarlarınızda azalma olması gerekmektedir. Ayrıca bu tarz belgelerde beyan esastır sizin isteginiz doğrultusunda beyan edersiniz fazlası olure eksiği olur ekonomik kriz çıkar üretim düşer atık miktarıda düşer bu nedenle normal şartlar altında bir atık projeksiyonu ile çeözmenizi öneririm.
 
Tehlikeli atıklar için oluşturulan 3 yıllık atık yönetim planları yenilenirken, atık miktarı ,atık türü,atığı gönderdiğiniz tesis ,geri kazanım veya bertaraf yöntemi değiştiyse ilgili değişiklikleri yeni atık yönetim planına işleyerek onaya sunarsınız, her hangi bir değişiklik yoksa aynı değerlerle atık yönetim planınızı oluşturabilirsiniz.
 
bununla ilgili plan örneği-format yok fakat tıbbi atık kontrol yönetmeliğindeki tıbbi atık yönetim plan formatını baz alabilirisnz.
 
tehlikeli atık yönetim planı (3 yıllık atık yönetim planı) formatını bakanlığın sitesinden veya forunda ilgili konu başlığı altında bulabilirsiniz.
 
uzun bir zaman diliminden sonra merhaba tekrardan,:)

Bir sorum olacak acaba katı atık yönetim planı hazırlarken tehlikeli atıkları depolama alanı yapıyoruz kendi bünyemizde, yönetmeliğe göre ayda 1 tondan fazla çıkartanlar valilikten izin almaları gerekiyor bu neye göre anlayamadım? birde 2009-2012 yılları için bizim planımızda 3 tona kadar atık miktarı olup gönderilecektir" ibaresi var bu ne ye göre oluyor ? şuanda 25 tona yakın olduğu vakit gönderiyoruz ? bunun herhangi bir sınırlaması varmı acaba ? teşekkürleri
 
tabiki var siz atığınızı en fazla 6 ay depolayabilirsiniz.
diyelimki ayda 500 kg atığınız çıkıyor. 6 ayda 3000 kg yapar. siz atığınız 3000 kg a ulaştığında göndermelisiniz. eğerki gönderdiğiniz tesiste sıra v.b durumlar var da alamıyorsa o zaman özel izinle bu süre uzatılabiliyor..

Aylık 1tondan fazla atığınız çıkıyorsa geçici depolama alanı için il çevre ve şehircilikten izin almanız gerekiyor. ama her durumda da atığınızı en fazla 180 gün depolayabilirsiniz.
 
bizim atığımız yaklaşık olark ayda 25-30 ton arası çıkıyor. bunun için ne yapmamız gerek ? 3 yıllık tehlikeli atık yönetim planında 2009-2012 yılı için aylık 3 ton demişler fakat biz bunu aylık 25ton olarak yazsak herhangi bir sıkıntı çıkarmı? izin almamız gereklimi ?bu arada depolama diye bir lüksümüz de yok:) zaten aylık 25 ton çıktımı hemen gönderiyorz:) ama bunun bir kısıtlaması varmı ? yönetmeliği okudum onda herhangi bir nekadar depolanma şartı filan yok ?

bilgi paylaşımınız için teşekkürler,
 
merhabalar. atık yönetim planının başvuru tarihiyle ilgili bir kısıtlama var mı? dün BTSO da yapılan bir organizasyonda 2014 ocak ayında başvuru yapılacak dendi. yönetmeliklerde başvuru tarihyle ilgili böyle bir kısıtlama görmedim. Tamam 3 yılda bir hazırlanıyor ancak başvuru tarihi konusunda bir bilgi yok. mesela biz şu an hazırlıyoruz başvurumuzu yapmak için 2014 ocak ayını mı bekleyeceğiz? konuyla ilgili bilgisi olan varsa acil olarak yardımcı olabilir mi??
 
örneğin akyazı belediyesiyle anlaşma yaptınız bunun için 3 yıllık plan hazırlanıyor bidahaki plan bu 3 yılın sonunda verilecek yani planın geçerlilik tarihi bitince siz zaten eski planın tarihi bitmeden yollasanızda bakanlık geri yollar o yüzden bitim tarihini bekleyip vermeniz gerek verdikten sonrada bunu takip eden 6 aylık sürelerde gelişim raporları hazırlayıp il çevreye sunmanız gerekiyor
 
ilginiz için teşekkür ederim. ancak daha önce hazırlanmamış planlar için sormuştum. ÇMO dan sorumun cevabını öğrendim. herhangi bir tarih kısıtlaması yokmuş;)
 
atık yönetim planının geçerlilik süresi yada kapsadığı periyot, ambalaj atıkları için kaç yıldır.bu yıl hazırlanan ve onay alınan yönetim planını nekadar süre sonra güncellemelıyım.
 
Üst