• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtma ciddi koi problemi

tekalef60

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şubat 2015
Firma
Hereko
Selamlar. Çöpten geri dönüşüm tesisinde üst fabrikada metal demir cam vb maddeler ayrıştırılarak benim bulunduğum ortadaki fabrika bölümüne geliyor. Burda ki kirli çöp poşetleri parçalanıyor sonra turbowash lar da yıkanıyor sonra tekrar parçalanıp densifire de agromel haline geliyor yani çöp poşetlerinden agromel hammaddesi üretiyoruz bende bu çöp poşetlerinin yıkanması sonucu kirlenen suyun arıtılmasını sağlayan kimyasal arıtma tesisinin arıtma operatörüyüm. Benim bu koi problemini çözmem lazım bu benim için çok ama çok önemli o yüzden detaylı yazdım umarım yardımcı olan çıkar. Arıtma çok basit kimyasal hazırlama ünitesi kimyasal karıştırıcılar çökeltme tankı ve bitanede filtrepress var. Kullanılan Kimyasallar pac17 anyonik polielektrolit aktif Karbon sönmüş kireç ve antifoam. Saatte 35 Ton su girişi oluyor yani saatte 35 Ton kirli su arıtıyorum. Çökeltme tankındaki çöken çamur belli bir süreden sonra ilk önce kabarcıklar belirerer tankın yüzeyine çıkıyor su tutarak çamuru çökeltiyorum 15 dk sonra birdaha çıkıyor ve sonunda taşma yolu ile kum filtresine gitmek üzere akan temizsu ya çamur karışıyor yani su kirleniyor. Su kirlenmediği zaman bile çıkış temiz suyunun koi si çok yüksek çıkıyor. Bunun nedeni nedir lütfen yardımcı olun bu çok önemli benim için.. 2 sorun var çökeltme tankının üzerine çamurun çıkması ve koi nin çok yüksek çıkması. Şimdiden teşekkürler herkese..
 
KOI değerinin yüksek çıkmasına neden olan durumu incelemek gerekir. proses aşamasında kullanılan yıkama kimyasalları önem taşır. Golden Mix adlı ürün KOI düşürmek için idealdir Nette Golden Mix (KOİ düşürücü arıtma kimyasalı) diye aratırsan ürüne ulaşabilirsin. ayrıca sadece havalandırma ile de çözülebilir. Detaylar yine eksik.
 
Çöken Çamuru Sistemden Yeterince Çekmediğin İçin kabarma Sorunun oluyor.
Sistemden Çamuru Hızlı Bir şekilde Çekersen Kabarma sorunun Gider KOİ Düşer.
(TKM ye bağlı Bir KOİ Problemi İse)

@Mehmet Gülener

Golden Mix Sorunu Çözeceğini Sanmıyorum Tam Aksine Daha Büyük Sorunlara Yol Açar Bu sistemde Goldenmix Ürünü ;Sodyum Peroxide İçerir %15 Den fazla. Buda Atık Sularda Oksijen Miktarını Artırır. Uzun Karbon Bağlarını Parçalar, Tekrar Flok oluşturması Çok Güçtür ve Çöken Katı Maddelerin Yüzmesine Neden olur.Arkadaşın sistemi DAF Değildir Bu yüzden Peroxide Kullanımı Sakıncalıdır. Zira Zaten sorunu Çamurların Yüzmesidir Peroxid Kullanımıyla %99 Daha kötü Bir Hal Alır Bence.
 
sistemden hızlı çekmesi demek çamuru bir kere başlıbaşına bulanıklıga sebebiyet verir. kafasına göre çekemez onun zamanını ayarlaması gerekir. kabarması sistem nasıl görmedigim için bir şey diyemiyecegim havalandırmayı ani vermeden de olabilir
 
Çöktürme tankındaki bekleme süresini bilmiyorum ancak şunu söylebilirim ki çöktürme tanklarındaki bekleme süresinin 2,5 saati geçmesi istenmez. Bunun sebebi ise 2,5 saatten daha fazla olan bekleme sürelerinde tank tabanında anaerobik ayrışmaya bağlı olarak hidrojen sülfür ve metan gibi gazların oluşmasıdır. Oluşan gazlar tankın üst kısmına doğru hareket ederken çökelmiş olan çamuruda beraberinde sürükleyerek tankın üst kısımlarına taşır. Sonuç olarak sizin atıksuyunuz çöp poşetlerinin yıkanması sonucu oluşuyor ise içerisinde organik madde bulunması muhtemeldir ve çöktürme tankının tabanında bir anaerobik ayrışma söz konusu olabilir. Çözüm olarak bu ayrışmanın önüne geçmek gerekebilir, bunun en tipik yolu ise bekleme süresini çıkış suyu kalitesini bozmayacak şekilde sınırlamaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar dilerim.
 
Giriş Çıkış KOI değerleri nelerdir? Giderim verimi ortalama %kaçlarda?
Çamurun kalkması ise kullandığınız kimyasalların (kuvvetle muhtemel polielektrolitin) dozunun iyi ayarlanamamasıyla alakalı. Yeterli flok büyüklüğü sağlanıncaya kadar poli dozunu azaltıp deneyin.
 
yani kimyasal arıtma basittir , suyuna giren maddelerin yapısına bak önce sonra otur bu belkide bir haftanı alabilir stekiyometrik denlemlerini çıkar , illaki snn tepkimeye girmeyen çöktüremedigin bir kirlilik vardır ve o koi yi yükseltiyordur , kimyasal artıma biyolojik arıtma gibi zor degildir sadece iyice analiz etmen gerekiyor giriş suyunu ne var ne yok suyunda, sonrası zaten kolay stekiyometrik denklemi yaz dozunu belirli jar testini yap çöktür , ama giriş suyunda ne var var ne yok neyden ne kadar var hepsini bilmen gerekli
 
@tekalef60
Bunun kantitatif bir değeri yok tamamen gözleme dayalı. Polielektrolit dozajınız %0,1'lik çözeltiden 2000 ppm üstü ise -saha tecrübesine dayanarak- dozunuz fazladır diyebiliriz. TÜm kimyasal tüketim verisi pH ve su debisi (buradan ya da özelde) paylaşabilirseniz sizin için optimizasyon yapabilirim. Gerekirse numune çalışması da yapabilirim.

@Burhan akbaş

Maalesef o bahsettiğiniz teorik stokiyometrik hesaplar sahayla pek örtüşmüyor. Bu işin yöntemi ön tecrübe ile deneme yanılma çalışması yapmaktır. İster jar testi olarak ister direkt sahada.
 
@Wtcp yani diyorsunuzki kitaplar yalan söylüyor işin aslı alaylı olmak :) evet zaten kimse stekiyometrik denklemlerin birebir sahada aynısı olucak diye ama nerdeyse gerçeğe en yakın sonucu verir , tabiki tecübelilere danışmak gerekir ama biliyorsunuz ki aynı şekil 1000 tane atıksu tesisi olsun ne kadar tecrübeli olursanız olun aynı şeylerle aynı sonucu alamazsınız , çünkü her suyun karakterizasyonu farklıdır ve illaki kendiniz kaynaklara bakıp okuyup kafa yorup lab. ölçekli deneylerle bulursunuz , tecrübede zaten böyle böyle gelişir :)
 
@Burhan akbaş

Estağfirullah yalan söylüyor değil. Çoğunlukla örtüşmez zira suyun pHsı, tampon etkisi, organik madde miktarı, ortak iyon etkisi, su debisi, koagülantın konsantrasyonu, karıştırma hızı, bekleme süresi vb. onlarca değişken varken
stokiyometrimalesef çalışmaz. Yani stokiyometri ideal gazların pv=nrt formülünde olduğu gibi NŞA(normal şartlar altında) çalışır. Gördüğümüz yüzlerce saha çalışmasında stok denklemlere uyan tesis 1 ya da 2'dir.
 
@Wtcp
evet ama şöyleki dediginiz şeyler zaten jar testiyle ( ph ve koagülant.vb.) çözülebilir ve karıştırma hızı , bekletme süresi falanda hepsini formülüzasyonlardan zaten seçiliyor uymuyorsa zaten baştan hata yapılmış demektir ve illaki dediginiz gibi tecrübe lazım ama şöylede birşey var tecrübe bile olsa jar test yapadan veya stekiyometrik denklem yapmadan çözemez çözsede maliyeti minimumda asla tutamaz , sakın yanlış anlamayın bn sadece görüşleriimi belirtmek istedim.
 
1- çıkan atıksuyu anaerobik havuzlara almayı deneyin. Bununla beraber; H2S ve CO2'den biraz kurtulursanız çökertme havuzunda yüzeye çıkmaya çalışan bu gazların beraberinde çıkartacağı çamurda azalacaktır. Buna ek olarak; çöktürme tankında bekletme sürenizi optimum seviyeye çekin. Sırf kitaplarda 1,5 - 2,5 saat yazıyor diye uygulanacağı anlamına gelmez. Atıksuyun karakterine göre tecrübeyle sabit hale getirebilirsiniz. Oksijen ve ph dikkat.

2- lab ortamında atıksuyunuzu aynı kimyasallarla pilot arıtmaya tabi tutun. Aşamalar arası KOİ analizi yaparak sorunun nereden kaynaklandığına pilot ölçekli karar verin. Sizin kimyasallarınızdan mı kaynaklanıyor yoksa sistemin kimyasallara verdiği tepkiden mi emin olun.

3- Sistemi rahatlatmak amaçlı kullanacağınız kimyasal ne olursa olsun, redoks senaryosunda flog oluşturmasına bakın. Size flog oluşturacak kimyasal gerekiyor, ayrıştıracak bir kimyasal değil.

4- havalandırmayı ani veriyor olabilir misiniz? Havalandıralım derken, floglarınızı parçalıyor da olabilirsiniz.

Sorunu çözüp dönüş yaparsanız bizde faydalanmış oluruz.
 
Üst