• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal Atıksu Arıtımı

Sertaç Kelebek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2011
Firma
Cimtas Pipe
Merhaba,

Aşağıda kirlilik parmetreleri verilen atıksuya ait ekte akım şemaları mevcut.

İnceleyip varsa eksiklik veya alternatifleri(daha ekonomik ve pratik) benimle paylaşabilir misiniz?

Bir yatırım yapacağız ve alternatifleri de değerlendirmek istiyoruz.




CODcr, nikel, bakır, krom, demir, fosfor, florür, fosfat

Ön Arıtma:

https://www.cevremuhendisleri.net/file:///C:\DOCUME~1\SERTAC~1\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gif



Arıtma:

https://www.cevremuhendisleri.net/file:///C:\DOCUME~1\SERTAC~1\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image002.gif
 

Ekli dosyalar

  • Wastewater treatment process.pdf
    13.9 KB · Görüntüleme: 99
Sertaç Bey keşke atıksu karakteristiğini de paylaşsaydınız.Eldeki bilgilerle akım şemanız şöyle olabilir;
1.Izgara Ünitesi
2.Kum tutucu(Atıksuya göre ihtiyaç olmayabilir,suda yağ gress olması durumunda havalandırmalı)
3.Hızlı ve yavaş karıştırma ünitesi+Çökeltim havuzu(Kimyasal çökeltim):Hızlı karıştırma ünitesinde kireç(farklı alkalilerde olabilir) ve alum(farklı koagülantalarda olabilir) yavaş karıştırma ünitesinde poli elektrolit dozlarsınız.Ağır metaller(nikel, bakır, krom, demir) yüksek pH'larda çözünür formda bulunmazlar bu yüzden kireçle atıksuyun pH'ını yüksektirsiniz.Kireç ucuz bir alkali olmasının yanında koagülant olarak kullanılabilir.Kireç dozlamanızla beraber KOİ ve fosfor giderimide yaparsınız.Eğer ağır metal,KOİ,fosfor gideriminde kireç yetersizse ki muhtemelen yetersiz kalır kireçle beraber alum,FeCl3 gibi deneysel verilerle verimini tespit edebileceğiniz koagülantlarda dozlarsınız.Florür giderimiyle ilgili bilgim yok ama kimyasal çökeltimin doğrudan yada kısmen giderimi olacağını düşünüyorum.
4.Biyolojik arıtım:Kimyasal arıtımla KOİ'yi deşarj standartlarına indirmeniz çok güçtür.Belki kimyasal arıtımla fosforla ilgilide yeterli giderim yapamayabilirsiniz.Çünkü kimyasal çökeltimle fosforun bütün formlarını gideremezssiniz.Biyolojik arıtımla KOİ ve fosfor giderimi yapabilirsiniz.
5.Suyunuz biyolojik arıtıma uygun değilse kimyasal oksidasyon ya da adsorpsiyon proseslerini kullanabilirsiniz.
 
Üst