• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal çöktürme tankında çamur kabarması

Muhammed Beyaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Mart 2016
Firma
Pak Yıkama Kiralama A.Ş
Kolay gelsin, Plastik geri dönüşüm yapan bir firmanın arıtma tesisinde çalışıyorum, benden önceki mühendisten sonra çamur kabarması sorunu oluştu, yaklaşık olarak 45- 50 cm yüksekliğinde bir çamur var yüzeyde. Kimyasal dozlamaları ayarlayarak 3 haftalık süreçte, 10 cm'e kadar düştü, PAK (poli alüminyum klorür) ve polielektrolit kullanıyorum, polielektrolit dozunu ve debisini arttırarak bu yüksekliği düşürdüm. yalnız çıkan suyum hala simsiyah ve düzgün bir arıtım gerçekleştiremiyorum. Yaptığım Jar testlerinde çöktürme hızım ve bulanıklıgım çok iyi. Biyolojik havuz var fakat havuzda bakteri olduğunu düşünmüyorum çünki havuza, çöktürme tankından giden KOİ değeri 2200 mg/L civarında gelen suya göre 1900 mg/L'ye kadar anca düşüyor. Giriş KOİ miktarım 4500 mg/L.
Öncelikle ;
1) Çamur kabarmasını vidanjör yardımı ile mi çektireyim yoksa böyle devam edip çökmesini mi bekliyeyim.
2) Kabarma için Tankı tamamen boşaltıp yeniden bir su girişi mi denemeliyim ?
3) 10 saat arıtmayı çalıştırıyorum ve gelen suyum 75 m^3/ sa - 80 m^3/sa aralıgında değişiyor. ( 10 Saatlik debi 75 - 80 m^3)
4) Biyolojik tank için bu kadar yüksek KOİ değeri bakteriler için zararlı diye biliyorum yeni bakteriler alsam adapte olması için ne yapmalıyım ?
5) Giriş yapısında helezon ve sonrasında döner tambur elek kullanıyorum buna rağmen platik çökmeyen maddeler çöktürme tankına kaçıyor bunlarda KOİ değerini arttırabilir mi ? ve kabarmayı tetikler mi ?

Şimdiden Teşekkür Ederim.
 
Muhammet bey merhaba.
1) Vidanjörler genelde havuzun üst kısmında biriken malzemeyi çekemezler. Ancak komple boşaltırsanız üstteki malzemeyi alabilirsiniz.

2) Komple boşaltmanızı tavsiye ederim. Ama öncelikle sorunu belirlemek gerekiyor. Sorun tamburdan kaçan plastik parçalarıysa ya daha ince aralıklı bir tambur seçeceksiniz ya da kaçmasını engelleyemiyorsanız çökeltim havuzuna bir yüzey sıyırıcı düşüneceksiniz. Eğer sorun yağdan kaynaklanıyorsa ya girişe bir yağ tutucu veya DAF gibi bir sistem ekleyeceksiniz ya da yine sıyırıcı düşüneceksiniz.

3) Jar testinde iyi sonuç alıp işletmede alamıyorsanız sorun ya dozlamadadır ya da pH da. Oransal dozlama yapılmıyorsa koagülant miktarı debinin düştüğü durumlarda fazla gelip, pH ı düşürüyor olabilir. Ayrıca fazla poli basmak bir noktaya kadar flok oluşumunu destekler fazlası israf olur. Önemli olan optimum koagülant miktarıdır. Farklı koagülantları da denemenizi tavsiye ederim

4) Anladığım kadarıyla havalandırmaya giriş KOİ 2200. Normalde bu KOİ de sorun olmadan biyolojik arıtma işletmeye alınabilir. Burda önemli olan BOİ miktarı ve azot fosfor dengesidir. Analiz yapmanızı tavsiye ederim.

5) Plastik malzeme KOİ yi etkilemez diye biliyorum. Daha çok AKM olarak sorun yaratır.
 
@hakanme Teşekkür ederim hakan bey, genel olarak söyledikerinizi denemeye çalışacağım, Bir analiz firmasıyla konuşup Atıksuyumun genel analizini isteyeceğim belkide böylece sağlıklı bir çözüm üretebilirim.
 
@Muhammed Beyaz
Firmanız nerede acaba? kimyasal ürünlerimiz ve tecrübeli kadromuz var. Ziyaret edip yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum
 
Üst