• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kirlilik var mi? Yok mu?

Berkan Tunçludemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2011
MUĞLA-MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nin ince kumlu plajlarıyla dünyaca ünlü Ölüdeniz sahilleri kirlilik nedeniyle alarm veriyor. Tur teknelerinin neden olduğu iddia edilen kirlilik, tatilcilerin tepkisine neden oldu. Kirlilik paraşüt pilotları tarafından havadan görüntülenirken, tekne sahipleri kirliliğin nedeni olarak güneş kremlerini gösterdi.

Teknelerin sintine atıklarını denize boşaltması nedeniyle Belcekız Plajı’nda deniz yüzeyini yağ kapladı. Ölüdeniz’de tatil yapan birçok yerli ve yabancı turist, serinlemek için gittikleri Belcekız Plajı’nda yağ atıkları içinde yüzmeye çalıştı.

Belcekız Deniz Motorları Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yüksel Karakaya, denizin kirliliğinin teknelerden kaynaklanmadığını savunarak, ‘Belcekız Plajı’nda yıllarca bu sorunla karşı karşıyayız. Kirlilik tamamen rüzgarın kıyıya getirdiklerinden oluşmaktadır. Rüzgardan dolayı, oluşan toz ve çam ağaçlarından gelen kirliliktir. Belcekız ve Kumburnu’nda binlerce insanın kullandığı güneş kremleri de kirliliğe neden olmaktadır. Plaja bağlı bulunan 14 teknenin bıraktığı bir kirlilik değildir’dedi.

Daha sonra inceleme yapan Cevre ve Sehircilik Bakanliginin aciklamasi ise su sekilde:

"Söz konusu haberler üzerine oluşturulan inceleme heyetinin Ölüdeniz'den aldığı numuneler hem Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından, hem de Bakanlığımız laboratuarında tahlil edildi.


Yapılan inceleme sonuçlarına göre; 20 Temmuz 2011 tarihinde, Belceğiz Plajı gözlenmiş, plajın hiçbir yerinde köpük kirliliği ve köpük kirliliği izine rastlanmamıştır. Heyet tarafından sahilden alınan numuneler bakteriyolojik analiz yapılmak üzere Fethiye Toplum Sağlığı Merkezine, kimyasal analiz yapılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Referans Laboratuarına gönderilmiştir. Yine aynı tarihte denizel alanda inceleme ve gözlem yapmak üzere Belceğiz Plajı açıklarına çıkılmış, bu esnada yapılan incelemede Kıdrak- Belceğiz kumsalları arasında ince bir hat halinde sadece sınırlı alanlarda köpük olduğu tespit edilmiştir. 1.850 m. uzunluğunda olan Belceğiz kumsalında kirliliğin sadece belli bir noktada olduğu belirlenmiştir. Tekne ile bölge denizden incelenmiş, bölgenin civarında benzer durumun olmadığı gözlemlenmiştir.


Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından 2005 yılından beri yürütülen su kalitesi izleme çalışmaları kapsamında; Belceğiz Plajı'ndan her ay düzenli olarak deniz suyu numunesi alınarak akredite olmuş firmalarca analizleri yapılmaktadır. Bu bağlamda, 2011 yılının ilk 7 ay sonuçlarına göre; Belceğiz Plajı Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği standart değerlerini sağlamaktadır. Bu durum Fethiye Halk Sağlığı Merkezi tarafından denizden her 15 günde bir kere alınan numunelerin mikrobiyolojik analiz sonuçları ile de uyum sağlamaktadır.

Ancak söz konusu bu alanda inceleme konusu olan köpüklenmenin büyük tonajlı olduğu tahmin edilen bir tekneden/gemiden atılan sintine suyu ve atıksu kaynaklı olduğu, sahada yapılan ilk gözlemlere bakılarak da söz konusu alanda kirliliğin, hakim rüzgar ve akıntılar nedeniyle açık denizden kıyıya ulaştığı tahmin edilmektedir.

Bu durum, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığımızın Belceğiz Kumsalı kıyı alanında uzun yıllar verdiği titiz ve sağlıklı çalışmaların ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. ÖÇKK Başkanlığımızın uzun yıllar bölgede yürüttüğü bu çalışmaları sayesinde, bölgede hizmet veren günübirlik tur teknelerinin evsel atıkları düzenli olarak kıyıda yaptırılan sıvı atık alım tesisine boşaltılması belediye işbirliğiyle yürütülmektedir. Böylece Ölüdeniz'in atıklardan korunması sağlanmaktadır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz ve Kıyı Dairesi, Özel Çevre Koruma Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce sahada araştırma ve incelemeler sürdürülmektedir. Bakanlığımızca düzenli olarak her 15 günde bir deniz suyu kalitesi takip edilmeye devam edilecektir.


Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Kaynaklar: Radikal Gazetesi ve Cevre Sehircilik Bakanligi web sitesi.

Kisisel yorumum: Bakanliktan yapilan aciklamanin bas kisminda kirlilik yok derken, sonlara dogru kirliligin acik denizden kiyiya ulasmis olabilecegini soyleyip, kurumun yillardir ne kadar basarili calismalar yuruttugunden bahsediyor..Kendin analiz et, kendin övün..biz de yiyelim..
 
Üst