• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koi düşürmek için kimyasal var mı?

burhaneddin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Mayıs 2015
Firma
Atıksan geri dönüşüm-- Bilçev Proje--Doğaçev Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar tekstil fabrikasının (boyahane) arıtması var fakat ilkel bir arıtma. Arıtma sadece tek havuzdan oluşmakta ve içerisinde bir adet blower var. Şimdi asıl mesele şu bu arıtmada KOİ yi düşürmek için kimyasal var mı? Kullanan yada bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
Tek havuzda boyahane atıksuyunu arıtacak bir kimyasal yok. Arıtma kimyasal kullanımından öte bir süreç işidir. ilk önce bir proses oluşturmalısın.
 
@burhaneddin


Şimdi @burhaneddin kardeş. Sorun çok spesifik bir soru olmamış. KOİ'yi düşürecek bir kimyasal genel bir tabir olur ve yanlış olur. KOİ'yi düşürecek kimyasal var ama ne kadarlık bir KOİ'den bahsediyoruz? Atıksuyunun pH'ı, KOİ'si, AKM'si yani karakteri nedir? İlk önce bir düşmanı ve özelliklerini bilelim ardından savaş metadolojisi geliştirebiliriz. Diyelim ki 5000 mg/LT KOİ var. Belki de kullanacağın kimyasalın faydalı olabileceği bir reaktörün yok. O zaman yeniden reaktör ve proses tasarımı yapmak gerekecek. Ama onunda öncesinde Jar test, uygun koagülant, koagülant yardımcısı, flokülant dozu önemli.
 
Maliyet, ucuzluk önemli. Kimyacılar yapıyor, diyelim ki bir litre için 100 lira harcayıp yüksek basınç ve sıcaklıkta bütün maddeleri karbondioksite çeviriyorlar, bir nevi atık suyu yakma.
Maliyet kurtarıyorsa yapılabilir.
 
Koagülantın verimi her atıksuda farklı etki gösterebilir. Kireç bile bazı atıksularda koagülant olarak iş görmektedir. Tekstil fabrikalarında en etkili olan koagülant PAK'tır. ( Poli Alümünyum Klorür) . Tabi vazgeçilmez olarak ta flokülant Polidir. Bunun da dozaj miktarı sümüksü bir yapıya gelince tesise verilebilir. Tekstil fabrikalarında genelde KOİ 1500-2000 mg/lt civarındadır. Öncelikle tekstil atıksuları boyalardan dolayı organik madde ( hidrokarbon) taşıyabilmektedir. Bir Kimyasal arıtmadan sonra biyolojik arıtmadan geçirmek gerekir. Devamında da son çöktürme havuzu yapılarak sonuç alınabilir. Tabi kimyasal kullandığınız için bir çökelek oluşacaktır. Bu kimyasal karışımlı ön dengeleme havuzu ve kimyasal tank yapılabilir. Çıkan çamurun da bir çamur susuzlaştırma ünitesinden geçirilmesi gerekir.
 
@burhaneddin halihazırda herhangi bir kimyasal arıtma ünitesi bulunmayan biyolojik arıtma tesislerinde KOI, renk, akm, azot, fosfor parametrelerini düşüren kimyasal uygulamalarımız mevcut. Elbetteki KOI parametre değerleri gerekli. Ona göre yardımcı olabilirim.
 
Üst