• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koku problemi

selimboztoprak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Şubat 2010
Firma
KASKİ
Arkdaşlar oturduğum mevkiye yakın, kemik unu üretimi yapan bir fabrika var. tüm yasal prosedürleri yerine getirmiş. Herhangi bir yaptırım uygulamak zor görünüyor. Maalesef yerel yönetimde bu duruma sessiz kalıyor. Bu fabrika baca salınımı yaptığında inanın civarda hayat resmen duruyor. Bu tip bir problemle karşılaşan yada çözüm önerisinde bulunacak arkadaşların olduğunu umuyorum
 
Tesis çalışanları kazanın kapaklarını yeterli ölçüde açtığı takdirde koku çok fazla etkilemeyecektir. Ne kadar prosedürleri yerine getirse de o kokunun ne kadar dehşet olduğunu biliyorum ama emin olun tesis çalışanları o kokunun sizi etkilememesi için ne yapmasını çok iyi biliyorlardır.
 
Uygulasalar da yasal prosedür bazen pratikte yeterli olamayabiliyor yada firma bunu tam olarak sağlamayabiliyor burada da izaydaş çok büyük sorundu değişik koku giderici prosedürler uygulandı halkın il çevreye şikayeti doğrultusunda.Yani yasal prosdür de açıkları yok diye sessiz kalmayın .
 
inanın şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor il çevrede dosyalar dolusu şikayetler mevcut ama onlarda bişey yapamıyor. bazen yakınlarda bir açılış olursa ve üst düzey bürokratlar gelirse fabrika çalışmıyor.. kokuyu ölçebilen bir sistemde mevcut değil neye göre kısıtlama getirebiliriz ki?
 
@selimboztoprak

Kısıtlama getirebileceğinizi sanmıyorum. Benzer olayı yaklaşık 10-15 sene önce yaşadım, gördüm. Malum tesise köy halkı defalarca kez saldırdı, yürüdü. En sonunda bir şekilde çözüm bulundu. Şu an çözümü hatırlamıyorum ama öğrenmeye çalışıyorum. Öğrendiğim gibi buradan size söyleyeceğim. Ama şunu belirteyim bu ne koku giderici bir sistem, ne de farklı bir işlem şu an tam olarak hatırlayamasam bile yapılacak işlem tesiste çalışanların kemikleri kaynattığı kazanla ilgili bi işlem. Zaten kokunun sebebide bu kazan...
 
Gürkan bey problemi çözebilirsek inanın çok mutlu olucam.. malum eşşekten düşeni en iyi eşşekten düşen anlarmış. ilginiz için çok teşekkür ederim
 
Şu an aldığım gerekli bilgiyi koku gidericiden gelen buharı su dolu havuza vererek çıkan su buharı havuzdaki sudan geçirilmesi gerekiyor. Ve havuzdaki su haftalık olarak devamlı değiştirilmesi gerekiyor. Daha önce ki yaşadığım olayda sorun bu şekilde çözülmüş..
 
Merhaba selim bey, yapacağınız iki şey var. 1. Alo 181 arayıp şikayet edeceksiniz. mecbur bakmak zorunda ve sizi bilgilendirme yapmak zorundalar. Ayrıca çevre izinlerini almış dahi olsalar kokuya sebep olan firmaya şikayet üzerine ölçüm yaptırılır eğer sınır değeri üzerinde ise idari yaptırım uygulanır yada çevre kanununda ilgili maddeye göre kapatma dahi verilebilir. 2- en son Bimer yazcaksınız.
 
@selimboztoprak
Tesisin ismi ile ilgili yada sahibi ile ilgili bir bilgi verebilirmisiniz. Belki de aynı kişi işletiyor olabilir ve masraftan kaçınmak için bunu yapmıyor olabilir.
 

Koku şikayetlerini Çevre ve Şehirciliğin 19.07.2013 tarih ve 28712 sayılı R.G. " Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik" 'e göre değerlendirmesi gerekmekte.


Emisyon sınır değerleri

MADDE 9 – (1) Şikâyete konu olan işletmenin faaliyet gösterdiği zamanlarda koku emisyonuna neden olan kaynak/kaynaklarından ulusal/uluslararası standartlara göre alınan ve işletme/tesisin koku emisyonunu temsil eden en az üç kokulu gaz örneğinin olfaktometrik olarak ölçülmüş koku konsantrasyonlarının geometrik ortalaması;

a) 1000 KB/m3 veya daha az ise, işletme/tesiste kaynakta koku giderimi konusunda herhangi bir işlem yapılmaz.

b) 1000-10.000 KB/m3 aralığında ise, yetkili merci tarafından, işletmede koku kontrol/ek koku kontrol tedbiri alınması, alınan tedbirlerin etkinliğinin belirlenmesi için kaynak/kaynaklarda ölçüm yapılarak bu çalışmalarla ilgili raporun yetkili mercie sunulması için süre verilir.

c) 10.000 KB/m3 ten büyük ise, yetkili merci tarafından 16 ncı madde kapsamında idari yaptırım uygulanır ve işletmede koku kontrol/ek koku kontrol tedbiri alınması, alınan tedbirlerin etkinliğinin belirlenmesi için kaynak/kaynaklarda ölçüm yapılarak bu çalışmalarla ilgili raporun yetkili mercie sunulması için süre verilir.

(2) Koku şikâyetine neden olan işletme/tesislerin sorumluları, koku emisyonunu gidermek üzere önlem aldıktan sonra koku kaynağındaki emisyonu yeniden ölçtürür.

(3) Bir işletmede birden fazla koku kaynağı olan tesis varsa, bu durumda her bir kaynaktaki koku debisi (qkoku) bulunup, işletmenin tümü için toplandıktan sonra, bütün kaynaklardan çıkan kokulu gaz hacimsel debileri (Q) toplamına bölünerek ortalama koku konsantrasyonu belirlenir. Bu şekilde bulunan ortalama koku konsantrasyonubirinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerine göre değerlendirilir.

Ayrıca ekte internette de mevcut olan bir sunum dosyası vardır.
 

Ekli dosyalar

  • betül koku sunum (1).pptx
    570.1 KB · Görüntüleme: 63
Gürkan Bey aynı kişiler olduğunu sanmıyorum ama yinede verim ismi Kemsan

@Gülce Somaklar

Gülce hanım çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için açıkçası kokuyu ölçebilen bir sistemin olduğunu sanmıyordum verdiğiniz bilgileri il çevredeki arkadaşlara ileticem çok teşekkürler
 
@selimboztoprak
Selim Bey Merhaba,
Koku giderme sistemleri var, ozonla çalışan ve/veya kimyasal yıkama yapan. Baca gazını bazı kimyasallardan geçirerek dışarıya veriyorlar ve koku problemi nispeten hafifliyor. İl Çevre Müdürlüğü ve yerel yönetimler bu tarz şikayetlerin olduğu firmaları bunları uygulamaya yönlendirmelidir.
 
koku parametresinde akterdite olmuş ve Çevre bakanlığınca yeterliliği olan Tubitak MAM tarafından koku yönetmeliğince ölçüm yapılmaktadır.

aşağıdaki linkte yeterlilik kapsamı bulunmaktadır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Şenay Hanım merhaba,
bahsi geçen firma çevre iznini almış elinde belgesi mevcut il çevreden denetime gidildiğinde bu belgeyi siz verdiniz ben üstüme düşen sorumluluğu yaptım diyormuş. Bu işletmeye nasıl uygulayabilirsiniz ki yasal yaptırımı ?

@katıger
Bu analizi yaptırma hakkımız varmı bunu kim isteyebilir?
 
ye
@selimboztoprak
yetkili idare : İl Çevre Md ve/veya belediye/valilik bu ölçümü yaptırmalarını veya direkt koku giderme sistemini yaptırmalarını talep edebilir.

Ayrıca bu çevre izni verilirken bu konu ve şikayetler var mıydı? bunu sorgulamak lazım.
O sıralarda koku problemini gidermiş/ koku çıkmayacak şekilde faaliyet göstermiş olabilirler. Veya koku problemi sonradan da oluşmuş olabilir.

Sebebi ve şekli ne olursa olsun, böyle bir problem varsa İl Çevre Md. denetimine ve şikayetlere istinaden koku önleme sistemi kurmalarını ve / veya ölçüm yapmalarını talep edebilir.

Firmalar veya şikayetçi olan kişiler İl Çevre Md. den olumu bir yaptırım alamıyorlarsa valiliğe gidip / yazılı şikayette bulunup duruma çözüm arayabilirler.
 
Kocaeli de çevre izni olmasına rağmen, koku problemi yüzünden idari yaptırım uygulanmış, çevre izni iptal edilmiş ve hatta kapatılmış birçok firma mevcuttur. ilgili Müdürlükteki arkadaşların ilgili çevre kanunu,yönetmeliklere ve hatta mahalli idare kararları varsa bunlara göre hareket etmeliler. Oradaki vatandaşın siz verdiniz bu belgeyi ben üzerime düşeni yaptım deyince söyleyecek birşey bulamamaları bir hayli düşündürücü.
Genel yorum:Siz devletsiniz yani oterite ilgili mevzuatı tam olarak bilemiyorsanız, okumuyorsanız, konuya hakim değilseniz ne işinizi hakkıyla yapabilirsiniz ne de firmalar size işinizi yaptırır...
 
@Maes Çevre
çevre iznini verende koku yüzünden idari ceza uygulayanda devlet eli değilmi ? Bu çelişkiyi kullanıyor işte işletmeler. söylediğinize kesinlikle katılıyorum mevzuat hakimiyeti olmalı ve uygulanmalı
 
@selimboztoprak
koku oluşum saatiyle birlikte il çevre müdürlüğüne yazılı veya Alo 181 hattına başvuru yaptığınız takdirde il çevre müdürlüğü şikayteçi olduğunuz firmadan 1 ay içinde koku ölçümü yaptırmasını istiyor. Tubitakta koku olduğu zaman numunelerini alıp analiz sonucunu tesise gönderiyor. daha sonrasında tesis analiz sonucunu il çevre müdürlüğüne ibraz etmek zorunda. belirtilen süre içinde yaptırmadığı takdirde il çevre müdürlüğü cezai işlem uyguluyor. analiz sonucuna göre il çevre müdürlüğü kokunun kontrol altına alınması için süre veriyor.
 
Evet arkadaşlar an itibariyle BİMER e yazılı başvuruyu yaptık. yakın zamanda koku problemi olursa yine alo 181 de kullanırız. Vatandaş olarak bize nasıl bir geri dönüşü olucak bekleyip görelim
 
Gelen cevapları ve tesis için konuyla ilgili çözüm olarak ne yaptırıldığını da burada paylaşırsanız sevinirim. En azından bizim başımıza benzer bir olay gelirse yapılabilecekleri öğrenelim. ;)
 
Üst