• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Krom cevheri açık ocak

Burcak Bulut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2010
krom cevheri açık ocağı ve krom cevher zenginleştirme tesisi kapasitesi 100 ton/gün ise kapsam dışı mı kalır?
 
Kaan bey
Yan kayaç dediğiniz dekapaj veya pasa olarak diye geçer. Siz krom cevheri çıkarmaya çalışıyorsunuz. Patlama yapmada ki amacınız taş almak değil. Krom cevherine ulaşmak. maden kanunu ve madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğinde maden grupları net olarak tanımlanmış. I. grupta hangi madenler var, 2. grupta hangi madenler var vb. Evet patlamada toz oluşumu yok mu var. Ama yönetmelik böyle bir ayrıma gitmiş.

Selma Hanım
Arama faaliyetleri için ÇED Gerekli Değildir kararı aldık.

Kaan Bey

2.18 maddesi sizin çıkardığınız cevherin kapasitesini dikkate alır. Ancak çıkarılan cevherin ve pasanın depolanması 200 ton/ gün üzerinde ise bu durumda 9.11 maddesi kapsamında çevre izni almanız gerekmektedir.
 
@Mehtap Işık

Mehtap hanım, arama projesi için yetkili kuruluşlara PTD hazırlatıp onu sundunuz cevap ne sürede geldi, bir alana sondaj yapmak için çed gerekli değildir alınıyor, mantıksız bir şey gibi geldi ama, PTD de istenen verileri doldurmada sıkıntı çektiniz mi teknik özet vesaire
 
Selma hanım

Dosyanın incelenmesi hızlı oldu. Onay da hızlı çıktı. Ancak E-ÇED den kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle belgeyi geç aldık. PTD hazırlarken sondaj noktaları, lokasyon alanlarını belirttik. dosyanın hazırlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşamadık.
 
@Mehtap Işık

Mehtap Hanım,

kapasite raporuna ne yazdınız?

cevheri çıkarmaya çalışırken patlatma yaptığımı kabul ediyorum diyorsunuz ancak malzeme krom diye 2.17 'den düşüyor olmamız garip gelmiyor mu size? ayrıca, çevre izni dediğimiz olay faaliyet gerçekleşirken çevreye verdiğimiz zararın kabul değerleri içerisinde olup olmadığına bakmıyor mu?

Faaliyet esnasında patlatma yapıyorsam neden bu kapsama girmemek için madde sınıflarına bakıyorum?

krom çıkarıcam diye yüzeyde yada basamakta patlatma yapmak ile kalkeri patlatmak arasında ki fark nedir?
 
Kaan Bey

Taş ocağı görmedim. Biz genelde metalik maden ruhsatlarına danışmanlık veriyoruz. Ancak krom ocağı ile taş ocağında yapılan patlatmada fark olduğunu düşünüyorum. Krom ocağında patlatmayı krom cevherine ulaşıncaya kadar yaparsanız. Ondan sonra iş makinaları devreye girer. Kromda cevherin boyutu çok önemli değildir. Krom ocaklarında patlatma alınmak istenen dekapajı gevşetmek için yapılır. Ancak taş ocağında malzemeyi alırken patlatma yaparsınız. Çünkü malzemeinin belli bir boyuta inmesini istenir. Krom ocağı ile taş ocağında yapılan patlatmaların şiddeti ve sayısı da farklıdır. Bu durumda oluşacak emisyon değerlerinin aynı olmayacağını düşünüyorum. Yani kromda yapılan patlatma ile taş ocağında yapılan patlatma aynı değildir.
 
ofisimizdeki maden mühendisleri ile bu konuyu tartıştım bana şiddetle yanlış bir yargı olduğunu patlatmada hiç bir fark olmadığını, hatta maden de daha çok patlatma yapıldığını, cevhere ulaşıldıktan sonrada patlatma yapılmak zorunda olunduğunu söylediler, hiç bir fark olmadığını söylediler:confused: tamamen bir kaos oluşturdum ve konuyu kapatmak zorunda kaldım:)
 
Mehtap Hanım,

patlatmayı bir kez yapıcam yada yapmıcam olayını bakanlığın kabul etmediğini biliyoruz. Mantık şu değil mi? sen patlatmayı yapacak mısın? yapmayacak mısın? az yada çok yılda 1 sefer yada değil. fark etmez. ayrıca patlatma yaptığında ne malzeme olursa olsun toz oluşur mu oluşmaz mı? patlatmaların şiddeti veya sayısı sonucu etkiler evet. konumuz bir şekilde etki oluşturması değil mi?
 
@KaanDogukan

buna da tam olarak katılmıyorum ben' patlatma yapıldı mı yapılmadı mı bir kere veya değil' bir kere patlatma yapıldı az çalışıyor emisyon ölçümü nasıl yapılacak, bu sefer böyle büyük bir sıkıntı oluşuyor .Emisyon ölçümü en az 2 ay istiyor ben bir kere patlatma yaptım diye izin almak zorunda kalırsam bu ölçümleri nasıl yaptıracağım? limit sınırı koymak zorundalar bu maddeye de
 
@shalic

o konu yıllardır tartışılır. kimi cihazını ezdirdi taşlara kimi 200 m mesafede ölçüm yaptığını iddaa etti.
patlatmaya sınır koymak mı önemli yoksa etrafında ne var ne yok bu konuda araştırma yapmak mı önemli.

yanlız belirtmeliyim sınır değerlere karşıyım. yani kirliliği belirleyen sınır değerler konuya ve bölgeye özel olmalı. bunun içinde sahada izleme yapmalı etkilerin olup olmadığını belirlemelisin.

yani 3 mg/l değerini sağlayınca sorun olmuyor mu? hayır tabiki. konu şöyle olmalı, cihazını oraya bırak, bölgeden numuneler al. bunu raporla analiz yap, hakim rüzgarı belirli modellemeni düzgün yap ve söyle, olumsuz etki var, önlem almalı şu şekilde yada olumsuz etki yok. bitti gitti.

ayrıca patlatma 120 sn yi bulmadan atmosfere karışan bir faaliyet siz bunu nasıl sıırlayabilirsiniz?
 
sınırlamadan kasıt kirletici yükü olmayabilir, süre olabilir. şimdi biz bir iki gün krom üretimi yapacağız patlatmalı , çevre izni almak zorunda mıyım evet daha sonra üretim yapacak mıyım hayır (sipariş yok) çevre izni ni almak istiyorum bu üretim zamanı ile ölçüm zamanını nasıl enk getireceğim ve nasıl üç ay ya da 2 ay ölçüm yapılsın diye uzatacağım? limitten kastım şu patlatma kullanılıyor ve bu işlem en az 2-3 ay faaliyette bulunacak ise çevre izni almalı gibi bir sınır. sonuç olarak patlatma bir noktasal kaynak eğil baca gibi sürekli çıksın, anlık bir dağılımı. uygulamada bu tarz sıkıntılar var
 
aynen öyle :) o yüzden mehtap hanımın paylaştığı bakanlık kararı süper oldu :) laf olsun diye çöken toz ve pm 10 ölçümü yaptırmak gereksiz kalıyor bekleme de olan bir çok saha vardır eminim herkesin üretim yapmadığı o yüzden bir belirleme gelmeli bu maddeye . gelmez se de yanlış ölçümler uyarlama parametreler kullanılmak zorunda kalınacak herhalde,
Teşekkür ederimm.
 
Kaan Bey



Şöyle bir örnek vereyim. Açık işletmem mevcut cevherin formasyonu nedeniyle sert jeolojik yapıya gelindiğinde patlatma yapılıyor ki, bu senede 5 yada 6 kez oluyor. Bu ölçümü nasıl yaptıracağım ? Ayrıca herşey için ölçüm yaptırmak ne kadar doğru? Konuyu Çevresel açıdan değerlendirecek olursak; bence burada kaç kez patlatma yapıldığı, patlatma tekniği bölgede bu şekilde çalışan ocak var mı, bunların kümülatif etkileri birlikte değerlendirilmeli.
 
@Mehtap Işık

ortada bir yanlış anlaşılma oluştu sanırım. konu az yada çok patlatma yapmanız değil. konu patlatma yapıp yapmayacağınız. Patlatma yapıyorsan izne tabi olmalısın diyorum. düşüncem bu. ölçüme gelince, gfb'ni aldıktan sonra, uygun zamanda (bahar ayları ve yaz ayları) ölçümlerini yaptırırsın. Ölçümlerden pm10'u patlatma zamanına denk getirirsin. çöken toz için zaten cihazın 2 ay orada duracak.

kümülatif değerlendirme daha çok çed 'de istenilen bir durum. çevre izninde henüz kümülatif değerlendirme yapılmıyor.
 
@KaanDogukan

Kaan Bey,
Patlatma yapılıyor ama şu hususla değerlendirsek daha doğru bir yaklaşım olmaz mı?
ATIK Kodu: 01 01 01 metalik maden kazılarından kaynaklanan atıklar yani diğer ismiyle pasa olarak değerlendirilir. Üretim yöntemi esas alındığında ki bunu maden ya da jeoloji mühendisleri arkadaşlar detaylı olarak bilirler. çıkan pasalar belirli bir süreç sonunda ocak içerisinde dolgu malzemesi olarak kullanılabiliniyor. Arama yapılan yada üretimde dolayı oluşan boşlukların doldurulmasında pasa kullanılıyor. Ya da pasa stok alanlarında stok edilebiliniyor. 2,17 ye girmediğini düşünüyorum.
 
il çevre denetim tutanağında ocak 2.18 cevher zenginleştirme de 2.21 den giriyor olarak tutanak tutulmuş.

ayrıca 2012/15 genelgesi gereği zenginleştirme sonucu oluşan tenör oranı %3' den az ise Ek 1 8.1' e giriyor olayın boyutu değişiyor.

patlatma konusunda ise çed tahhütü dışında patlatma yapılacaksa patlatma değerlendirme raporu isteniyor. krom ocağı ve zenginleştirme tesisini sadece patlatma olarak değerlendirmek yanlış olur. atık kısmı ve zenginleştirme kısmında kullanılan su önemli.
 
@Harun Harmansa

Harun bey, tekrar soylemem gereken su, siz faaliyette ister bir kez ister gun asiri patlatma yaparsaniz maden turu ne olursa olsun 2.17 girmeniz gerekli diye dusunuyorum. Sonucta oradaki tas ifadesi 2005 yilinda yazildi, yonetmelikten yonetmelige ayni kalip aktarildi. Ancak mantik olarak madencilik faaliyeti oldugunu dusunuyorum. Aslinda bu konunun cevabini verecek tek kurum cevre bakanligi degil, maden isleri genel mudurludur. Yani iki tarafli gorus alinmalidir. Ancak zaman alici bir islem.
 
@hepaistos

ocak 2.18 dediği tam olarak ne olarak yazılmış taş ocağı mı denmiş yoksa maden ocağımı ?
 
Kaan Bey

Ne kadar patlatma yapıldığı, patlatma tekniğiniz, maden cinsi bence önemli. Çünkü çevresel etkileriniz buna göre değişmektedir. ÇKAGİLH Ek-1 ve ek-2 listelerinde farklı faaliyetler için sınırlamalar getirilmiştir.
Örneğin Ek-2 listesi
1.2.1 Katı (Kömür, kok, kömür briketi, turba, odun, plastik veya kimyasal maddelerle kaplanmamış ve muameleye tabi tutulmamış odun artıkları, petrol koku) ve sıvı (fuel-oil, nafta, motorin, biyodizel ve benzeri) yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 1 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.

Buradan anladığımız yakma ısıl gücünüz 1 MW altında ise bu madde kapsamında çevre izninden muaf oluyorsunuz. Bu açıdan bakarsak patlatmadan patlatmaya fark var.
 
mantıklı bir bakış açısı bence de çünkü ÇKAGİLHY de hep kapasite sınırlaması var patlatmada da olmalı, miktar süre, amaç gibi nedenler sıralanabilir
 
Üst