• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kütüphanelerde çys uygulamaları

Seymen Çelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eylül 2013
Merhaba,

ISO 14001 kapsamında yapılacak bir çalışmada bir üniversite kütüphanesinde risk unsurları, değerlendirme ve derecelendirme kriterleri neler olmalıdır? Malum, işimiz 100binleri bulan kitaplar, dergiler... raf ve kitap tozlarını bir yana bırakırsak sürekli dolaşımda elden ele dolaşan yayınlarla mikrobik alışveriş halinde olan yüzbinlerce insan riski hem yaratır ve hem de risk altındadır. Peki önce hangisidir? Ya da klavye-mouse ikilisinin insan sağlığına etkileri konusunda ne yapmalıdır? Böyle bir durumda risk değerlendirme ve dereceleme nasıl yapılır? Çevre alanı nasıl belirlenir? Görüş ve önerilerinize ihtiyacım var. Ayrıca bir kütüphanede bütünüyle bir ÇYS kurma konusunda verebileceğiniz referanslar, örnek çalışmalar mevcut mudur? Söylenecek her söz için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
 
@Seymen Çelik

Oluşturduğunuz atıklara bakın bence, eskimiş atılacak kitaplar, ahşap raflar, elektronik atıklar, evsel atıklar yeni kitapların ambalajları, acil durumlarda oluşabilecek yangınlar ve bu yangınlardan kaynaklanabilecek emisyonlar, deprem, sel, yıldırım gibi acil durumlarda oluşabilecek riskler v.b.

Iso 14001 konusunda istanbul sanayi odasının web sayfasında veya internette bir çok sayfada referans döküman bulabilirsiniz, hatta bu platformda da var. Aklıma gelenler bunlar, kolay gelsin. :)
 
güzel olmuş diyesim var. :) Ancak ekleyeceklerim de var öncelikle çok vaktim olmadığı için içeriğine bakamadım ancak bakacağım. Fakat burada eklemek istediğim bir iki husus var ilk başta gözüme çarpan.
1. Önerilen önlemlerden sonra tekrar risk değerlendirmesi yapmanız gerekiyor yani tablonuzdaki olasılık ve risk derecesi aralığını alınan önlemlerden sonra tekrar koyun ve önlem sonrasında olasılık yada şiddeti düşürün ( aldığınız önleme göre) böylece aldığınız önlemin işe yaradığı görülsün. bu tabloyu alan bir denetçi size " evet risk analizini yapmışsın önlemleri de almışsın ama sonuç ne olmuş?" diye sormasın.
2. tüm bu aşamaları bir prosedür ile dokümante edin. Yani bir çevre boyutları belirleme prosedürü yazın.

daha sonra detaylı inceleyip tekrar yazacağım, bunlar şimdilik görüşlerim ancak özetlersek çok güzel olmuş.

upload_2013-9-26_15-13-49.png
 
:) Ama o önlemleri sadece önerdim. Henüz almadım ki :) Tabii bir de hadi bu önlemleri alalım demesi gereken üst yönetim var. Bürokrasi var. Yazışmalar var. Azaltalım derken çoğalttığımız şeyler var. "Ölme eşeğim ölme..." ye döner diye korkuyorum. ;) Bu arada Ahmet kardeşim ilgine teşekkür ederim. Sağlıcakla kal. :)
 
bence şu 5x5 matrisini kullanmanız daha faydalı olacaktır.

matris.jpg

burada bir tanımlama yapmanız gerekebilir. Örneğin, kırmızılara acil önlem alınır çevre yönetim programına dahil edilir, sarılara ilişkin çevre yönetim programına eklenir ve önlem alınır mavilere müdahale edilmez ancak izlenir gibi.


Bunun dışında tüm bunlardan önce aslında çevre boyutları listesi oluşturman gerekiyor daha sonra o listedeki çevre boyutlarını buraya taşıman ve onların bu şekilde risk analizini yapman gerekiyor. Tabi Çevre boyutlarını belirleme içinde (nasıl belirleneceğine dair) dökümante edilmiş bir prosedür oluşturmanda fayda var. bu boyutların içerisine acil durumları da yazman gerekiyor, yangın deprem, sel, fırtına, vb. gibi. Tabi bunlara ilişkin bir acil durum planı da oluşturman lazım :)

Bu detayları tamamladıktan sonra risk bu risk ve etki değerlendirmesinde önlemler kısımında yapamayacağın şeyleri yazma, genel olarak bir çok şeyi çok önemli çıkartmışsın, tabiki önemliler ancak su tüketimi riski çok yüksek çıkıyorsa bir kütüphane de bir kimyasal madde üretim tesisinde riskler çok çok çok yüksek çıkmalı :D o yüzden bu tip puanlarını biraz düşür 5x5 e göre yap ve alamayacağın önlemleri de yazmamaya çalış. Bazı riskleri uyarı tabelaları ile bazılarrını eğitimler le düşür senin faaliyetlerin genel olarak çok riskli çıkmaması lazım sonuçta kütüphane.

Çok karmaşık anlattım farkındayım anlamadıkların varsa sor lütfen :)
 
:) Peki. Baştan başla diyorsun yani :( Aslında evet kimyasal atık düzeyimi fırlattığımı ben de farkettim. Olan oldu :D İlk aşamada bunu verip sonra dediğin gibi bir çalışma yapsam iyi olacak :) Sağol. Anladım haklısın. Önce prosedür, sonra liste, sonra analiz. Ne var bunda anlamayacak. :) Aslında binayı ortadan kaldırasım var Ohhh risk misk yok Misssler gibi :D Zaten kimsenin kitap okuduğu da yok. Acil eylem planı hazırladım. Yangında ilk kurtarılacaklar listesinin başında "kim" var tahmin et. Bu iş benim başıma patladığına göre dönüp dönüp sorcam. Biraz başın ağricak ama kader kısmet işte. Görüşmek üzere. İyi akşamlar.
 
Üst