• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Marmara denizi'nde oksijen bitti

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Marmara Denizinde Oksijen Bitti
Dünya genelinde bir deniz için yapılmış en uzun soluklu izleme projelerinin başında gelen Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi (MAREM) projesi 2012 Raporu sonuçlandı.Yapılan analizlerde Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla oksijensiz alana rastlandı ve su kalitesinin artarak bozulduğu gözlendi.
1954 yılından beri düzenlş ölçümlerle Marmara Denizi’ndeki kirliliğin boyutlarını etkili bir şekilde ortaya koyan,2006 dan bu yana Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde ve 2 yıldır Akkim Kimya ana sponsorluğunda sürdürülen MAREM projesi, yapılan bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı.
Proje Kapsamında, Türkiye nüfusunun yaklaşık %30 unu barındıran Marmara Havzasında Çanakkale Boğazı’ndan Ege Denizi’ne uzanan 150 yi aşkın istasyonda ölçümler yapıldı. Yapılan analizler sonucunda Marmara Denizindeki kirliliğe değinen proje lideri Levent ARTÜZ ‘Marmara Denizinin başta en önemli göstergesi olan suda çözünmüş oksijen değerlerinde geçmiş seneler kıyasla çok daha fazla alanda oksijensiz bölgelere rastlanmıştır.Marmara Denizi çok büyük risk altındadır.Su kalitesi kademeli olarak devamlı bozulmaktadır’ diye konuştu.
Proje sonuçlarında Marmara Denizi’ndeki su kalitesi için en önemli problemin ötrofikasyon olduğu ve ötrofikasyonun nitrat ve fosfat gibi yüksek besleyici materyal şartlarından kaynaklandığı açıklandı.Su kalitesindeki bozulmanın Marmara Denizi’nin anahtar fonksiyonları olan balıkçılık,ekosistem ve turizm gibi faaliyetlerini olumsuz etkilediği, özellikle Marmara’nın doğu kesiminde hayvansal plankton tür çeşitliliği ve miktarında ciddi düşüşler saptandığı belirtildi.Bu durumun Marmara Denizinde verim düşüklüğüne sebep olacağının bir göstergesi olarak algılanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst