• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Membran projeleri bilgileri buraya

Ahmet Doğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Şubat 2014
Firma
Gizli firma
merhaba sayın çevreciler
herkes için faydalı olmasını umduğum sadece atık arıtımında değil kullanımı zor olan suların kullanım suyuna çevrilmesi gibi konularda da en kullanışlı sistem olan membran sistemleri ile ilgili elimizdekileri paylaşacağımız bir başlık açmak istedim. Aşağıda hiç bilmeyenler için başlayacağım ve işten vakit buldukça güncelleyeceğim yazının devamına siz de bilgilerinizi dökümanlarınızı ekleyerek bu konuda bilgi arayan arkadaşlara yardımcı olabilirsiniz.

TEMEL:
membranda iki ana unsur vardır
1) filtrasyon için gerekli gözenek yapısı ve çapına göre:
-Mikrofiltrasyon (MF)
-Ultrafiltrasyon (UF)
-Nanofiltrasyon (NF)
-Reverse Osmoz (RO)

2) Modül tipi
-Plaka-çerçeve tipi
- Tübüler
- Hollow Fiber
- Kapiler
- Spiral wound (spiral sargı)

Bu yukarıda yazdığım 2 maddenin ikisi de membran seçerken proses şartlarına uygun olarak seçilmelidir.

Piyasada en çok kullanılanlar Demineralize su tesislerinde (enerji için gereken utra saf su için) UF ve ardından RO filtrasyonu ve bunun için spiral sargı modülleridir.

Arıtma içinse tümleşik bir sistem olan Hollow fiber ya da tübüler modülün housinge (yani membranların yerleştirildiği basınca dayanıklı tüplere) değil de direk olarak ayırma saflaştırma gerçekleşecek olan reaktör ya da tanka yerleştirildiği MBR sistemleri en çok tavsiye edilen uygulamalardır.

Önemli Not: MBR sistemlerinin presleme mantığıyla çalışanları da mevcuttur ancak bunlar daha farklı sistemlerdir. Bu modüller membran plakalarının havuza daldırılıp birbirlerine doğru sıkıştırılarak suyun membrandan içeri geçip katıların arada kalması şeklinde bir nevi katı-sıvı karışımın suyunu sıkma mantığıyla çalışır.

Önemli Not 2: Membran sistemlerinde yapılacak kimyasal dozajları, gelen maddenin kirliliği gibi şeyler ön arıtma koşullarını belirler. Membranlar diğer arıtma saflaştırma unsurları gibi tek başlarına bir proses değillerdir. Örneğin sistemde klor varsa membranların direk yanmasına ve çöp olmasına sebep olacağı için sodyum metabisülfit (SMBS) dozajlanarak klor tutulmalıdır. Aynı şekilde RO sistemleri çok hassas ve arıtma özellikleri çok küçük bileşikleri bile tutabilme özelliğindedir ancak büyük partiküllerin sisteme girmesi tıkanmaya sebep olmaktadır. Bunlar housinglerde büyük sorunlar ve maliyetler çıkartabilmektedir. Bu yüzden kirliliği yüksek sulardan saf su üretilecekse aşamalı olarak arıtma-saflaştırma yapılmalıdır.
 
@Ahmet Doğan tasarım kriterleri hesaplamalar vb. bilgiler var mı elinizde ?
 
iş yeri bilgisayarımda yok akşam bakayım bulduklarımı en üste dropbox linki olarak koyarım ama genelde yabancı dil hep. Membranda genelde tasarım basittir seçtiğiniz marka ürünün değerlerine göre hesap yapılır çoğu sistemde %50 ürün %50 atık şeklindedir %40 ile %60 arası membran tipine göre gider gelir bu değer. @kubiay DUMAN @Pelin Bozkurt

Aşağıdaki eklerin sizlere yardımcı olabileceğini umuyorum çok fazla var PDF ama çoğunun adı belli değil vs. basics of membrane filtration ile başlamanızı öneririm
 

Ekli dosyalar

  • 03_Lewabrane_Manual_System_Design_03 (1).pdf
    767.8 KB · Görüntüleme: 46
  • basics of membrane filtration.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 56
  • DOW FILMTEC™ Reverse Osmosis Membranes technical Manual.pdf
    2.7 MB · Görüntüleme: 36
  • Guidelines for Introducing Membrane Technology in Sewage Works.pdf
    2.7 MB · Görüntüleme: 34
  • Membran bio-reaktorler.pdf
    2.2 MB · Görüntüleme: 54
  • RO Design.pdf
    528.1 KB · Görüntüleme: 50
Üst