• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mesleğimiz

Zeynep Kovaytan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mayıs 2011
Firma
BİYOSİS ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ LTD.ŞTİ.
arkadaşlar sizce türkiyedeki üniversitelerde verilen çevre mühendisliği eğitimi yeterli mi?yada eksikler var mı?bu konuda fikirleriniz neler?
 
evet güzel bir konu ama ben buradan çıkarak başla bir konuya değinmek istiyorum
bazı arkadaşlarımız buna karşı çıkacak ama keşke olsaydı dediğim
mesleğimizin adı ve branşının farklı olmasıydı yani
atıksu mühendisliği
su mühendisliği
atıksu arıtma tesisi işletim mühendisliği
çevre danışmanlığı vb. gibi bu şekilde ayrılsaydı ve bizde buna göre branşlaşıp yolumuza devam etseydik.
bunu yazmamın sebebi diğer ülkelerdeki bazı branşları incelediğimde gördüğüm bir durum
 
temuçin sonuna kadar katılıyorum... "Çevre Mühendisi" diyince insanalrın aklına hemen peyzaj geliyor ve deli oluyorum...
senin söylediğin isimler arasında bence geri kazanım - geri dönüşüm mühendisi de olabilirdi. ama gerçekten isim yönünden çok kötü ...

çevrecikız kendi üniversitem hakkında ancak yorum yapabilirim kesinlikle yeterli...!
ama şu anlam çıkmasın bizim üniversiteden mezun olunca iş hayatında hemen bir şeyler yapabileceğimiz kendimizi gösterecegimiz anlamına gelmiyor tabikide... burada yıllarını iş hayatına vermiş büyüklerimiz var onlarda benim gibi düşündüklerini çok iyi biliyorum ;" yeni mezun hiç birşey bilmiyor..! mühendis vasfı sadece kagıttadır , ilk bir - iki yıl mühendis vasfını alamazlar."

Üniversitem akredite olmuş ve akredite liği halen daha devam eden bir üniversite bilgi yükü fazlasıyla veriliyor , ders kapsamı çok geniş... dışarıdan , sektörden istenilen istekelre göre ders dahi koyuluyor...
 
ben iki ayrı üni de çev müh okudum 2 şer yıl. şimdi üniversite adı olarak ilk gittiğim üni geride kalsa da eğitim seviyesi ve öğrenciyi zorlamaları çok daha fazla idi. ikinci üni ise sosyal yaşam yönünden TR deki bir çok üniversiteden çok ötede. ben diplomamdan gayet memnunum kısaca. ancak iki üniversitede de gördüğüm ve çok açık olan şeyler var. bölüm başkanlarının hiyerarşileri çok fazla. örneğin bir çev müh. bölüm başkanı eğer atıksu üzerine tahsis yapmışsa; haydi onca öğrenciye 4 yıl boyunca atıksu atıksu atıksu öğretilip duruluyor!
üni eğitimi boyunca ne bir
geridönüşüm, geri kazanım yeniden kullanım ve bertaraf yöntemleri dersi
enerji verimliliği, yeşil enerji, alternatif enerji kaynakları dersi
kapsamlı bir çevre yönetim sistemi dersi
olduğunu bile söyleyemeyeceğim hatta gürültü ve hava kirliliği dersi seçmeliydi bizim üniversitede.
ya da biogaz, enerji üreten diğer sistemler vb vb hep iş hayatımda karşıma çıktı ve çokta zorlandım.
ki daha yolun çok başında bir çev müh.üm. daha başıma kim bilir neler gelir. şimdi birazda akademisyenler tarafından bakmak gerekirse; bu dersleri verecek hoca sıkıntısıda olabilir çünkü akademik anlamda çevre müh.te devam edenler genelde arıtmacı oluyorlar bizim ülkede. kendi gözlemim bu katılmayabilirsiniz. :)

şimdi ben sizin atıksu arıtma müh.
içme ve kullanma müh. gibi ayrılması fikrinize katılmıyorum.
yurt dışında var kabul.
adamlarhavalanı mühendisi, baraj inşa mühendisi diyor taytıllarında. ama aslı bildiğimiz inşaat mühendisi.
şimdi bir inşaat mühendisi 15 yıldır baraj inşaat projelerinde çalışmışsa zaten taytıla ihtiyaç duymaz ki; o artık baraj inşaa mühendisidir.
bizde bir proje ofisinde 8 yıl çalışmışsak atıksu artıtma tesisi proje mühendisi olmuşuzdur.
aslında çevre müh. çok daha genel anlamı kapsıyor ve bu yüzden bize çok daha fazla olanak sunuyor.
mesela ben ilk işimde su şartlandırması yaptım ve kartvisitimde "su şartlandırma uzmanı " yazıyordu, ama ben ısrarla / çevre müh yazdırdım. çünkü ben kendi olayımı seviyorum :)

varsın peyzajla karıştırsınlar, sizde bilmiyenleri rencide edin :)
 
hımm mesleğimizi tam olarak tanıtmıyor çevre mühendisi kelimesi bencede...ama mesleki eğitimimiz daha da ii olabilirdi diye düşünüyorum ben...
 
Üst