• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meslekteki durum nedir?

Ali_Cengiz

Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
25 Ekim 2009
Firma
Artı İnşaat
Tüm meslektaşlarım iyi ya da kötü meslekle alakalı fikirlerini, zaman zaman yeri geldikçe farklı konular altında dile getiriyorlar. Peki bizler çevre mühendisi olarak bu meslekten, sektörden, beklentilerimiz nelerdir? Nasıl olmalı? Hep beraber bir beyin fırtınası yaşayalım ve beraberinde neler olduğunu hep birlikte görelim.
 
Başlığa bakınca aklıma gelen şey " Ne sen sor, ne ben söyleyim" deyimi oluyor ya :D
Gerçi olumlu bakacak olursak günümüzde Çevre Mühendisi ilanlarının arttığı ortada. İstihdam umuyorum ki artıyor.
Umarım bu artış daha fazla suistimali de beraberinde getirmiyordur tabi.
 
Hakkaten ne sen sor ne ben söyliyeyim. Mesleki alanda dert çok. O yüzden bu başlığı açtım. Farklı farklı yerlerde düşünceleri dile getirmektense tek bir yerde konuşalım diye =)
 
Şimdiye kadar ki en büyük sıkıntımız meslekte birlik kavramıydı. Hala sorunlar var fakat şimdi nispeten daha az. Herkes ben fikrinden çıkıp biz yaklaşımına dönmeye başladı yavaş yavaş. Bu fikir güçlendikçede çevre müh. için piyasa koşulları düzeldi. Tamamen biz diyene çalışmalar devam ettirilmeli öncelikle.
2. bir konu herkesin bazı konularda birbirine samimi olmaması " Çevre müh. asgari maaşları arttırılmalı" diyip elemanlarını hükümetin belirlediği asgari ücrette çalışanları tanıdım.
3. konu mesleki bilgi ve tecrübe eksikliği elinde gerçekten az olan bir bilgi olan onu hazine gibi saklıyor. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır kavramı nedir bilen sayısı çok az. Evet bilgimizi satarak yaşıyoruz bizler fakat ben bu meslekte boynuzun kulağı geçeceğine inanan biri değilim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
 
Ben kendime göre meslekteki sıkıntılarımızı ana başlıklar altında sıralayayım ve hep beraber bu sıkıntıları nasıl aşabiliriz diye düşünelim.Benim gözden kaçırdıklarımıda sizler ekleyin.
1-Bakanlık ve özel sektörün birbiriyle uyuşmaması,
2-Odanın güçsüz kalması,
3-Eğitimlerimizin yetersiz ve eksik olması
4-Bireyselden gelen birlik ve beraberliğin olmaması
5-Mesleğimizle alakalı daha farklı bir birliğe ihtiyacımız oluşu, daha farklı bir çatı altında birleşme gerekliliği
benim aklıma gelenler bunlar. Arzu ederseniz bu anabaşlıklar altında fikir beyan etmeye devam edebilirz.
 
Valla bunları çözecek tek yer oda gibi geliyor bana arkadaşlar. Ama oda da bizimle beraber hareket etmeli, bizim fikirlerimizi entegre etmeli.

Bütün çevre mühendislerine bu mesleğin ne olduğu anlatılmalı öncelikle (çünkü insanlar össde açıkta kalmamak için seçiyorlar bölümü resmen. O kafaylada mezun olup ya polis oluyorlar ya düz memur. Kendi mesleğini yapsa dahi "az ücrete çalışrım , her işi yaparım" oluyor) Oda'yı boş bırakmayalım arkadaşlar. Bu bizim mesleğimiz. Bu iş bizi temsil ediyor. İnsanlar, kendilerini yaptıkları işlerle anlatırlar.
 
Evet odamız varken başka bir çatı altında toplanma fikrini hiç doğru bulmuyorum öncelikle. Bölünmeden başka bir şeye yaramayacaktır bu. İyisiyle kötüsüyle odaya destek olmamız iyi işler yapıyorlarsa sırtlarını sıvazlamamız kötüye gidiyorlarsa karşılarında duvar gibi durmamız gerekir. Emin olun bu şekilde bir yaklaşımda oda mecburen dinler herkesi.
 
Henüz öğrenci olarak ve tecrübesiz biri olarak , Eğitim aşamasında düşündüğümüzde ... son gelişmeleri saymazsak ....Herşeyden önce insanlar halaa çevre mühendisinin ne iş yaptığının farkında olmayıp , fazla da ilgilenmemekteler ... Bilinçli kişiler farkında desek de bazen bir üniversite öğrencisi şöyle diyebilmekte : " abi size iş mi yok belediye ye girersin park bahçe düzenlemesi yap dur " . Bence iş hayatının düzensizliklerinden ve anlaşmazlıklarından önce tabana bakılmalı
Eğitim dışında iş hayatından bir örnek vermek gerekirse , staj yaptığım il çevre ve orman müdürlüğünde yetkili bir kişi " biz burda ne çevre mühendislerine iş öğrettik , kimyacılar ve biyologlar olmasa burası yürümez , sizden anca arıtma mühendisi olur " dedikten sonra ,,, köprüyü geçene kadar mecburiyetinden bi cevap veremedim ..
Bahsedilen " Aç kalmamak için seçilen bi bölüm sonra polis ... vs .. olunuyor " kısımla ilgilide bişi sölemek istiyorum ... Çoğumuz istemeyek geliyoruz ,, genelde inşaat mühendisliği isteyerek puanımız yettiğince çevre mühendisliğini seçiyoruz ... Çünkü hiçbir dersane rehberinin ağzından çevre mühendisliği duymadık ya da hiç bir konuşmacı olarak çevre mühendisi getirilmedi .
Uzun lafın kısası yüzde 40 mız okudukça sevdik , hatta geleceğe yönelik düşündüğümüzde en gerekli mühendislik olduğunun farkına vardık ...
O yüzden hala çabalıyoruz :)
 
Mesleğimizdeki son durumu kişisel bazda değerlendirecek olursam; gelişmelerin her geçen yıl daha iyiye gittiğini söyleyebilirim. Bundan dört buçuk sene önce tercih yaparken geleceğin meslekleri arasında gösterilen çevre mühendisliği için yapılan varsayımların tabir-i caizse tuttuğunu düşünüyorum. :redface: Öğrenciyken yaşadığım en büyük sıkıntı, hemen her yerde muhatap olduğum kişilerin çevre mühendislerinin ne iş yaptığını bilmemeleri, hatta bildiğini sanıp bilmiş edalarıyla park, bahçe düzenlediğimizi ya da şehir-bölge planlaması ile uğraştığımızı düşünmeleri idi. :agla:

Kendisi kimya mühendisi olan üniversite bölüm başkanı profösörüm bir konuşmamızda bana ‘Eskiye dönebilseydim çevre mühendisliği okumak isterdim, siz çok şanslısınız’ demişti. Bölüm başkanımızın bu sözü beni hep çok etkilemiştir.

Öğrencilik yıllarımda mesleğimi yeterince anlatamama sıkıntım, neyse ki çalışma hayatında bambaşka bir boyut kazandı. Muhatap olduğum insanlara çevre mühendisi olduğumu söylediğimde verdikleri tepki mükemmel. (Oo çevre mühendisi mi, vayy mühendis hanım gibi :cool:) Şaka bir yana işim gereği hemen her kesimden pek çok insanla muhatap oluyorum ve çevre mühendisi olduğumu gururla söylüyorum. Edindiğim en büyük izlenim, onların işini iyi bilen çevre mühendislerine gıpta ile baktıkları oldu. Birkaç gün önce ofisimize çamur yakma kurutma sistemi dizayn eden, yurt dışı patentli bir firmanın tanıtımı için endüstri mühendisi geldi. Firmanın genel tanıtımını gayet güzel yapmakla birlikte, çamur bertaraf yöntemleri ve mekanizması için sorduğumuz sorulara etkin şekilde yanıt veremedi. Kuvvetle muhtemel iyi ingilizce bilmesinin verdiği avantajla o şirkette çalışıyor olduğudur. İngilizcede belirli bir seviyeye gelen bir çevre mühendisi onun yaptığı işin üstesinden çok daha iyi şekilde gelebilecektir diye düşünüyorum. Bu sektörde çevre mühendisliği konularının ‘ç’ sini bilmeyen ancak bir şekilde kendisini iyi yetiştirmiş, mesleğimiz dışından insanları gördüğümde onları takdir ediyorum. Ancak çevre mühendisi olmuş, bu alanda tabir-i caizse 4 sene dirsek çürütmüş meslektaşlarımın böylesi büyük bir sektörden elini eteğini çekmeleri başka alanlara yönelmelerini anlayamıyorum. ( Tabi bu bir tercih meselesi de olabilir, eleştirmek bana düşmez.)

En nihayetinde çevre mühendisliği okuyan öğrenci arkadaşlara, yeni mezun olmuş kendi alanı dışında çalışıp çalışmama konusunda kararsızlık yaşayan meslektaşlarıma naçizane fikrim;
çevre mühendisliği inşaattan makineye, kimyadan endüstriye, işletmeden iş güvenliğine, danışmanlıktan kalite yönetimine kadar pek çok branşın kombinasyonu olan nadide bir meslektir. Yerimizi doldurmak isteyen yüzlerce insan var. Kendimizi yetiştirip bu yüzlerce insan arasından sıyrılalım derim ben. Geleceğimiz parlak, en azından ben umutla bakabiliyorum.
 
mesleğin durumuyla ilgili muhtemelen sizinde bildiğiniz bir düşüncemi dile getirmek istiyorum ben şu anda çevre görevlisi olarak işe başladım fakat belgenin bana getirisi daha büyük korkum oldu çünkü bu belge verildiği sürece firmaların bireysel ihtiyaçlarını bu gibi danışmanlık kurumlarına yönelterek binevi kendi kendimizin ekmeğine taş koyucağımızdan korkar oldum. bu gibi durum rekabet getirdiği rekabet fahiş fiyattan çalışmamıza neden olur ve aynı zamanda önceden 10 çevre mühendisinin yaptığı işi 3 çevre görevlisi yapıcak sanki. buda bir süreden sonra kurulan danışmanlık firmalarının bir çoğunun geri kapanmasına neden olucak sanki
 
Oda tabiki de bizim mesleğimizi savunucak. Odanın görevi budur. Mesleğe sahip çıkmak. Ama odanın yapamayacağı bazı işler vardır ki bu firmalar bazında olan işlerdir ve firmalar olarak bir araya gelmek gerekir. Ben bunu kastediyordum farklı bir çatı altındaki birleşmeden.
Danışmanlık konusunda da kesinlikle bir katliam yaşanıcak. Ama bu katliamın boyutu nasıl olucak onu önümüzdeki günlerde görücez.Bana göre piyasanın güçlülerini,devam edebilecek olanlarını önümüzdeki bu 5 yıl içersinde göreceğiz. Fakat bunların elit firmalar olmasını sağlamakta bizlerin elinde. Mesleğimizin yıldızı yavaş yavaş parlıyor ve gerçekten sahip çıkılması gerekiyor.
Eğitimle ilgili ise şunları söylemek isterim. Çevre mühendisliği oldukça komplike bir meslek ve bizler bölümlerimizi bitirirken mesleğimizin hangi kolunu seçersek diğer konularla ilgili aldığımız bilgileri kullanmıyoruz. Fakat öyle bir eğitilmeliyiz ki bu ne yüksek lisans seviyesindeki branşlaşma nede lisans seviyesinin altında bir branşlaşma olmalıdır. Bir konuda dikkatinizi çekerim şuan Türkiye'de çevre ekipmanlarının yapım işlerinden anlayan yetişmiş çevre mühendisimiz nerdeyse hemen hemen yok denilecek seviyede. Böyle bir durum söz konusu iken doğal olarak diğer meslekler bizim mesleğimizi sahipleniyorlar. Danışmanlık, Arıtma,Geridönüşüm,İmalat,Montaj gibi konular çok farklı farklı konulardır ve bunlar yüksek lisansta alıcak bilgilerle ya da mesleğe girildiğinde öğrenilcek konular değil. Oyüzden önce eğitim şeklimizi değiştirmeliyiz bence derim.Kalifiye mühendisler yetiştirmeliyiz ki piyasadaki farkı yaratmaya başlıyabilelim.
 
28 Aralık 2013
Cumartesi
16.00
Kadıköy
O'clock Kafe'de (Kadife Sokak)

"Genç" Çevre Mühendisleri olarak Meslektaşlarımız ile bir araya gelip, meslektaşlarımızın görüşlerini ve nasıl daha iyi oluruzu konuşmak istiyoruz. Sizlerde oraya gelirseniz arkadaşlar bunları yüz yüze konuşabiliriz.
 
Türkiye'de ilk e-imzayı kullanan kurum iken, neden çmo adaylarının hiçbiri e-imza ile oy kullanımından bahsetmez. olay sadece çevre görevlisi midir? çed yönetmeliğindeki, aat proje onayındaki gibi yönetmeliklerde mesleğimizin hiçe sayılması önemsiz midir? lpg sorumlu müdürlük bizim işimiz değilken meslektaşlarımıza ek bir gelir kaynağı yaratarak meslekteki acizliğin bizlere verilen sus payı mıdır bu? erzurum, kars, van, erzincan.... gibi şehirlerdeki meslektaşlarımızın oy kullanma hakları varken buralarda oy kullanamadıkları için yakında oy kullananlar sayesinde yönetime gelenler neyin çoğunluğu ile mesleği temsil ediyorlar? Bütünü temsil ederken hangi bütünden, hangi rant paylaşımına karşı çıkıştır? Çevre görevlisi üzerinden gelen adaylık açıklamaları ile gelen popilist düşüncelere oy vermediğim için sizler bir kişi eksik olacaksanız, ama biz hep başsız olmaya devam edeceğiz.

Bu eleştirimde mevcut yönetime ve şuan ki adaylığını açıklayan herkes için geçerlidir.
 
Üst