• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meyve çekirdeklerini çöpe atmayın :)

slide.jpg

TEMA VAKFI'ndan girişim...
Meyve çekirdekleri

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına göm
ün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın (ya da arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan ya da dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler...
 
Çok doğru bu konuya deyindin zeynep böyle devam ederse toprağa meyve çekirdekleri ekmek bile fayda etmiycek , hepsi beton altında kalıcak.
 
o zaman ben baya bir yeşillendirmişim çevreyi :D
 
selamlar... çekirdekleri etrafa saçmaya başladık ama bir şey dikkatimi çekti. TEMA vakfının bu girişimi başka nerelerde yayınlandı?? İş yerinde çalışan arkadaşlarımla paylaşmak istedim ve 'kaynak' sayısını artırmak için tema vakfının kendi sitesine girdim ancak orada böyle bir habere rastlamadım.

Haberi paylaşan Sn. Zeynep Sayaroğlu, öncelikle haber için teşekkürler, emeğinize sağlık. Bilginin ana kaynağını da bizimle paylaşır mısınız??
 
Sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle ilgili bir paylaşımdı. ' DGD Doğa Gönüllüleri Derneği ' paylaşımıydı. Temanın sayfasından ulaşmadığımı belirtmek isterim. ''
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
''

Ben Teşekkür ederim Yusuf Bey.. Elimizden geldiğince paylaşımda bulunuyoruz :)
 
Zeynep hanım gercekten güzel bi konu, emeğinize sağlık;)Aynı konuyu ben bülten olarak hazırladım bizim firmada fakat arkadaşlar saolsun dalga geçtiler, ne yapalım bundan sonra yiyip tükürelim mi diye??Bu da ayrı bi mesele tabii:)
 
@Pınar PELİT

Türk insanının bu müthiş anlayışını, sizlerin görüşüne bırakıyorum Pınar hanım ;) Ben öylelerine başka bir şey diyorum da burada yazmayayım :D Malum yaz geldi hatırlatmakta fayda var :)
 
Küçükken çok denerdik. Özellikle zeytin çekirdeklerini alır, gömerdik. :) Bu haberi okuyunca o günler geldi aklıma. :) Şimdi toprak kirleniyor, kötü görüntü oluşuyor diye yapmıyordum. Bundan sonra rastgele savuracağım. Teşekkürler bilgi için :)
 
Geçen gün iki çocuk gördüm, Belediyenin kaldırıma diktiği ufak bir ağacın dibindeki, yarım metrekare toprakla oynuyorlardı, etrafları insan ve araba doluydu...
 
@CMNet Okuru
Bizler şanslıydık ve galiba toprakla oynayan son çocuklardık. Üzülüyorum, İstanbul gibi şehirlerde çocukluğunu yaşamak zorunda kalanlara..
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


İnternet ortamında, “Dünyada 10 yılda bir çok yağmur yağdığı, bu yıl o dönemde olduğumuz, yediğimiz çeşitli meyvelerin çekirdeklerinin çöpe atılmak yerine ekilmesi gerektiği, TEMA’nın desteği ile Türkiye genelinde meyve çekirdeklerinin toplandığını” belirten e-postalar dolaşmakta ve bunlara dayanılarak basında haberler yayınlanmaktadır.
Bu e-posta, TEMA Vakfı tarafından hazırlanmamıştır ve yanlış bir algı yarattığı için, kamuoyuna bir açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur:
· TEMA Vakfı’nın bu eposta ile bir ilgisi yoktur.
· TEMA Vakfı ülke genelinde meyve çekirdeği toplamamakta ve toplanmasını teşvik etmemektedir.
· Tohumdan meyve ağacı üretilerek düzenli meyvelik elde edilemez.
· Tohumlar meyve yetiştiriciliğinde sadece anaç yetiştirmek için kullanılır.
· Meyve ağaçlarının birçoğunun genetik yapısı heterozigottur. Tohumdan çıkan fertler birbirlerine benzemedikleri gibi kaliteli meyveler de vermezler.
· Türlerin yerinde korunması (in situ koruma) prensibine aykırıdır.
· Ayrıca çekirdeklerin çimlenmesi için gerekli toplama ve saklama koşullarını sağlamak güçtür.
· Meyve çekirdeklerinin gelişigüzel bir şekilde doğaya ekilmesi, doğrudan tohum ile taşınan bitki hastalıklarının da kontrolsüz bir şekilde yayılmasına sebebiyet verir.
· Meyve çekirdeklerinin toplanarak ekilmesi bilimsel bir çalışma değildir.

diye TEMA'nın kendi sitesinde açıklaması var.
Benim de ilk etapta hoşuma gitmişti bunu okuduğumda ancak zaten birçok meyve sebze tohumu hibrit olduğu için o çekirdeklerden çıkan bitki ya hemen ölüyor, ya da ikinci bir meyve vermiyor.
Denedin mi diye sorarsanız denedim. Kuş yemi olarak kullanılan darıyı yetiştirmeyi denedim. Çimlendi ama darı vermedi. Adamlar kuş yemini bile kapatmışlar anlayacağınız.

Yine de doğaya atılmasında bir zarar yok. En azından karıncalar falan yer.
 
toprağa atılan meyve çekirdekleri bile rüzgarın savurması, yağmur derken ufak bir ihtimallede olsa yetişmeye başlayabiliyor...
 
Üst