• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendislik Eğrisi

Mektepten alınan bilgi seviyesi hikaye grafikte.

İncelediğimiz mühendis 25 yaşında diploma almıştır. Dağarcığında birçok bilgi ile şantiyeye ayak basmıştır. Fakat bu bilgisini kullanma tecrübesine sahip bulunmuyor, heyecanlı ve ürkektir. İlk görevi kendisine teslim edilir edilmez bu bilgiler, kafasında, sıra gözetmeden birbirini itip öndekinin yerini almaya başlar, hepsi kifayetsiz, gözükür, sarıldığı mektep kitapları bile derdine çare olamaz. (Aslında bu bilgilerini kullanma tecrübesine henüz sahip değil.)

İlk günlerin heyacanı geçtikten sonra, yavaş yavaş bilgisini kullanma tecrübesini edinmeye başlar. 8 ile 10 senelik bir devreden sonra, 35 yaşlarında, tecrübe eğrisi, bilgi eğrisi ile çakışır, mühendis artık bilgisini kullanma tecrübesini edinmiştir.

Bu devre yürür geçer,bunlara yenileri eklenir ve mühendisin bilgi dağarcığı 65 yaş civarına kadar artmakta devam eder.
65 yaşına gelen mühendis, o zamana kadar edindiği tecrübe ve bilgiye sahiptir, ama yenilerini edinme kabiliyeti artık kalmamıştır.

Yaşı ilerledikçe hafızası da gerilemeye başlar, 70'e kadar kendini idare eder, 75'de artık eskimiştir, ama kendisi farkında değildir. 75'den sonra ise hafızası süratle gerilemeye başlar, yenilerinden eskilere doğru gerek bilgi gerekse tecrübe dağarcığı hızlanarak boşalır. Boşaldıkça mühendis eski günlerin tatlı hikâyelerini anlatmakla yetinir, ta ki Emrihak vakti olup nalları dike...(takriben yaş 80 !)

Eğer bu mühendis devlet memuru ve 65 yaşında emekli olmuş ayrıca köşeye çekilmiş ise, pek hikâye anlatmaya vakti kalmaz, çoğu zaman fakirdir, iki sene içinde toparlanır gider...

Feyzi AKKAYA Mekanı Cennet Olsun.

Bir Muhendisin okuldan cıktıktan sonraki yas evrelerinde hangi durumlarda olacagını gosteren bir belge bu egri.Ve tecrube edinme bedeli olan taralı kısım bana gore en can alıcı noktalardan birisi.İşte o bolgedeki zararı en az zararla atlatmak gerekir ki.Yeni bir muhendisin okuldan cıkıp uygulamaya cıktıgı aralıktır o aralık.İnsan okuldan elde ettigi bilgi uygulamayla birlikte tecrube edininceye kadar kayba ugrayabiliyor.Bu kaybı en az kayıpla atlatmak gerekmekte.
 
@CMNet Okuru
Hamdolsun Yekün zarar evresini yaş 27 aştım :) hatta tecrübe evresinde de baya gitmişim :) grafik biraz acaip olucak benim için
 
@CMNet Okuru
anlatamadım galiba yaş 35de iken ben erken geçtiğim için grafik eğilimi daha değişik olacak :)
 
nal dikme zamanıma var ama o da grafikten önce olacagı kesin :D
 
@CMNet Okuru

en verimli evre 20 yıl sürüyormuş 27+20 = 47 en verimli devre biter + 10 yılda 57 yaşında eskime devresi bitiyor. aman Allah'ım 58 yaşında bunamaya başlıyorum :D
 
@Noyan Temuçin

İkinci msjımda üstadın değerli görüşlerine yerverdiğimi, adını saygıyla andığımı görürsünüz efendim. Ülkemize verdiği hizmetler adına kendisine teşekkür ediyorum. Bir kez daha mekanın cennet olsun büyük usta.
 
Üst