• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendislik ünvanı bu kadar kolay kazanılmıyor...

Nuri Kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SGS SUPERVİSE GÖZETME ETÜD KONTROL SERVİSLERİ A.Ş.
--------------------LÜTFEN OKUYUN ARKADAŞLAR----------------

Arkadaşlar yakın bi zaman önce teknik öğretmenlere 1 yıllık bir eğitimin ardından Mühendislik ünvanı verilmesi kararı alındı.Oysa o ünvanları hak eden asıl kişiler mühendislerdir.Şu an mühendis olmasına rağmen kamuda çalışıp ünvanını alamamış bir çok arkadaşımız var ve maalesef kurumlardaki bazı keyfi uygulamalardan dolayı bu arkadaşlarımız ya unvan değişikliği sınavına giremiyor veya kurumlar uygun kadro açmıyor.Bu durumu düzeltmek için TBMM Dilekçe komisyonuna bir dilekçe verdik.Sizlerden ricamız ünvanını almış almamış kamuda veya özelde çalışan tüm mühendis ve mimar arkadaşlardan ricamız TBMM Dilekçe komisyonuna
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden üye olarak konu kısmından "Unvan Değişikliği" yazıp dilekçemize ulaşarak imzalamanız.Bu konu sadece çalışan değil henüz öğrenci olan mühendis adayları içinde çok hayatidir.Neticede lisans mezunu olarak 4001 ile atanıp unvan almaya çalışan çok arkadaşımız olacak.O nedenle rica ediyoruz arkadaşlar çevrenizdeki tüm mühendis mimar arkadaşları onudan haberdar edip dilekçemizi imzalamanızı rica edeceğiz.Ayrıca sistemde aratırsanız teknik öğretmenlerin mühendislik ünvanı için verdikleri dilekçeleri görürsünüz.yüzlercesi imzalamış.o ünvanlar teknik öğretmenlerden önce mühendis olarak bizlerin arkadaşlar.

Arkadaşlar ben diğer başlığı da araştırdım adamlar gerçekten baya baya imza toplamışlar. Bence bu kadar olmamalı bu ünvanı almak..
 
Burak bey şuan inceleyebildim. Girip burada sadece teknik öğretmenliklere müh. ünvanı verilsin diye imza atabiliyorsun, karşı bir dilekçe oluşturulmamış. Nuri Bey eğer karşı dilekçe mevcut ise bunu bizimle paylaşabilir ise ancak o zaman imzalayabiliriz ya da bizde karşı bir dilekçe oluştururuz.
 
Evet bende sadece verilmesi yönünde dilekçeler gördüm. Nuri Bey yazsın bakalım varsa imzalarız yoksa kendimiz bir dilekçe yazarız ona imza toplarız.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu link arkadaşlar. Teknikerlerin unvan degişikliği sınavına girerek mühendis olma cabalarına yazılmıs kısa ve öz bir istek yapılmış. Dilekçeyi ben yazmadım
 
Bu konuyu fazla önemsemiyordum fakat bir dilekçede yazan ALINTIDIR((Mühendislik Tamamlama ile ilgili olabilir fikirler) 1. Alan Sınavı (% 80) + Diploma Notu (% 20) (Ağustos başı yapılsın) 2. Kontenjanlar 40 – 50 arasında minimum olsun. 3. Üniversitelerde Teknik Eğitim Fakültesi olan her yerde öğretimi yapılsın. 4. 1 yıl eğitim olsun, tez fln olmasın. 5. 1 yıl sonunda atılma durumu kaldırılsın, ek sınavlar verilsin. 6. İmza yetkisi mühendislerle aynı verilsin. 7. Derslerimize mühendis hocaları girsin.) maddeler beni fazlasıyla şaşırttı. Bu kadar kolay olmasını beklemek bu kadar imtiyaz beklemeleri hiç hoşuma gitmedi.
 
Kadir bey, senin hoşuna gitmeyen nedir?
1 - mühendis olarak piyasada ve sınavlarda rakip sayısının artması

2- sonradan görme gibi sonradan mühendis olacakların saçma sapan işleri sonucunda iş kalitelerinin düşmesi.

hoşuna gitmeyen ne söyler misin? 1 milyon mühendis varken 1.5 milyon olsa ne olacak mesela. Kafandakiler nedir açıkça söyler misin? Kalitemi düşecek? ne olacak yani.

Burada dilekçe göndermek isteyen herkes fikirlerini yazarsa iyi olur tabi.

Düşünceler ne yönde anlayamıyorum. Herkes kendi kulvarına başka insan istemiyor gibi algılıyorum. Bence malesef bencil düşünce hakim.. :)
 
@Ümit Mert
1-Bir yer edinmek için mühendislik yeteneğimi ölçmeyen sınavlara girmeyi istemeyenlerdenim.
2-İş kalitesinin düşeceği aşikar.
3-Hoşuma gitmeyen emeğime saygı duyulmaması. Siz nasıl bir öğrencilik dönemi geçirdiniz bilmiyorum ama proje dönemlerinde bağdaş kurmuş laptop kucağında sabaha karşı uyuya kalmış arkadaşlarımın emeğine saygı duyulmadan yapılan bu girişimlerden nasıl hoşnut kalabilirim? Bu emekler göz ardı edilerek birde aynı haklar bu denli kolay şekilde nasıl talep edilebilir? Ve siz bunu neye dayanarak sorgulayabilirsiniz?
 
mühendislik lisans eğitimi almış ve öğretmenlik yapanlara, mütef mezunları saygı ile bakarken;
neden yeni alınan karara tepkili olduğunuzu anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu,
bu işler tatlı bir yarış halinde devam ederken; olumsuz düşünceler niye arkadaşlar,
yurdun genelinde iki milyona yakın iş yeri var, bırakalım mühendis olmak isteyen olsun,
sanayi öyle bir bıçak ki; kestikçe körelmiyor; bırakalım bu keskinlikte kesilmeden sisteme adapte olanlar olsunlar,
mühendis olmayı devam ettirenler kalsın, ettiremeyen zaten kendisini nötrleştirir,
sulh ve barıştan kimseye zarar gelmez, aksine kuvvet doğar,
kazasız ve dostça günler diliyorum,
servet yortumluk,
 
Burda yazılanları görmeden önce bir imza attım konunun mühendislikle alakalı olmadığını söylemek için anlatıyorum. Kardeşim felsefe okuyor, arkadsım pdr, kardeşim çok fazla çalışmadan bu bölüme girdi ,arkadaşım ise yıllarca çalışıp emek sarf etti pdr bölümüne girebilmek için, şuan ikisine de yakın derece de haklar tanınmasıyla ilgili bir yasa var ve bende verilmesin diye imza attım. Benim burada ki itirazım, bu ülke de kimse kendi işini yapmıyor, devletin farklı bölümlere iş olanağı sağlayamamasının bedelini gerçekten çalışan ve o unvanı hak eden insanlar ödüyor. Bence hiçbir meslek dalı değersiz değildir, sorun mühendislik mesleğinin teknik öğretmenlikten üstün olması değil, sorun insanların yıllarca verdiği emeğin bu kadar kolay elde edilmemesidir.Umarım bu düşüncem yanlış anlaşılmaz. İyi çalışmalar.
 
Teknik eğitimcilerin üniversite hayatının laylaylom geçtiği ve mühendislik ünvanına haksız yere sahip olacakları düşüncesi var anlaşılan. Yine ön yargılı bir düşünce. Teknik eğitimcilerin ne yaptığını nasıl biliyorsunuz ki.

Teknik eğitimciler üretim alanında mühendislerden daha tecrübeli oluyor. Bilgisayar programlarını daha iyi kullanıyor. Mühendisler ise kendilerini yönetici olarak görüyor. Projelerin altında nerden baksan teknik eğitimci çıkar. İş kalitesi daha fazla düşemez yani. (Sizin demenize göre)


Herşey bir yana bence teknik eğitimcilerin çok azı müh. olabilecek. Yani korkmanıza gerek yok.

Mühendis olarak kibirli olmamak lazım, karşıdakini hakir görmemek lazım. Çalışan istediği makama gelsin bence.

Kiskançlık, çekememezlik yapmanın alemi yok.. başarılı mühendisler zaten iyi yerlerde.
 
@Ümit Mert

Bugüne kadar görmüş olduğum hiçbir projede mühendis dışında imza görmedim. Bu durum kişiye göre değişir. Mühendis liderdir. Ben ve etrafımdaki mühendis arkadaşlarım hiçbir teknik eğitim fakültesi mezunundan yardım almadan, eğitim aldığımız konularda proje hazırlarız. Kalite noktasında makina mühendisi önderliğinde hazırlanan felaket derecede kötü arıtma tesisleri de gördük, kimya mühendisi önderliğinde mükemmel arıtma tesisleri de gördük (tam tersi de olabilir) çevre görevlisi kavramı çıkardılar yaygara koptu ne oldu cevrenizde kaç tane çevre mühendisi olmayan çevre görevlisi var. O yüzden telaş yapmaya gerek yok iyi olan herzaman iyidir. Bu noktada Ümit Bey'e katılıyorum. Naçizane fikrim budur.
 
bir teknik öğretmenin ders programını, geçmekte zorlandığı derslerin sayısını, dersi aldığı hocalarının vasıflarının mühendislik eğitimi veren akademisyenlerden farklarını ve saireyi bilmiyorum. onu savunması gereken teknik öğretmenlik eğitimi almış kişilerdir herhalde. onların şu sıralar kendilerini kabul ettirme heyecanından bu tür işlere vakti yok pek. aralarından bazıları güzel güzel savunmalar yazıyorlar. mühendislerin projeleri yönetmedeki başarılarına falan getirip lafı.. kimi yazmış, "hazır projeyi uygulatıyorsun, sen olmasan da ustabaşları dahi o projeyi hayata geçirir çiziminden açıklamasından okuyarak" demiş, "o zaman sana ne ihtiyaç var eklemeli mühendis, verelim projelere ustabaşlarının eline biz çekilelim aradan senle madem?" diye sorulabilir bu kişilere. gülünç tabii. mühendislerin teknik eğitmen sıfatlı lisans mezunu kişilerin bilgisini aşağılamaları da işin diğer tarafı. biz de bilmeden unvanımızla üste çıkmaya çalışıyoruz.
bir teknik öğretmen demiş: "bizi sınavla çok zorlamasalar bari, kimse geçemez zor sorarlarsa" diye. özgüven eksikliği çeken bir arkadaş herhalde. onların da kafası karışık.
gidişata siyasi tarafından bakarsak, bu öğretmen adayları atanamadıklarında örgütleniyorlar falan ya, kafa ağrıtıyorlar haliyle. böyle bir ikinci yol sunularak onlara bir "gelecek" imkanı veriliyor. ha kullanamazlar belki, ama bu durumda o onların başarısızlığı olacak. sonra kimsenin başını ağrıtmazlar. önemli olan da bu. bana kalırsa biraz daha bütünsel bakmak lazım yani. (biz mühendisler olaylara bütünsel falan bakarız ya hani arada, öyle). ortak sorun geleceksizlik.
ha, bir de, eskiden hakikaten bir zümreyiz sanıyordum. mühendisler olarak hakikaten diğer meslek grupları gibi (hukukçu, tıpçı, eğitimci vb) kendimize has özelliklerimiz var sanıyordum. yani ciddi ciddi özelliklerimiz var sanıyordum ben yav. biraz kendimde, biraz piyasada irtibatta olduğum meslektaşlarda gördüğüm eksiklerden sonra anladım ki son derece yalnız, son derece sınıf bilincinden yoksun, son derece yönetilmeye müsait bir iş koluyuz, ayrıca yeteneklerimiz de tartışılır. benim güvencesiz ve geleceksiz olduğumuzu, sıfatın unvanın anlamsız olduğunu anlamam epey zaman aldı. o da benim kalın kafalılığım. şu haliyle şu noktada mühendislik yaklaşımının hakkını benden daha iyi verebilecek herhangi bir meslek erbabına "buyur benle aynı unvanı hak ediyorsun" derim gönül rahatlığıyla. ama var mıdır öyle birileri? soruyu hak iddia eden yanıtlamalı tabii. gerçi dediğim gibi, onlar heyecanlı günler geçiriyorlar şu sıra, kendilerini ifadede sıkıntı çekebilirler.
amma suya sabuna dokunmayan bir yazı oldu bu da yav. anlamsız diye işaretlense yeridir. özet: tarafsızım.
 
adam oğluna ; ben sana padişah olamazsın demedim, adam olamazsın dedim,
ne alaka diyenler olacak , doğrudur, hiç mevzu kalmamış gibi , bütün meseleler çözülmüş de sadece teknik öğretmene mühendislik ünvanı tartışma konusu,
öğretmen mühendise dönüşse kim ne kaybeder? ya da kim ne kazanır?
yurtta sulh cihanda sulhu getirir , ama görecek göz gerek ,
kazasız barış ve kardeşlik dolu bir ömür dileği ile,
 
Üst