• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

N/p değerleri

AyazZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2015
Firma
marsutek
Günlük 3000 m3 kapasiteli atık su arıtma tesisinde N ve P değeri fazla çıkmakda
aktif çamur miktarı 220..
bu alanda yeni başladım çalışmaya ne yapmam gerekir
şimdiden tşk ler

Yardım edecek kimse yok mu..
 
Kesikli reaktör olarak çalışan bir ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde azot arıtımı gerçekleştiremiyorum çıkış azot değerim girişten daha yüksek sizce neden olabilir. MLSS 3000 civarında ÇKM 250 SVI 150. Ben sebep olarak havuza su alrken karbon giderimi gerçekleştirip dinlenme esnasında anaerobik ortamda denitrifikasyon esnasında azot giderimi için gerekli karbonu bulamamasına bağlıyorum. Teşekkür ederim...
 
Azot probleminde en önemli şey daha fazla havalandırma ve dinlendirme böyle deneyin olmazsa 05432509475 buradan ulaşın yardımcı olabilirim.
 
Fazla çamuru uzaklaştırdık bakteri seviyesini hunide 250 çıktı şuan N=16.2 P=11.2 eski duruma göre bırazda olsa düzelme oldu hava seviyemde 2-3 cıvarımda
 
Ayrıca çıkan çamurun bir miktarını yeniden havalandırma havuzuna verip içeride daha fazla giderim yapabilirsiniz. ;) Yada koagülantlar kullanarak da kullanarak da kimyasal giderim yapabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu ekde daha detaylı bilgi mevcuttur. kolay gelsin
 
Dengeleme ya da varsa ön çökeltim öncesi koagülant dozlayın. biyolojiğe giren yükü azaltın yoksa son çökeltim öncesi de verebilirsiniz.
 
cnp 100/5/1 olması gerekiyor.
fazla havalandırma ve fazla çamur var çamur uzaklaştırın ve çamur yaşını düşürün. ( gençleştirin)
 
KOi değerimiz giriş 75 lerde çıkış suyu KOi ise 17 lerde... Bide çökelme havuzunda aşırı yosunlaşma olmakda bunun sebebi nedir? Kolay gelsin
 
@AyazZ

Şİmdi c / n / p giderim miktarları orantılıdır. Bakterinin normal şartlarda (oksijen seviyesi optimum olması lazım) sırasıyla KOI 100 / AZOT 5 / FOSFOR 1 oranında çalışma gösterir . Duruma bakılırsa sizin suyunuzda karbon eksikliği var yani bakterinin parçalıyacak besini yok. Sınır değerlerinizi bilmiyorum ama KOI değerinizi arttıracak kimyasallar kullanıp azot ve fosfor da düşüş sağlayabilirsiniz. En basit karbon sağlama bildiğimiz şekeri kullanarak olur ama ne kadar sağlıklı ona bişi diyemem çünkü bazı sıkıntılar yarattığı soylenir. Ama kısa vadede çözümün için işe yarar.

Mesela benim işlettiğim arıtma tesisinde de fosfor sıkıntısı yaşıyoruz. 0.1 ler de çıkıyor. Şuan o sıkıntıyı dap gübresi kullanarak aşmaya çalışıyoruz.
 
Merhabalar;

2000m3/gün deşarjlı bir biyolojik arıtmamız var. hergün son çökeltim havuzundan KOİ N ve P bakıp bu sonuçlara göre havalandırma havuzuna üre ve dap ilavesi yapıyoruz.

Örn; KOİ 380 mg/lt
N 1,2 mg/lt
P 0,06 mg/lt olduğu birgün havuza vermem gereken besin miktarı 37kg/gün dap ve 25kg/gün üre.

Ama bunlar sadece deneme yanılma yöntemi ile bulunmuş rakamlar, sahada işliyor ama olması gereken rakamlar bunlar mı bilmiyorum.
Bu rakamları C:N: P oranını dikkate alarak hesaplamak istersem nasıl bi yol izlemem lazım.

yani KOİ 380mg/lt iken, P'ın 19mg/lt olması için hangi miktarda DAP eklemem gerektiğini nasıl bulacağım?
 
Hesaplamayı resim halinde koyuyorum buradan faydalanabilirsiniz. Ama ben direk 19 mg/lt göre hesap yaptım. Daha sonra baktığımımda C/n/p oranı 100/5/1 olması gerekiyor. Sizin 380 mg/lt koi niz var ise fosfor 3,8 mg/lt olmayacak mı ? Gerçi ben hesabı verdim siz on göre yaparsınız.

@hersanlioglu
 

Ekli dosyalar

  • IMAG0591.jpg
    IMAG0591.jpg
    66 KB · Görüntüleme: 174
Üst