• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ne yapmalı

buse yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ağustos 2013
Sizce çevre mühendisi icin en iyi olabilecek yer neresi; akemishenlik,özel sektör yoksa kamuda mühendislik mi???
 
Saydıklarınız herbir bölümde başarılı olan arkadaşlarımız var.. Bunu tercih etmeyin, şunu tercih edin demem yanlış olur.. Bu kaygıları hepimiz yaşadık veya yaşıyoruz..

Benim tavsiyem şudur: İlk denemek istediğiniz yer kamu olsun, eğer başaramıyorsanız alternatiflere yönelmeniz daha doğru seçenek olacaktır.. Keza diğer yolları seçip sonra kamuyu denemek çok zor olabiliyor..

Ayrıca, yüksek lisansa yazılayım sonra işime bakarım düşüncesine asla kapılmayın, önce işi ayarlamaya çalışın, sonra bulunduğunuz şehirde yüksek lisans yapmanız daha mantıklı olacaktır..

Sevgilerle..
 
@buse yıldırım
Herkes için değişkenlik gösterir aslında bu durum. Şöyle ki...
Kamu için kpss şartı var ki atamaları hepimiz görüyoruz yok denecek kadar az. Kpss ye çalışmak ayrı sıkıntı sonrası apayrı. Kendi adıma söyleyeyim mesela o kpss sürecine hiç girmedim ve girmeyi de düşünmüyorum.

Akademisyenlik işin içine girince o işler de iyice karıştı. Kimi okullar önce alacakları kişiyi belirleyip sonra kadro açıyorlar. Ayrıca akademik kariyer başlı başına dert herkes bu süreci kaldırabilir mi bilmiyorum. Ben yüksek lisans dönemimde gece 3 e kadar laboratuvar da analiz yaptığımı bilirim. Okulun güvenlik görevlileri beni görünce "aa hocam siz miydiniz bi sıkıntı olursa arayın" derdi. Hatta bölüm başkanım beni lab.da gördüğü zaman "yine mi sen bayram tatiline de mi çıkmıyorsun" diyordu :D

Özel sektör konusu çok bildiğim bir şey değil ama yakın zamanda bir danışmanlık firmasından çalışan arkadaşım ödeme alamadığı için işten çıkmış.

Kısacası her sektörde kendine göre sıkıntılar var. Siz hangisine daha dayanıklısınız onu belirleyin bence. Yöneldiğiniz alanı severseniz herşey daha kolay olacaktır :)

Hala öğrenci olanlar ünv eğitimi süresince kendilerine bir yön çizerlerse mezuniyet sonrası bu tür sorular çok fazla kafa kurcalamaz diye düşünüyorum.

Umarım fazla depresif olmamışımdır.
 
Benim fikrim daha mezun olmadan bu arkadaşların kamu, özel sektör ya da akademisyenlik mi karar vermeleri öyle kolay bir iş değil. Deneyimlemeden ne istediklerine karar veremezler. Ve maalesef ki bu seçeneklerin hiçbiri de kapılarını açmış onları beklemiyor. Kendi fırsatlarını kendileri yaratacaklar.

Benim tavsiyem özel sektörde başlayıp; piyasayı ve bence en önemlisi kendinizi tanıyın. Bunun için bir süre biçin ve bu süreyi de asla kayıp olarak görmeyin. Nihayetinde değerlendirmenizi yapın arkadaşlar. 1 ya da 2 yılın memuriyet ve akademisyenlik için geç kalınmış bir süre olacağını zannetmiyorum.
 
Kişi kendisini nerede verimli olarak hissediyorsa ve verimli olabiliyorsa, nerede olabileceğinin en iyisi oluyorsa işte orası çevre mühendisinin en iyi olabileceği yerdir.
 
Üniversite 2. Yılımda iken çevre müh bırakıp anestezi okumak için sınava girmiştim ama kazanamadım çevreye devam ettim.. Yolun başındayken bırakmak en iyisimiş benim için :-/
 
@EDTA hanımın söylemek isteğine hemen girmek istemedim ama bu bir gerçek.. Son dönemde bir çok çalışan arkadaşım işinden ayrıldı, bunları önceden az çok tahmin ettiğimden özel sektörle yazın görüşmeler yapmama rağmen tekrar işlere geri dönmedim..

@Kübra Kayapınar hanımın dediğine de katılıyorum, yapılacak çalışmaları zaman kaybı olarak görmemek lazım..
 
@Kübra Kayapınar evet haklısınız hiç bir platform yeni mezuna bir şans verelim de kendini kanıtlasın demiyor maalesef. Öğrencilik zamanında körü körüne bir yol seçiminden tabi ki bahsetmedim. Demek istediğim şuydu; Kamu düşünen biri ünv. de derslere ek yavaştan KPSS sınavına da hazırlanabilir, yada kendini geliştirmek adına dil eğitimi alabilir (ki bence almalı). Akademisyen olmak isteyen biri okul döneminde az çok bunu benliğinde hisseder bence. Okulu ve dersleri sevmeyen sırf geçmek adına yada aman bitse de gitsek modunda ders çalışan bir öğrencinin akademik sahada kendini kanıtlamak isteyeceğini nedense düşünmüyorum. (İstisnalar illa ki olabilir) Üstelik hiç kimse ben danışmalık firmasında çevre görevlisi olarak çalışacağım da demez okurken. Melih beyin de dediği gibi insan kendini nerede ve ne şekilde verimli hissederse orada hem mutlu hemde başarılı olur. Herkesin hakkında hayırlısını dilerim :)
 
Okuyan arkadaşlar keyfini çıkarın bence çünkü mezun olunca göreceksiniz her taraf o kadar kirli ki ne kamusu ne özel sektörü ne yüksek lisansı...Daha sene başında yüksek lisans için başvuru yaptım listede 2. sıradayım yahu mülakat dediler haliyle mezuniyetten süre geçmiş sordular tatmin edemedim tabi ki adamlar bana mülakattan öyle bir not vermiş ki listeye girememem için oturup kaç verirsek giremez deyip vermişler görünce şok olmuştum :) inanın son sıradaki adama mülakat 95 bana 15 küsür :)
demem o ki kısmetinizi yaşarsınız bence üniversitenin tadını çıkarmak lazım :)
 
Ben özel sektörde başladım işe sonrasında nasip oldu sözleşmeli olarak devlette devam ettim ediyorum da. İnanın hiç umudum yoktu bu meslek dalında ama nasıp diye bir olay var ki nerden nasıl kim tarafından geleceği belli olmuyor. Şimdi diyeceksiniz ki sen işinde gücündesin ne konusuyosun arkadaşım diye ki haklısınız da , lakin bazı şeyler ya hayırlısı değildir yada daha iyisi nasip olacaktır. Rabbim gönlünüzdekini hakkınızda hayırlı eylesin. Selametle...
 
şurası iyidir şurası kötüdür diye sınıflandırmak doğru değil bence. imkanlarınız nelerdir önce bunu sorgulamak gerek ve imkanları en iyi şekilde kullanarak yapabileceklerinizin ve kendinizin sınırlarını belirlemek gerek. işte buna da tecrübe denir. çevre mühendisliği çok geniş bir alan o yüzden sektörün bir yerinden girin bence ve sabredin sevin isteyin azimli olun göreceksiniz ki her şey güzel olacak. cefa çekmeden sefa sürülmüyor arkadaşlar önce cefa çekmeyi öğrenin. bir de ne olursa olsun hangi konu üzerinde çalışıyorsanız çalışın yaptığınız işi asla küçümsemeyin ve işinizi ciddiyetle yapın. işte bu düşüncelerle hareket ederseniz para da başarı da mutlulukta zamanla oluşur.
 
Yazan arkadaşlar 3 sektör; özel sektör, kamu, akademisyenlik konularında görüş bildirmiş.. Farklı bir sektör de var aslında; kendi işini yapmak.. Aslında herkese zor gelen maddi ve/veya manevi olarak kendini yeterli bulmayıp kaçtıkları veya uzak gördükleri sektör. Bence mantıklı olan kendine yakın olan özel sektörde başlayıp o sektörde kendi işinin patronu olmak. Bu çok zor bir şey değildir aslında. Avrupa Birliği Projeleri, KOSGEB destekleri vb destekler mevcut. En önemli şey korkmadan risk alabilmek... Kendi işini yapmanın da zorlukları vardır elbet. Herkes maddi olarak tatmin olmak ön planda olmak üzere, yaptığı işte mutlu olmak, yaptığı işte kendini geliştirme, huzurlu bir yerde çalışma gibi durumları düşünür. Ön planda para olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası memurun emekli oluncaya kadar kazandığı parayı kendi işini yaparak 2-3 yılda kazanabilirsin..
 
@GKSN kesinlikle size katılıyorum. işte olması gereken hırs bu azim bu olmalı. arkadaşlar farkına varmalıyız artık biz mühendisiz ve çok geniş bir alana sahip bölümümüz. biz bölümümüzü küçümsedikçe sahip çıkmadıkça birşeyler yapmadıkça kimse hakkımız olanı vermez bize. o yüzden korkmayın risk alın bu piyasa bizim işinizin başına geçin.
 
@GKSN

Bu konuda size katıldığımı söyleyemeyeceğim.. Neden mi?

Bugün yeni mezun tecrübesiz herkes bir şekilde firma sahibi olabilir doğru.. Yönetmeliklerdeki eksiklikleri çalışan alarak tamamlayabilir tamam.. Ama işe gelince, firma yeni kurulduğundan kendisinden önce kurulmuş, tecrübeli firmaların işlerini almak durumunda kalacak.. Bu işleri alabilmesi için tecrübesi olmadığından fiyat kırma yoluna gidecek.. Fiyat kırdığından, yanına alacağı Çevre Mühendisi meslektaşlarımızın ücretlerini ödemekte zorluk çekecek ve asgari ücrete eleman alıp, işte tutmaya çalışacak.. Bu sistem burada forumda olan herkese tanıdık geliyor.. Çünkü bir çoğumuz bu sistemden mağdur olduk, düşük fiyatlardan ötürü düşük maaşlara çalışmak zorunda kaldık..

Oysa bir kişinin herhangi bir sektörde firma kurabilmesi için o firmadan tecrübe edinmiş bir meslektaşımız olması şarttır.. Mezun olur olmaz firma kuran arkadaşlarımız daima fiyat kırma ve yönetmelikte masraf çıkaran işleri uydurma yaparak çalışma yolunca gittiler.. Bu da bizim Çevre Bilincimize aykırı..

Bir de muhasebeci mezunu olup Çevre Mühendisliği Yönetmeliklerinden haberi olmayan işverenler var.. Bu arkadaşlarımız en başta Çevre Yönetmeliklerimize aykırı çalışma prensiplerine sahipler.. Yani ne bir baca ölçümünü doğru yapıyorlar ne bir arıtımı denetimler haricinde usulunca çalıştırıyorlar gibi gibi Çevre bilincimizin el vermediği çalışma şartlarına sahipler..

Diyeceğim şu ki, tecrübe edinmeden kimse firma kurma yoluna gitmemeli.. Hem mesleki geleceğimiz için hem meslektaşlarımızın daha iyi bütçelerde çalışması için..

Saygılarımla..
 
Üst