• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Nükleer piller cebe giriyor

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Nükleer piller cebe giriyor

Normal pillerden 1 milyon kat daha uzun dayanan nükleer pil üretimi başarıldı.

Büyük boyutları nedeniyle bugüne kadar sadece askeri operasyonlarda kullanılabilen nükleer piller sonunda cebe girecek kadar küçültülebildi. Missouri Üniversitesi araştırma ekibinin geliştirdiği nükleer pil, aynı boyutlardaki standart pillere göre 1 milyon kat daha fazla elektrik üretebiliyor.

Bu piller, çok kısa tanımıyla, içindeki radyoaktif maddenin bozunması esnasında ortaya çıkan elektrik yüklü parçacıkların toparlanıp akım halinde iletilmesi esasına dayanıyor. Savunma ve uzay uygulamalarında yıllardır kullanılan nükleer piller, besledikleri cihazları on yıllarca çalıştırabiliyor. Bu sayede uzayda yıllarca gidebilecek ve veri iletebilecek uzay araçları mümkün olabildi.

Ancak büyük boyutları yüzünden bugüne kadar bu pillerden küçük sistemlerde yararlanılamamıştı. Nükleer pillerden mikro ve nano boyutlardaki elektronik cihazlarda da yararlanmanın yolunu arayan Missouri Üniversitesi ekibi sonunda bu hedefine ulaştı ve dünyanın ilk minyatür nükleer pilini üretti.

Üretilen pilin bir özelliği de katı yarı-iletken yerine sıvı yarı-iletken kullanılarak dayanma ömrünün binlerce kat arttırılması.

Halen kullanılan nükleer pillerin çoğunda, izotoplardan yayılan elektrik yüklü parçacıkları yakalamak için katı yarı-iletkenler kullanılıyor. Ancak parçacıkların sahip olduğu çok yüksek enerji zamanla yarı-iletkende hasara yol açıyor ve pili öldürüyor. Yeni geliştirilen pildeyse sıvı kullanıldığı için parçacıkların çarpışı ve geçişi yarı-iletkene çok az hasar veriyor.

Ekibin lideri Prof. Dr. Jae Wan Kwon, neredeyse bozuk para büyüklüğündeki nükleer pilin gündelik hayatta kullandığımız standart kalem pillere kıyasla 1 milyon kat daha fazla elektrik temin edebileceğini belirtti.

Prof. Jae, adında “nükleer” sözcüğü geçtiği için pek çok insanın bu yeni teknolojiye şüpheyle bakacağını, ancak bu pillerdeki reaksiyonların hiç bir şekilde sağlığa zararlı olmadığını ifade etti.

11 Ekim 2009 Pazar, 11:45

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst