• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ömrünü tamamlamamış ambalajların tekrar kullanımı

Ümit Mert

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Nisan 2013
Bazı amlabajlar birden çok kez kullanılabilir. IBC ler, FIBC ler, su damacanaları, cam şişeler vb. gibi. (Multi trip özelliğindeki ambalajlar)

İlk kullanımdan sonra tekrar kullanılmaları için bu ambalajların temizlenmesi, kalite kontrolden geçirilmesi ve istiflenmesi gerekir. İlk kullanım ile son kullanıma kadar olan süreci işletme kendisi yapabilir mi?

Tekrar kullanılacak ambalajın içinde hangi maddenin sevk edildiğinin önemi var mıdır?(Tehlikeli madde tehlikesiz madde gibi) Bu madde ayrımını ambalajı kullanan firmalar mı beyan ediyor?

Sorumu örneklendirme ile kısaca açıklayayım;
A firması IBC ile veya FIBC ile tehlikesiz bir madde sevkiyatı B firmasına yapıyor. Sevkiyat sonrasında A firması kendi IBC tanklarını veya FIBC bag lerini B firmasından geriye alıp tekrar kullanıyor. Kullanılamayacak, ömrünü tamanlamış olan IBC ve FIBC leri TAT belgeli geri dönüşüm firmasına veriyor.

Bu durumda A firmasının tat veya gdt belgesi almasına gerek var mıdır?

Bu konuda yardım, bilgi, fikir alabilirsem çok sevineceğim.



Örnek olarak;
A firması IBC kullanarak B firmasına su gönderiyor. B firması IBC leri boşaltıp A firmasına tekrar kullanılmak üzere geri gönderecek. IBC lerin B firmasından alınıp tekrar kullanıma hazırlanması ve A firmasına ulaştırılması için verilecek hizmet için izne gerek olmadığını düşünüyorum. A firması IBC ler ile tehlikeli madde taşısaydı bu işlemler izinsiz olmazdı. Doğru mudur?

Sorularım;
1- IBC'de taşınan su'yun tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğu hangi yönetmelikte, nerede yazıyor?
Atık Kod Listesin de belirtilen maddelere göre mi?
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

2- A firmasına ait IBC'lerin son kullanımlarında ki atık kodu nedir? 15 01 02 midir?
3- IBC atığı piyasaya süren firma A firması mıdır, B firması mıdır?
4- IBC'nin tekrar kullanılabilmesi için A veya B firmalarının bir beyanda bulunması gerekiyor mu?
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
EK-5 C 'de belirtilen depozutolu

Not: IBC ile su taşınmaz demeyelim. Örnek olarak verdim.
 
1. sorunuzun cevabı evet atık kod listesine göre belirlemeniz gerekmektedir bunu tesisin hangi kapsama girerken çkagilhy'ye bakmanız gibi düşünebilirsiniz
2. '15 01 10' koduna girmektedir.
3. A firmasıdır çünkü kullanan firma.
4. için bende emin olamadım açıkçası
 
@thinkviolet
Taşınan madde tehlikesiz madde olsa bile 15 01 10 mu olur? Tehlikesiz madde olduğu için 15 01 02 olmaz mı?

@thinkviolet
A firmasının beyanını bir çevre mühendisi ve yetkilisimi vermek zorunda. Firma kendisi verebilir mi?
 
tehlikesiz kısmını gözden kaçırmışım ben, direk boş IBC ve FIBC olarak düşündüm ben. Eğer içindeki madde tehlikesizse atık kod listesi bunun için geçerli değildir. İçinde tehlikesiz madde taşınmış IBC'leri 2.el fiyatından geri dönüşüm firmalarına satabilirsiniz de aklınızda bulunsun. Bunun için size bir ambalaj alındı belgesi gibi bir şey doldururlar bu yeterli olur. Beyan kısmına gelirsek sistem üzerinden işlemleri genelde çevre görevlileri yaparlar ama tesis kendini portala kaydetmişse yapabilir
 
Üst