• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Online yazılımlar hakkında görüş ve önerileriniz

Alper Bilgin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2012
Merhaba Arkadaslar;

Online sistemlerde (Çevre Bilgi Sistemi,Atık Ambalaj,ÖTA,OTİM,vb..) zaman zaman yaşanan sorunların en aza indirilmesi ve daha aktif bir şekilde kullanılması için çalışmaktayız. Yalnız bu sistemlerde beğenmediğiniz ya da şöyle olursa daha iyi olur diyebileceğiz ( Hatta böyle sistem hiç olmasın :) diyebileceğiniz) önerilerinizi burdan paylaşırsanız elimizden geleni yapmaya çalışır ve uygulamaları daha verimli hale getirebiliriz.

Hatta en cok ıstek alan onerıyı en basa alarak sıstemde aksayan yonlerı daha hızlı bır sekılde bertaraf edebılırız :)
 
Yasemin hanımı bende destekliyorum. Bunun çözümü şu şekilde olabilir kanımca. Firma yetkilisi ilgili kişileri ekledi diyelim (farklı kişiler olduğunu düşünerek) her kullanıcıya farklı yetki verebilir. A kullanıcısı Seveso da işlem yapabilsin, B kullanıcısı Kütle dengede yapsın gibi. Domain Controller gibi :)
 
@Fatih Özcan

Firma yetkilisi bunu yapabilirse ben de Yasemin Hanımın bahsettiği öneriyi hayata geçirebilirim.
Ama yetkili kişiler bunu ne zaman hayata geçirir bilemiyorum :)
 
Her danışmanlık firması aynı şekilde çalışmıyor ama. Atık Yönetimi ile ilgili ayrı çalışan da var İzin - Lisans ile ilgili çalışan da.
Bakanlık bu işin başındaki eğitimlerde şöyle bir konuya değinmişti yanılmıyorsam: her şeyin sorumluluğunu almayın .
Atık miktarı belirtecek olan firmaların atıklarını tartarken kaç Çevre Görevlisi gidip kantarın başında duruyor ? Çoğunun bunu yapacak zamanı olmaz. Dolayısıyla firma tarafından size verilen miktarları kullandığınız anlar oluyor. Gönderimlerde de o miktarın altında atık olması durumunda bu sefer ihale direkt Çevre Görevlisine kalacaktır. Evet, atıkların bildirimini biz yapıyoruz ancak sorumlular tesis yetkilileri olarak görünüyor sistemde, ki olması gereken bence budur. Ancak şu olabilir, yine Çevre Görevlisi yapsın atık beyanlarını online kendi şifresi üzerinden ancak tesis yetkilisisnin onayı gerekmeli bence. Çünkü firmanın hatalarından dahi suçlu Çevre Görevlisi olabilir bu durumda.
 
@Yasemin Aslantürk

Peki bunun bir garantisini verebilir misiniz?
Cunku arada bır tane uygulamanın bıle yetkısını yetkısız bır personele gecmesı hukukı sonuclar dogurabılır :)
 
@Alper Bilgin
Muhtemelen mevcut durumda da zaten çevre görevlisi arkadaşlar firma yetkilisinin yanında kendini sisteme atıyordur diye tahmin ediyorum. Böyle bir sistem gelirse de aynı şekilde çevre görevlisi arkadaş kendine gereken izni verir.
Diğer bakış açısıyla belki entegre çevre danışmanlık kavramı ortaya çıkmış olur bu sistemle ki bence daha doğru olur. Danışman firma ilgili tesisin tüm işlemlerini yapar.
 
@Alper Bilgin
Alper bey çok haklısınız bende şimdi ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK bakım burdada uygulamaların tümünü kul. bilir diye bir ifade yok ama bence eksik bu yönetmelik revize edilirse bu istek hayata geçirilebilir.
Çevre Görevlilerinin ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri
Çevre görevlilerinin yükümlülükleri
MADDE 10 – (1) Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisi;
a) Tesis veya faaliyet bünyesinde;
1) Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmek ve koordine etmekle,
2) Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle,
3) Yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleştirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis veya faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
4) Uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis veya faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,
5) Çalışanlara çevresel konularda bilgilendirici eğitim çalışmaları yapmak ve özendirici faaliyetler düzenlemekle,
b) Tesis veya faaliyetin çevresel konularda alması gerekli izin, lisans ve belgeleri alma, güncelleme ve/veya yenileme çalışmalarını yürütmekle,
c) İstenecek bilgi ve belgeleri belirtilen formatta; zamanında ve eksiksiz olarak iletmekle,
ç) Bakanlık veya il çevre ve orman müdürlüklerince yapılacak denetimler sırasında;
1) Tesis veya faaliyette hazır bulunmakla,
2) İstenen bilgi ve belgeleri sağlamakla,
d) Öğrendikleri ticari sır mahiyetindeki bilgileri saklı tutmakla,
yükümlüdür.
Çevre danışmanlık firmalarının yükümlülükleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları; 10 uncu maddede belirtilen yükümlülüklere ek olarak;
a) İlgili çevre görevlisinin, hizmet verdiği tesis ve faaliyetlerden;
1) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alanlar için ayda en az iki,
2) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alanlar için ayda en az bir,
tam gün çalışmasını sağlamakla,
b) Hizmet alımı sözleşmesi yapılması veya feshedilmesi durumunda, hizmet verdiği tesis veya faaliyeti en geç yirmi iş günü içerisinde yetkili makama bildirmekle,
yükümlüdür.
(2) Çevre danışmanlık firmaları;
a) İstihdam edilen personelin T.C. kimlik numaralarını ve sosyal güvenlik numaralarını on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
b) Çevre görevlisi belgesine sahip personelin firmadan ayrılması veya işe başlaması durumunda Bakanlığa on iş günü içerisinde haber vermekle,
c) 9 uncu maddedeki şartların sağlanamaması hâlinde on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle ve söz konusu hükümlere on iş günü içerisinde uymakla,
ç) Firmanın unvanı, adresi ve sahibinin değişmesi hâlinde bu durumu on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
d) Kendilerine ait ticari sicil numaralarını Bakanlığa bildirmekle,
e) Yeterlik belgesi alma aşamasında sundukları belgelerde meydana gelecek değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren on iş günü içinde Bakanlığa bildirmekle,
yükümlüdür.
(3) Bakanlıkça firmalara gönderilecek yazılarda, başvuruda beyan ettikleri adres dikkate alınır. Adres değişikliğini on iş günü içinde beyan etmeyen firmanın belge alırken beyan ettiği adresle yapılan yazışmalar firmaya tebliğ edilmiş sayılır.
 
Bence yönetmeliğin tüm sorumlulukları Çevre Görevlisine bırakması ile ilgili bir revizyon doğru olmayacaktır. Dediğim gibi her tesis kurumsal değil. Bir çok şeyin sorumluluğunu doğru olmamasına rağmen danışmanlık firmasına bırakmak isteyenler var. Sadece atık bildirimleri ile ilgili bile yukarıda az önce yazdığım örnek sık yaşanabilen bir durum.
 
@ECK
Guzel bır onerı tesıs yetkılısının ama cogu tesıs yetkılısı danısman fırmalara ısı verdıkten sonra bır daha sısteme gıreceklerını sanmıyorum.
Top benden cıktı artık dıye goruyorlar. Bunun da yıne bı yonetmelık revızyonu gıbı bırseye ıhtıyacı var bence.
Bazı durumlarda malesef tıkanıp kalıyoruz bızler de.
 
@Alper Bilgin
Tesis yetkilisi onaylamalı diye yazarken açıkçası nasıl onaylar diye de düşünüyordum, aklıma sms onayı geldi ama yok dedim artık daha neler ? :D
 
Tesis yetkilisinin son yetkili olması ve tesis yetkilisi onayından çıkmadan atık bildirimleri işleminin yapılmamasını destekliyorum.

ECK aslında bu durum biraz da işverenden kaynaklanıyor be. Yapılacak anlaşmanın altına açıklayacak bunları yoksa çalışan çevre görevlisi belgesine sahip arkadaşlarım ciddi bir sorumluluk altına gireceklerdir.

Bu arada atık bildirim sistemi ile ilgili olarak Tehlikeli Atık Bildirim Sistemi'nde en fazla 3 proses gözükmekte. Dolayısıyla kapasite raporunda 3'ten fazla prosesi olan işletmeler sıkıntı yaşamaktalar. Bunun sayısının artırılması mümkün müdür acaba?
 
Çevre Bilgi Sistemi ile ilgili bir şey ekleyim. Malum Danışmanlık Firması olarak bir çok tesisin atık beyanlarını biz yapıyoruz. Atık beyanı yaptıktan sonra Çevre Bilgi Sistemi Portalına Geri Dön dediğimizde eski adres olan cevre.cob.gov.tr 'ye yönlendiriyor. Orası da hata veriyor tabi.
Tekrar giriş yapınca da log out olmaması sebebiyle aynı tesisten giriyorsunuz şifre ile giriş yapılsa bile.
Tabi yukarıdan Güvenli Çıkış deyip tekrar giriş yapılabilir ancak atık beyan sayfasındaki ilgili butonun linki güncellenirse sanıyorum daha seri hareket edebiliriz.
 
Rica ederim Alper bey. Atık beyanları tekrar açılacak diye duyuru yapılmıştı, Eylül deniliyordu. Sizin bir bilginiz olabilir mi acaba ne zaman açılacağı ile ilgili ?
 
@ECK

Eylul en gec Ekımde acılacak.
Aslında Atık Beyan Formunun acılmama sebebı sıstemde yer alan mukerrer kayıtlardı.
Onunla ılgılı yazılım da bıtmek uzere.
Bıter bıtmez 2 uygulama bırden kullanıcılara acılacak.
 
Alper Bey şu ara ÖTA Geçici Depolama Tesisleri online.cevre.gov.tr'de araç kaydı yaparken çok sorun yaşıyoruz. araç kayıtları gelmiyor. bu konuda emniyette araç kaydını yaptım diyor.. sorun nerde acaba?
 
Üst