• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Osb'lerin görev ve yetkileri neler?

Sami Tendürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2011
Firma
Çevre Danışmanlık
Merhaba Arkadaşlar,

Önceki yönetmeliğimize göre ek-2 de OSB'ler Çevre Danışmanlık Hizmeti almak zorunda idi. Fakat Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği gereği bu madde çıkartılmış. Benim sorum şu?

1- Şuan Organize Sanayi Bölgeleri Çevre Danışmanlık hizmeti almak zorunda mı? Zorundaysa neye göre?
2- Eğer OSB nin Çevre danışmanı var ise ve bu çevre danışmanının görev ve yetkileri nelerdir? veya organize sanayi de 500 tane işletme var ise ve bu işletmelerin çevre danışmanı olduğu halde OSB'nin çevre danışmanı tutup işletmelerin endüstriyel atıksu veya evsel atıksu analizinin hangisinin yapılacağına karar verme gibi bir yetkisi var mıdır? (Bana göre yetkisi : atıksu numunesi için numune alınırken işlemin başında durup tekniğine ve yerine uygun numune alındığını kontrol eder.. ) .Biz fabrikanın çevre danışmanı olarak evsel veya endüstriyel analizi yapıp yaptırmayacağımız ve bilgi sunacağımız yer ÇŞİM veya Bakanlık değil mi?
 
osbler kendi içlerindeki tesislerin atıksu alt yapısını oluşturmak (arıtma tesisleri olmalı) ve atıksu konulu çevre izni almak mecburiyetindeler.Ayrıca osb içerisinde kanal bağlantı belgesi düzenleme ve tesislerin, osb deşarj standartına uyup uymadığını tespit etmekle yükümlüler. Numune alabilir. analiz isteyebilir.

OSB bünyesindeki tesislerimin belirli sürelerde atıksuyundan analiz yapılmasını talep ettiler.
 
@Bilal Efe Aydın

Bilal Bey, önecelikle teşekkür ederim. Dediğiniz gibi atıksu arıtma tesisi varsa evet çevre izni almak zorunda. Arıtma tesisi yok ise danışmanlık hizmeti almasına bile gerek yok bence.
analiz isteyebilir evet o konu da sıkıntı yok numune de alabilir. ama tesisin iç faaliyeti ile ilgili müdahele yetkisi var mı?
 
Tesis içi faaliyetlerde de yetkisi var. En basit örneği vermem gerekirse firmanın tehlikeli atık depolama alanını firmanın sınırları içinde bile OSB belirliyor.
 
İstanbulda bir osb bünyesindeki firmalardan GFB belgesi veya çevre izni muafiyetilerini talep ediyordu.Tesislerin çevre mevzuatındaki uyumluluğunu denetleme yetkisi var.
osb yönetmeliği madde 41 f bendi
2) OSB’nin ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğal gaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi altyapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, bu çerçevede üretim tesislerini, ortak sağlık ve güvenlik birimlerini kurma ve işletme, konularında gerekli kararları almak ve uygulamak,


madde 55

2) Kontrol mühendisi:

2.1) Proje ve altyapı inşaatı döneminde, işin durumuna ve ihtiyaca göre 4 yıllık lisans eğitimi veren veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanan fakültelerden mezun, en az 3 yıllık iş tecrübesine sahip mimar, inşaat mühendisi, harita mühendisi, elektrik mühendisi, çevre mühendisi veya makine mühendisi olmak.


Alt yapı tesisleri kurma, kullanma ve işletme hakkı

MADDE 114 – (1) OSB'lerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elektrik, içme ve kullanma suyu, doğalgaz temini ve dağıtım şebekesi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi, atık su arıtma tesisi, içme ve kullanma suyu arıtma tesisi, OSB içi yollar, haberleşme şebekesi, internet servis sağlayıcılığı, spor tesisleri, genel hizmet ve sosyal tesisler ve benzer tesislerden gerekenleri kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, bu çerçevede üretim tesisleri kurma ve işletme hakkı sadece OSB’nin yetki ve sorumluluğundadır. Ancak, atık suların ortak arıtma tesisinin kabul edebileceği standartlara düşürülmesi amacıyla münferiden ön arıtma tesisi yapılması zorunludur.


diye devam eden uzun bir yönetmeliği var :)
 
@f.merve

hangi hükme göre belirliyor bu dediğinizi? ÇŞİM o zaman ne işe yarıyor :) , AYP hazırladığınızda denetleyen kim? ÇŞİM denetliyorsa neyi denetliyor?

@Bilal Efe Aydın

Bu OSB mevzuatını okudum evet baya bir uzun. Madde -55 inşaat döneminde diyor. Madde-114 alıcı ortama deşarj kiriterlerini sağlaması gerektiğinden bahsediyor. OSB'nin GFB, Çevre İzni veya lisansını veya Çevre izin muafiyet yazısını istemek hakkı var. Ever ama OSB'ler Ruhsat için bu belgeleri istiyorlar.

Benim sorum şu ben OSB nin çevre danışmanıyım, Sizde A işletmesinin çevre danışmanısınız. Ben A tesisine gelip senin işletmen çevre mevzuatı kapsamında şunları yapması gerek desem siz kabul edicekmisiniz? Siz o çevre danışmanının denetimine mi tabisiniz yoksa ÇŞİM veya Bakanlık mı?
 
ÇŞİM topu OSB'lere atıyor. Arada kalmış bir kuruluş OSBler. Nereye elinizi atsanız sizi ilgilendiriyor oluyor. Böylece ÇŞİMlerinde yükü azalıyor :)
 
@f.merve

Ama öyle birşey olamaz:) Topu öyle OSB'ye atmaları için bir bakanlık yazısı, genelgesi veya başka birşey olmalı. ÇŞİM'in yükünü niye azaltıyım işi ne ise yapıcak:)
 
OSB nin birazda kuruluş amacı o aslında sanayicilerin yükünü farklı bir merciyle azaltmak. Sanayicilerin Belediyesi gibi bir şey olduğu için bütün ihtiyaçlara cevap vermek zorunda kalıyor.

Benim sorum şu ben OSB nin çevre danışmanıyım, Sizde A işletmesinin çevre danışmanısınız. Ben A tesisine gelip senin işletmen çevre mevzuatı kapsamında şunları yapması gerek desem siz kabul edicekmisiniz? Siz o çevre danışmanının denetimine mi tabisiniz yoksa ÇŞİM veya Bakanlık mı?
Sorusuna cevap verecek olursam siz denetim yapabilirsiniz.Gerekli uyarıları yaparsınız ama yapmazlarsa sizin sorumluluğunuzdan çıkar.Yaptırımı ÇSİM ye kalır.

Hatta yaptırımda uygulayabilirsiniz eğer konuyla ilgili yönergeniz varsa.
 
ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
(4) (Değişik:RG-6/5/2014-28992) Organize sanayi bölgesi, ihtisas organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi ve serbest bölge yönetimleri; bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

ayrıca bu şekilde geçiyor.

13352
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Kurum ve Kuruluş Yönetmeliği (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı) Resmi Gazete Tarihi: 22.08.2009Sayısı: 27327

birde organize sanayi bölgeleri uygulama yönetmeliği de belki istediğiniz cevapları içerir.
 
@BlackZacK

benim tahminim kesinlikle deme hakkı var. Çünkü OSB sınırları içerisindeki işletmelerden OSB sorumludur. Bu sorumluluk şartları altında tesislerden numune alıp deşarj standartlarını kontrol edebilirler. Çevre izinlerini sorgulayabilirler.
 
Osbler üniversiteler gibi özerk bir yapıya sahiptir. Atıksu konulu çevre iznini alırken deşarjı nereye yaptığınıza dikkat edin. Sonu atıksu arıtma tesisi ile biten osb alt yapısında çevre iznine tabi olmazsınız. Dolayısı ile il müdürlüğü size bu konuda karışmaz. Ancak osb'nin kendi iç tüzüğünde neye göre hareket edeceğiniz yazar. Osb sınırlarında atıksuyunuzu deşarj edebilmek için osb yönetiminden izin alırsınız. Bu neye göre arıtma tesisi kuracaksınız neye göre hiç bir şey yapmadan bağlantı izni alacaksınız bunu belirleyen osb yönetimidir. Bu yüzden osb'nin kendi çevre birimi vardır. ÇŞİM atık, hava, beyan gibi konularda müdahil olur. Top kimseye atılmıyor. Aynı mantıkla da belediye hudutları içerisindeki izinler alınıyor. Atıksuyunuzu nereye deşarj ettiğiniz önemli. Buna göre de kim nereden ne şekilde izin alacağı belirlenir.

@f.merve
İhtisas osb'de bir fabrika kurmak istiyorum. Bu fabrikanın çed işlemi nasıl olur? Direkt çed kapsam dışı yazısı alabilir miyiz?
 
Bildiğim kadarıyla İhtisas OSB lerin kendi almış oldukları ÇED oluyor.Onu OSB den talep ederek dosyanıza koyabilirsiniz.
 
@akinan
Aynen oyle. Cokta arada kalmis bir kurum degil aslinda. Yetkisini yapisini ornekleyebilmek icin sordum o soruyu. Buyuksehir mantigi ile hemen hemen ayni. Esas arada kalan kurum ÇŞIM. Gorevi denetleme mi,onaylama mi,takip mi,raporlama mi belli degil. Tum yetkiler tek bir kurumda yurutulmeye calisiliyor ve yurumuyorda.
 
Resmi Gazete Tarihi: 10.09.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29115
EK-1
10.1Sanayilerin toplu olarak yer aldığı bölgelere ait atık su arıtma tesisleri.1,2

MÜBERRA HANIM YUKARIDA YER ALAN RESMİ GAZETEYE GÖRE EK-1 TESİSLERİNE GİRMEKTEDİR.
 
ÇŞİM 5 ay içinde 1 ilde 94 firmayı denetlemiş, 14 firmaya ceza kesmiş :) bu oran çook az Ülkenin her kademelerinde denetim yetersiz olması gereken denetimde yersiz.
 
Üst