• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Otellerde çevre danışmanlığı

şener deniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Nisan 2013
Arkadaşlar;
Muğla bölgesinde bir otelde çevre görevlisi olarak işe başladım. deneyimim de olmadığından sizlerin yardımlarınızı istiyorum. yeni bir konu olarak bu forumu açtım. hem ben hem de benim gibi otellerle ilgili danışmanlık bilgilerine ihtiyaç duyan arkadaşlar bu konuya kolay ulaşsın istedim. şimdiden hepinize teşekkür ederim.
öncelikle tesis işletmecisi tesisde kıracı . yeni kiralamış. eski kiracıdan veya mal sahibinden herhangi bir dökümana ulaşılamıyor. tesis tatil köyü ve 700 yatak kapasitelidir. tesisi baştan aşağı inceledim. öncelikle izin konularını başlatma kararı aldım. atıklarla ilgili çalışmaları da paralel olarak yürüteceğim.
tesis de emisyon ve atık su çıkışları var. şöyle ki;
1- tesis de yakıt olarak doğalgaz kullanılıyor. kazanların etiket bilgilerinden toplam yakma sistemi kapasitesi 1,76 MW (sanırım budurumda emisyon izninden muaf ama muafiyet yazısı gerekli mi?)
2- atık su arıtma tesisi mevcut arıtılan su da yeşil alanların sulamasında kullanılmaktadır.(atık su konulu çevre izni alınacak)
3- deniz suyu Reverse Ozmos sistemi var ve atık suyu denize Deşarj Ediliyor (bu tesis için proje onay nasıl alınıyor bilmiyorum.?gerekli mi ondan da emin değilim. yönetmelikte hangi grupta ondan da eminde değilim)
4- chiller soğutma sistemi mevcut ve soğutma suları denize veriliyor. (bu tesis için proje onay alınacak mı?)
ayrıca tesiste geçmişe ait hiç bir doküman yok. ÇED kararı ve atık su arıtma tesis proje onaylarına da ulaşamıyorum. bunlara nerden nasıl ulaşa bilinir.
 
Öncelikle hayırlı olsun yeni işiniz,

Şimdi yapmanız gereken birincil işiniz ulaşılamayan dökümanlara bir şekilde ulaşmak olacaktır. Zira GFB başvurusu ve bundan dolaylı yapılacak olan başvurularda kullanacağınız belgelerin takibi için bu önemli bir nokta olacaktır.

- Emisyon için muafiyettten çok aslında GFB başvurusunda emisyon iznine hiç başvurmamanızdır.
- Atıksu için ise denize deşarj ediliyor demişsiniz. Derin deniz deşarjı mı var yoksa kıyıdan vb boru vasıtası ile mi deşarj ediliyor?
- Atıksuyu arıtmadan sonra sulama için kullanmanız için yanılmıyorsam suyun kalitesini analiz ettirmeniz gerekiyor. Şu anda ilgili yönetmeliği vs. tam olarak hatırlayamadım ancak Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği'nde bununla ilgili bir madde olması gerek.

Şimdiden kolay gelsin
 
@CMNet Okuru Bahar
verilmez mi? oteller atık kaynağı olarak epey bir çeşitlilik barındıran işletmelerdir. başlıcalarını sayacak olursak atık su, emisyon, gürültü, evsel atık, atık madeni yağ, bitkisel atık yağ, atık pi akümülatör, tehlikeli atıklarla kontamine olmuş kimyasal kapları, tehlikeli atıklar ( basınçlı kaplar, boya kutuları, floresan lablalar,) cam, kağıt, karton, metal, plastik atılar, tıbbi atıklar..... yani anlayacağınız atık kaynağı çok atık yönetim planı yapılması mühim.
 
Şafak bey zorunlu mu o anlamda demiştm yardımcı olur musunuz...bir de şu yeşil yıldız projesi hakkında....evvela nerden başlayayım....bir formatı var onları sağlayınca mı bu belge veriliyor...kaç puan min alınmalı...hani elle tutulur ne faydası olur işletmeye ki soracaklar...ben başlamak istiyorum da...
 
@Zeynep Bahar hanım otellere danışmanlık yapmak hem kolay hemde zor işin aslı şu ki her tesiste olduğu gibi otel yöneticilerininde çevreye olan duyarlılığına ve yönetmeliklere olan bakış açısına göre değişmektedir. çoğu tesiste herşeyi kolayca ilerletebilirsiniz ama bazı tesislerde ise tam bir felaket, aynı şeyler için defalarca tutanak tutar yönetime anlatmaya çalışırsınız.

Zeynep Hanım, sormuş olduğunuz diğer bir konu olan yeşil ile ilgili denetim soruları ekli dosyadır. hangi tesisin kaç puan olması gerektiği ve nelere bakıldığı yer almaktadır. umarım işinize yarar. otel hangi yıldız sınıfında ise o puanları topladığınızda yani ona göre tesisi hazırlandığında Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapıyorsunuz, onlar denetime geliyorlar ve uygun bulunursa belge ücreti yatırıyorsunuz. bu ücrette yıldızınıza göre değişmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • yeşil yıldız.docx
    55.4 KB · Görüntüleme: 284
@CMNet Okuru Bahar
arıtma tesisi varsa deşarj konulu , ısınma dışında kullanılan yakma sistemi varsa ısıl gücüne bakılmaksızın emisyon konulu çevre izni alması gerekeceğinden çevre danışmanlık hizmeti alması gerekir. Yeşil yıldız başvurularında danışmanlık hizmeti alması zorunlu değil ama illaki gerekiyor. Yeşil yıldızla ilgili "Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ"ini inceleyebilirsin. Yeşil yıldızı aldığında diğer işletmelerden farkın oluyor, turistlerin ilgisini çekebiliyor. Bir de elektrik teşvikinden yararlanabiliyorsunuz.
 
@İbrahim Uysal Bey, 'ısınma dışında kullanılan yakma sistemi varsa ısıl gücüne bakılmaksızın emisyon konulu çevre izni alması gerekeceğinden çevre danışmanlık hizmeti alması gerekir' demişsiniz otellerde ısınma dışında başka nerede yakma sistemi kullanılıyor acaba?
 
tamam ama sonuçta çamaşırhane yada ısınma diye ayrılmıyor ki. ben 3 yıldır otellere danışmanlık yapıyorum ve şimdiye kadar bunun ayrımını hiç görmedim. birçok tesise emisyon konulu çevre iznin belgesi yada muaftır yazısıda aldık ama ilk defa bu ayrımı burada okuyorum. şimdiye kadar bu durumla hiç karşılaşmadım açıkçası. sonuçta buhar kazanı olan tesislerde var toplam ısıl gücün 2MW'tı geçip geçmemesine bakıldı. geçenlerde çevre izni alınmalıdır diye çıkıyor ve başvuruları yapıyoruz. hatta 1.98 MW ısıl gücü olan bir tesise bile muaftır yazısı verdiler.
 
bakanlığın bu konuyla ilgili "ısınma amacı dışında kullanılan buhar kazanına sahip olan ve alıcı ortama verilen bir hava emisyonu bulunan işletmelerin, ısıl güçlerine bakılmaksızın hava emisyonu konulu çevre izni kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir." yazısı mevcut. Benimde eskiden muafiyet aldığım tesisler var. Muhtemelen çevre müdürlüğünün bu yazıdan haberi yoktu.
 
Çevre il müdürlüğünün yazıdan haberi olmaması durumunu bilemiyorum. ama ısıl güce bakılmaksızın hava emisyon izni alması gerekiyordur dediğinizde şaşırdım, uzun zamandır oteller ile uğraşınca. En azından şunu diye bilirim ki Antalya bölgesinde böyle birşeye bakılmıyor.
 
Muğla bölgesinde bakılıyor varsa bu bölgede muafiyet talebiniz izin almanız gerekiyor diye cevaplanacaktır.
 
Muğla taraflarına geçmiyoruz. sonuçta dilekçemizde belirtiyoruz hatta tesisede geliyorlar ve buhar kazanlarınıda görüyorlar. sonuçta tüm il müdürlükleri aynı yönetmeliklere bağlı, enterasan bir durum olmuş oldu. sonuçta il müdürlüğünün vermiş olduğu yazı var elimizde, biz bildirimlerimizi yaptık ve onlar bize muafiyet verdiler.
 
Ankarada yeşil yıldız eğitimi yapılacak...daha önce alan oldu mu acaba...yararlı olur mu kararsızım da
 
@CMNet Okuru Bahar
oteller ile çalışıyorsanız ve bu alanda bir uygulamanız olacaksa bilgilenme ve çalışmalarda yön vermek adına iyi olur diye düşünüyorum.
 
Üst