• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Otellerde çevre danışmanlığı

şener deniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Nisan 2013
Arkadaşlar;
Muğla bölgesinde bir otelde çevre görevlisi olarak işe başladım. deneyimim de olmadığından sizlerin yardımlarınızı istiyorum. yeni bir konu olarak bu forumu açtım. hem ben hem de benim gibi otellerle ilgili danışmanlık bilgilerine ihtiyaç duyan arkadaşlar bu konuya kolay ulaşsın istedim. şimdiden hepinize teşekkür ederim.
öncelikle tesis işletmecisi tesisde kıracı . yeni kiralamış. eski kiracıdan veya mal sahibinden herhangi bir dökümana ulaşılamıyor. tesis tatil köyü ve 700 yatak kapasitelidir. tesisi baştan aşağı inceledim. öncelikle izin konularını başlatma kararı aldım. atıklarla ilgili çalışmaları da paralel olarak yürüteceğim.
tesis de emisyon ve atık su çıkışları var. şöyle ki;
1- tesis de yakıt olarak doğalgaz kullanılıyor. kazanların etiket bilgilerinden toplam yakma sistemi kapasitesi 1,76 MW (sanırım budurumda emisyon izninden muaf ama muafiyet yazısı gerekli mi?)
2- atık su arıtma tesisi mevcut arıtılan su da yeşil alanların sulamasında kullanılmaktadır.(atık su konulu çevre izni alınacak)
3- deniz suyu Reverse Ozmos sistemi var ve atık suyu denize Deşarj Ediliyor (bu tesis için proje onay nasıl alınıyor bilmiyorum.?gerekli mi ondan da emin değilim. yönetmelikte hangi grupta ondan da eminde değilim)
4- chiller soğutma sistemi mevcut ve soğutma suları denize veriliyor. (bu tesis için proje onay alınacak mı?)
ayrıca tesiste geçmişe ait hiç bir doküman yok. ÇED kararı ve atık su arıtma tesis proje onaylarına da ulaşamıyorum. bunlara nerden nasıl ulaşa bilinir.
 
@CMNet Okuru Bahar

odanın mı? bakanlığın verdiği mi? ona göre yorumlarım farklı olacak :)

@Emine Erdem

şuan için il müdürlüklerinde farklı uygulamalar mevcut doğrudur, konu ile ilgili bakanlıkla görüşüyoruz. bu konuyu yakın bir zamanda içerisinde sonuca bağlayacağız.
 
yönetmelik bu konuda yeterince acik, isinma amaci disinda ise; gaz yakitta 2 mw, kati ve sivi yakitta 1 mw sinir degerler. buhar kazani gibi herhangi bir ayrim yok, bence itiraz edip diger illerde verilen kararlari (mesela Antalya) Mugla il çevreye verirseniz onlar da dikkate alacaktir. hoş boyle birsey olmasi bizim gibi cogunlukla otellerle calisan cevre danisman firmalarinin isine gelir ama yine de bir yanlislik varsa duzeltilmesi gerekir. evet rica etsek o yaziyi paylasirmisiniz @İbrahim Uysal bey.
 
@Emine Erdem

Antalya' da odamızın, kemerde de bakanlık baş kontrolörlerin eğitimlerine katıldık. Bu konuda çalışacaksanız ya da bilgi sahibi olmak istiyorsanız katılmanızda fayda görüyorum.
 
İbrahim Bey, öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim. otellerde kullanılan buhar kazanları ısınma amaçlı olarak değerlendirildiği için sanırım şimdiye kadar bu kararla karşılaşmadık. ama kendi adıma bilgi edinmiş olduğum için tekrar teşekkür ederim.
 
@İbrahim Uysal
@İbrahim Uysal bey, bir yanlisiniz var sanirim. bu yazida bahsi gecen hastaneler. yazi da soylenmek istenen, hastanelerdeki buhar kazanlarinin yakma kapasiteleri kucuk olsa da yonetmligin ek-2 sinin 10.14 maddesine tabi oldugu icin yakma kapasitesine bakmaya gerek yok bu yüzden kapsama girer, demek istemis. bu yazinin otellerle alakasi yok. isinma amaclilar zaten kapsam disinda. otellerde buhar kazanlari isinma amacli pek kullanilmiyor zaten genelde camasirhaneleri falan oluyor. o yuzden yonetmelik yeterince acik sinir degerler belli. eger otellerde yonetmlikte baska bir maddeye tabi olsaydi onda da yakma kapasitesine bakmaya gerek kalmazdi (tabi kapasite dusukse, sinir degerlerin ustundeyse yine o maddeyi de eklemek gerekirdi.)
 
@Tolgay Doğan, bende oteller konusunda sizinle aynı fikirdeyim. otelleri ilgilendiren bir durum olarakta dikkate almadım. otellerde çamaşırhane içinde olsa amaç sıcak su üretmek olduğundan dolayı ısınma amaçlı olarak sayıyorlar.
 
@Tolgay Doğan çevre danışmanlık hizmeti alması konusunda sıkıntı yok 10.14 maddesinden alması gerekiyor. Hava emisyonu konulu çevre izni kapsamında tereddüt yaşandığından bahsediliyor. Bakanlıkta ısıl güçlerini bakılmaksızın alıcı ortama emisyon verilip verilmediğine bakılması gerektiğini, sadece ısınma amaçlı buhar kazanlarının ayrı tutulması gerektiğinden bahsediyor. Burada benim anladığım ve başıma gelen olay ısınma amacı dışında kullanılan kazanlar emisyon iznine tabi. Ha otellerdeki su ısıtma için kullanılan kazanların ne yapılacağı konusunda bir fikrim yok(ısınma, proses)?, muallak bir konu ne tarafa çekersen o tarafa gider. Zaten il müdürlüğündeki iş güzar bir personel kendine iş edinmedikçe bu konu gündeme gelmez. Sizin de dediğiniz gibi yönetmelikte sınır değerler verilmiş :)
 
Merhaba yeni cevre gorevlisi belgemi aldım

23 odalı kucuk bir otelin cevre danışmanlık prosedurlerini yurutecegim. oteli sisteme kayıt ederken hangi belgelerden sorumlu olmam gerektigini soruyor bilmiyorum ? nereden baslamam lazım bir yol haritası cizebilirseniz sevinirim.
 
@ceren123
atıksu parametreleri kanalizasyona deşarj standartlarindaki sinir degerlerini aşmıyorsa, arıtma tesisi kurulmasına gerek yok. aksi durumda bir ön arıtma istenebilir.
 
Üst