• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Oto temizleme suları ve tamir-oto-bakım arıtma.

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Arkadaşlar Merhaba,

İşletmemizde araba yıkama ünitesinden kaynaklanan atık sular için arıtma tesisi kurmak zorunda mıyız? Ya da biyolojik arıtmaya bağlasak bu atık suları olur mu?

Ayrıca oto bakım ünitemizi ıslah çalışmaları başlatacağız. Oto bakım ünitemizin zeminini sızdırmazlık için beton zeminle döşeyeceğiz. beton zemine dökülen yağları temizlenmesi sırasında oluşacak atık sular için kanal açtırıp bu kanalları yağ toplama haznesine bağlamak istiyoruz. Daha sonra yağ haznesinde toplanan yağ-su karışımı atıklarımızı lisanslı firmalara vermek istiyoruz. Söylemiş olduğum çözüm yönteminde çevre mevzuatına aykırı bir durum var mıdır yoksa bu atık yağ-su karışımı için kimyasal arıtma mı yapmak zorundayız
 
Atık yağları, yıkama suları kanalına akıtamazsınız, sızdırmaz zemin üzerinde ayrı bir konteyner ya da tankta toplayabilirsiniz. Aksi halde cezai işlem uygulanabilir.
 
Oto temizleme sektörü bilindiği gibi son yıllarda oldukça artış göstermiş bir alan. Bu işletmelerden kaynaklanan atıksuların öncelikle agretide laboratuarlarda analiz ettirerek, kanalizasyon şebekesine deşarj kriterlerini sağlayıp sağlamadığı tesbit edilmeli. Akabinde çözüm olarak ön arıtma yada belediyeden vidanjör hizmeti alarak bertraf etme yollarına başvurabilirsiniz. Bununla ilgili bulunduğunuz şehirdeki su kanalizsayon idaresinin atıksu ruhsat şube müdürlüğünden yardım alabilirsiniz.
Kolay gelsin....
 
Yağlı oto yikama sularını biyolojik atıksu arıtmasına verdiğiniz zaman aritimi zorlastiracagi gibi maliyetide artırabilir. Oto yikama sulari için biyolojik aritma sisteminin önüne yağ tutucu oluşturduktan sonra rahatlıkla verebilirsiniz sisteme.
 
@cilgincevreci

Biyolojik arıtma kurmanıza gerek olacağını düşünmüyorum. Zira yıkama suyunda biyolojik bir kirlilik olma ihtimali düşüktür.

@selimboztoprak

Selim Bey'in dediği gibi atıksuyunuzu önce analiz ettirin. yüksek ihtimalle kriterleri sağlamayan sadece yağ-gres parametresi olacaktır.
basit bir yağ kapanı inşa ettirip, yada tank tipi sistemler de mevcut, uygun bir yere (kanalizasyon, dere vb.) deşarj edebilirsiniz. tabiiki deşarj konulu çevre iznini aldıktan sonra.
 
- belediyenin kanalina bağliysa büyükşehirlerde gelrler numunelerini kendileri alir kanal bağlanti , vize ,ruhsat v.s vererek izin verir. yağ tutucu yapamani soylerler. sıkıntı olmaz.

-küçük şehirlerde aat si veya aat termin plani yoksa kendisi zaten belediye cezalidir oto yikama ya herhangi bir yaptirimda bulunamaz. il müdürlügü aat talep edebilir ceza kesebilir.numune aldirmani ve tağ tutucu yaptirmani talep eder.
 
@hepaistos

Peki oto bakımdan kaynaklanan yağ atıkları için kimyasal arıtma şart mıdır?

@tncbzkrt

Peki oto bakımdan kaynaklanan yağ atıkları için kimyasal arıtma şart mıdır?
 
@cilgincevreci

Kimyasal arıtma yapmanıza gerek yok sadece yağ tutucu eklerseniz tesisinizin girişini sorun ortadan kalkar diye düşünüyorum.
 
@cilgincevreci
oto bakımından ve yağ tutucudan çıkan yağları lisanslı bir firmaya tehlikeli atık olarak verebilirsiniz.
 
Atık sularımızda sadece akm olacak. Bunun için akm giderimi olarak torba filtre ya da mikroelek ya da başka bişi hangisi daha uygun ve daha kullanışlı olur
 
Üst