• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Iyi bir özgeçmiş, etkin cv nasıl yazılır?

İYİ BİR ÖZGEÇMİŞ, ETKİN CV NASIL YAZILIR?

Kariyerinin hangi döneminde olursa olsun; ister başlangıcında ister ortasında, hemen herkesin bir CV’si (özgeçmiş) vardır.
CV bir anlamda iş başvurusu yaptığınız kurumun, sizi görmeden önce, sizin hakkınızda edineceği ilk izlenimi yaratır. Bu nedenle, CV’nizi okuyacak olan kişinin ilgisini ve sizinle görüşme isteğini uyandırmalı.
Ancak unutmamalı ki CV’niz ne kadar iyi olursa olsun, işi garantilediğiniz anlamına gelmez. CV’niz yalnızca sizin, kendinizi pazarlama araçlarınızdan biridir.
İşte CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:

• CV’nizi dürüst yazmalısınız. Yanlış vereceğiniz bir bilginin ortaya çıkması, sonradan zor duruma düşmenize neden olabilir.
• En çok iki sayfa uzunluğunda, düzenli, kolay anlaşılır olmalı. Yetenek ve başarıları ön plana çıkarmalı.
• Mutlaka bilgisayar çıktısı olmalı.
• Açık ve net olun. Bir dosya sayfasını geçmemeye çalışın. Değerlendirecek profesyonellerin vakti kısa, unutmayın.
• Özgeçmişi ikiye katlamayın, bir naylon dosyada koruyun.
• İçinde kişisel bilgileriniz, eğitim durumunuz, iş tecrübeniz, varsa hobi ve ödüllerinizi sırayla yazınız.
• Özgeçmişiniz palavra dolu olmasın. Ama güçlü yanlarınızı parlatabilirsiniz. (Terfi edildim cümlesini kullanabilirsiniz.)
• Kitapçılarda satılan özgeçmiş yazma sanatıyla ilgili kitaplardan faydalanın.
• Gönderilecek şirket ve istenen pozisyonun özellikleri düşünülerek hazırlanmalı. Farklı pozisyonlar için ayrı CV’ler yazılmalı.

En yaygın kullanılan CV formatları
• Kronolojik format: En yakın tarihten başlayarak iş deneyimleri listelenir. Önce çalışma dönemleri, sonra unvan ve şirketin ismi sıralanır. Her biri için ayrı bir paragrafa başlayarak neler yapıldığı ve kazanılan başarılar anlatılır. Bu format, iş hayatına çok fazla ara vermemiş kişiler tarafından kullanılabilir.
• Fonksiyonel format: İş deneyimlerini üç ile beş fonksiyon altında kategorize eder. Bu fonksiyonlardan bazıları organizasyon, yönetim, planlama, pazarlama ve üretimdir. Tarih, isim ve iş yerleri yerine iş kapasitelerini vurgulamak isteyenler için çok uygundur.
• Kombine formatta: Önce unvanlar, şirket isimleri ve çalışılan tarih aralıkları belirtilir. Önemli başarılar ve yetenekler vurgulanır. Çok uzun olacağından dolayı bu formatı, geçmiş deneyimlerinin büyük bir kısmını tek bir şirkette edinmiş olanların kullanmasını öneriyoruz.
• CV’nizin ilk etapta elenmemesi için, referans yazmayın, istek üzerine verebileceğinizi belirtin. Teknik yada ağdalı bir dil kullanmayın. CV’nizi süslemeyin, süslü dosyaya koymayın. Kişisel bilgileri (yaş, boy, ağırlık, medeni durum) vermeyin.


• İmla hatası bol, mantık sırasından yoksun, gereksiz laf kalabalığı içeren, süslü, gösterişli, hayat hikayesine benzeyen, üç ya da daha fazla sayfadan oluşan, kötü organize edilmiş, okunmayacak kadar kötü yazılmış, ya da kötü kopya edilmiş, toptan üretilmiş izlenimi veren, beyaz, çok açık yeşil veya bejden başka renkte kağıtların üzerine yazılmış olan CV’ler atılmaya mahkumdur.

Alıntıdır...
 
Arkadaşlar CV veya Özgeçmiş ile ilgili merak ettiğiniz sorularıda bu başlık altında sorabilirsiniz. Bilen,daha tecrübeli arkadaşalar eminim cevaplayacaktır.
 
Bende birşeyler eklemek istiyorum. CV bence özgün olmalı bir yerlerden alınan cv ler içindeki bilgiler değiştirilerek aynen kullanılıyor. Kendinize göre düzenleyin cv yi. CV sade olmalı, uzun olmamamlı ve işverenin okuduğunda aradıklarına kolay oulaşabileceği şekilde olmalıdır. Ve kesinlikle kariyer sitelerinden alınan CV ler olduğu gibi kullanılmamalıdır.

Bir kişi kendini tanıtan bir yazıya özen göstermiyorsa çalıştığı, ilgilendiği işe ne kadar gösterir. Bence işverendeki düşünce bu şekildedir.

Tamamen kendi düşüncelerimdir.
 
@Fatih Özcan

kesinlikle katılıyorum.. her kesin CV si kendine özgü ve sade olmalıdır ;) ayrıca fotoğraf, yazı tipi fontu,yazım dili gibi içerik özellikleri hatasız ve düzgün olmalıdır..

Son söz ve en önemlisi;

Her zaman DÜRÜST olun !..
 
Serhat bey,

Program tam olarak ne işe yarıyor acaba. Bilgileri girdikten sonra farklı formatlarda cv mi oluşturuyor?
 
tabiki haklısınız ama sayfanın biraz acemisiyim o yüzden dikkat etmedim. Ama dikkate alırım bundan sonra. Fatih bey programda bilgileri doldurup elektronik ortamda mail yolu ile firmalara gönderebilirsiniz.
 
Üst