• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi işletilmesi

O

oseflek

Merhaba.
Şantiyemiz içerisinde 150 kişilik ve 500 kişilik olmak üzere iki adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisi var. bunların işletilmesi ile ilgili tecrübeleri olanlar varmıdır?
Bir çevre müh. olarak çalıştığım yerde atıksu arıtma tesisinde sorun olması sinirlerimi bozuyor. ayrıca arıtma tesisini kuran firma deşarj izni almamış o yüzden deşarj limitlerini tutturmam lazım. ancak şimdilik koi,boi değeri olarak limitleri üzerindeyim.
Arıtma tesisini tamamen boşaltıp yeni bakteri kültürü satın alıp aşılama yaparak işe en baştan başlamayı düşünüyorum.
Deşarj limitlerine ulaşmak için ne gibi oynamalar ya da müdahaleler yapabilirim?
Günlük bakımları nasıl yapmalıyım?
 
bakteri kültürü satın almak şart mı? belki sorun işletmeden kaynaklanıyordur.
tankların debiye uygun imal edilip edilmediğini kontrol etmekle başlamalı. tesisin verimi biliniyor mu?
dengeleme tankı var mı? günün farklı saatlerinde aşırı (organik) yük gelme ihtimali var mı?
tesis kesikli mi sürekli mi çalışıyor (yani havalandırma tankından ayrı bir çöktürme tankı var mı?)
tesis wash-out denen olay sebebiyle aktif çamur içeriğini kaybetmeyecek şekilde boyutlandırılmış mı? buraya kadar tamamsa havalandırma yöntemine ve verimine bakılmalı.
havalandırmada kullanılan ekipmanın çalışma periyotları nelerdir. günün kaç saati çalışmakta. basit bile olsa bir otomasyonu var mı? kullanılan ekipman nedir? difüzör var ise kaç adet olduğu belli mi? (malumunuz tank doluysa bilmeyebilirsiniz) difüzörler sağlam mı? kaçak yapacak kadar yırtılmış, kısa devreye neden olan difüzörler var mı?
tesisin suyu nasıl ve nereye tahliye ettiğini (misal şamandıralı bir pompa ile mi?) de yazarsanız belki oradan bir şey çıkar. deşarj pompa ile mi yoksa cazibeli mi?
 
tabiki de bakteri kültürü almak şart değil. ben durumu resetleme amacıyla böyle bir şey yapmayı düşünüyordum. şimdi proje onay dosyasında yazan

boi verimi%92
koi verimi%88

AKM verimi%88 olarak yazılmış. dengeleme tankı var. işçilerin vardiya değişimi yapıldığı 18.00-19.00 saatlari arasında pik debilere ulaşıyor. 30m3/gün kapasiteli bir arıtma. ardışık kesikli olarak çalışmakta. Ön çöktürme, ön dengeleme, biyolojik ünite ve filtrasyon ünitesi olmak üzre 4 üniteden oluşuyor. en son yaptırdığım analiz sonucuna göre

boi:83
koi:252
akm:107

pH:7.29 olarak çıkmış. Dün tankın içini boşalttım ve havalandırma havuzusundan bekletme havuzuna su gönderen pompanın altında sehpa olup olmadığına baktım. 2.50 m lik tankın 1.25 m sine dalgıç pompa konulmuş ama sadece 3 kenardan sağlıklı emiş yapabilecek konumda. blowerla ilgili olaraktasu içerisindeki türbülans iyi gibi görünüyor. tabi bu sadece gözlem.

Sizce iyileştirme çalışmalarına nereden başlamalıyım?
link ekleyerek neden yüklenemiyor ki? nasıl resim LİNİK i olur? nasıl yüklenir sn. yönetici? ayrıca olayımız resim yükleme sanatı değil. resimler yüklendikten sonra bunu yazmanız site açısından pek olumlu bir bir imaj sergileyemiyor. Başlıktanda anlaşılacağı gibi bir sorun var ve onun üzerine iyi-kötü bir konuşma var. Dışarıdan "Onur bey böyle resim linik olmaz o yüzden yüklenmez" diye gir giriş hiç hoş olmadı. hitap şekli her işte olduğu gibi burada da önemlidir. biraz daha dikkatli olursanız sevinirim. Hem linik değil link!

IMG_3518.JPG

IMG_3525.JPG

IMG_3526.JPG
 
tasarımı ilginçmiş. içeride görünen kutu galiba blowerin bulunduğu yer. yukarıdan gelip dirsekle aşağı inen borunun sonunda görünen ızgaranın işlevi nedir acaba? pompanın korunması için mi konulmuş? yok eğer kaba ızgaraysa (ki epey kabaymış), temizlenmesi en zor olan yere konmuş. zaten tankın su seviyesinin altında görünüyor. neyse ayrıntıya takılmayayım.
difüzör görünmüyor. delikli boru kullanılmış olsa gerek, tanıtım dosyasında difüzörden bahsedilmiş mi?. türbülans olsun tabii kötü değil ama eğer boruda tıkanıklık varsa türbülansın anlamı olmaz. hava muhakkak kolay çıkabileceği bir yerden çıkacaktır. tıkanan bir delik başka yerde aşırı hızla hava püskürten başka deliklere yol açar (yine türbülanslı görünür haliyle), blower gereksiz yüklenir, veriminin altında çalışır. eğer hiçbir difüzör sistemi olmadığı konusunda mutabıksak, hazır tanklar boş iken bloweri çalıştırın. kaç farklı noktadan tanka hava girişi olduğunu görün. difüzör varsa bunu yapmayın, üstte su basıncı olmadan difüzörler aşırı şişebilir, yırtılırlar.
özet: difüzör olup olmadığına göre havalandırmada hatalı bir durum olup olmadığını anlayacağız.


şimdi şantiye malum, herkes ihtiyacını giderip sahaya çıkar, 4-5 saat dönmez, öğlen yemeği ardından tekrar 4-5 saat su kullanılmaz.. akşam olunca uzun süre sürekli su kullanımı olur bahsettiğiniz mesai bitişinde. tesisi işleten kişiye iş düşer. tesisin çalışma düzenine göre işletmeyi ayarlayın. tesis kesikli çalışırken yani su almayıp sadece havalandırma (ya da çöktürme) yapıyorken geçen zamanı belli periyotlara oturtun. çalışma düzenini ayrıca konuşuruz ama madem dengeleme tankı var, nimetlerinden faydalanın. yoğun su kullanımından önce dengeleme tankınızı tamamen boşaltırsınız. daha esnek çalıştırırsınız tesisi. bu meseleyi ayrıca konuşalım, basit bir hesapla halledilir gibi.

yav bir de ben de büyük harf kullanmaktan hoşlanmıyorum, yazdıklarım karınca duası gibi oluyor haliyle zor okunuyordur. hepimizin üşengeçlikten kaynaklı hataları var tamam ama çok yanlış anlaşılma oluyor böyle. karşılıklı saygı anlayış ilgi vs falan yapsak ne güzel olur öyle değil mi?
 
@CMNet Okuru

kutu gibi görünen kısım elektrik panosunun içerideki girintisi. ayrıca ızgara çökeltme işleminden sonra suyun berrak kısmının pompalanmasını sağlıyor. yukarıdan dirsek ile gelen borunun sonunda ızgaranın üstünde dalgıç pompa var. bu işlemi o sağlıyor. daha sonra o pompa ile bekletme havuzuna gönderiyor. sonrasında da deşarj. ızgaranın konması dediğim gibi suyun berrak olan kısmını derşarj etme ve tabikide pompaya gidecek yabancı maddelerden korunmak. bu arada arıtmayı ben bilinçli bir şekilde boşalttım. proje tanıtım dosyasında biyolojik ünite içerisinde difüzörden bahsetmiş. ancak orada geçen cümleyi direkt oalrak yazıyorum: Sistemin ihtiyacı olan oksijen hazne tabanındaki dağıtıcı borular aracılığı ile blower tarafından sağlanır. demiş.

@seelma
çok fazla bir çamur oluşması söz konusu değil. o yüzden şimdilik yapmadım.

@CMNet Okuru

başımızdan denetmen esik olmadığından arıtma sorununa geri dönüşü henüz yapabiliyorum. Mevcut sistem çalışıyor. şu an çalışma saatleri blower terfi pompası deşarj pompası

00-04 00-04 05-06
06-10 06-10 11-12
12-16 12-16 17-18
18-22 18-22 23-24

şeklinde çalışıyor. ben günlük 3 deşaj a göre denesem mi diye düşünüorum. 8 aydır böyle çalışıyor bir hayrını görmedik değiştirim diyorum yani:)

şimdi mesai saatleri
07.00-12.00
13.00-17.30
19.00-03.00

şimdi insanların sabah 05.30 gibi uyandıklarını düşünürsek 05.00 te ön dengeleme havuzunun boşalmış olması gerekli. yani 04.00 te foseptik pompası blowera su basmaya başlamalı diye düşünüyorum. umarım doğrudur. 1 saatte havuzu doldurusa ve bloverda 3 saat boyunca atıksu havalansa ve çökeltim havuzunda da 3 saat beklese 1 saatte deşarj deyip toplamda 8 saati bulsak ve günde bunu 3 kez tekrar etsek? ben bunu şu an kafadan sıkarak yaptım bu arada mantık hatası yapmıyorumdur umarım.
 
Paket Arıtmanızın Markası Ne Acaba Bendede Bazı Sorunlar Varda Çözüme Ulaştınızmı Acaba_?
 
istanbullu bir firmanın ilk işiyiz maalesef. proje onay dosyasında öyle yazıyor. ucuz etin yahnisi yani. şimdilik aynı tas aynı hamam. bir sonuç yok. :agla:
 
oseflek, yüzeyde birikimini rahatça gözlemlediğimiz ölü bakteri oluşumu söz konusu. Çamuru uzaklaştır, sisteme bir miktar temiz su ver bakalım düzelecek mi..
 
@oseflek

bende sizinle aynı sorunu yaşıyorum. ama benim arıtmam daha küçük 10m3/gün kapasiteli. şu an boşalttım temizledim aşı çamuru için dilekçe yazdım bekliyorum. bakteri ile aşı yapmak mı daha iyi yoksa aşı çamuru almak mı bilemedim. siz sorununuzu çözebildiniz mi. çözdüyseniz adımlarınızı paylaşabilirmisiniz.
 
@Yasemin Karadiş

Sisteme verilen havayı sürekli kontrol altında tutun! Fazla veya eksik havalandırma arıtmayı bozar. Eğer üstte ölü bakteri ve çok kötü bir koku(arıtma kokmuyorsa) varsa muhtemelen fazla havalandırma yapılmıştır. bu durumda en iyi çözüm: tankı tamamen boşaltın ve temizlettirin. Baştan atıksuyu tankınıza alın, benzer karakterdeki arıtma tesislerinden alacağınız aşı çamuru çok daha verimli olacaktır! tesis dengeye gelinceye kadar bazı problemler(köpük, arıtma verimsizliliği) olabilir fakat zamanla düzelecektir. İyi Çalışmalar dilerim.
 
@Çiğdem Aksoy
teşekkürler Çiğdem Hanım umarım işime yarar. ama plastik şişe olayını çok tuttum ve pratik. birde çıkış değerlerim çok yükek çıkmakta. hatta ki bazen çıkış girişten daha yüksek çıkıyor. bir öneriniz varmıdır.
 
Merhaba Arkadaşlar,
Tesisimizde 60m3/günlük evsel atıksu arıtma tesisi bulunmaktadır. Tesisin atıksu analizi Tablo 21.1 e göre 2 ayda 1 yapılmaktadır. Tesis atıksu analizlerine göre AKM 50 mg/L civarındadır (limit 70 mg/L). Tesis ön dengeleme (3 kademeli), havalandırma havuzu, biyolojik çöktürme ve dezenfeksiyon havuzundan oluşmaktadır. Tesise ait havalandırma ve biyolojik çökeltme fotoğrafları ekteki gibidir. Bu tesiste benim en büyük sorunum ön dengeleme havuzlarına fazlasıyla temiz suyun girmesi. Temiz suyu engellemek için çok uğraş vermeme rağmen çözüme bir türlü ulaşamadım. Temiz su da bakterilerimi öldürdüğü için arıtma işlemini istediğim verimle yapamamaktayım. Bakteri ölümünü engellemek veya fotoğraflardan çıkartım yapabileceğiniz başka olumsuzluklar varsa ve paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • P_20160409_113246.jpg
    P_20160409_113246.jpg
    91.9 KB · Görüntüleme: 74
  • P_20160409_113018.jpg
    P_20160409_113018.jpg
    178.6 KB · Görüntüleme: 73
Şimdi basit bir cevap yazmış olacağım ama şunu paylaşmak isterim; biyolojik arıtım için istediğiniz verimi alamıyorsunuz. arıtılmış atıksu analiz değerlerine göre verimli görmüyorsunuz anladığım kadarıyla. bulunduğum ilde iki ayrı tesisin paket AAT si için temiz sudan kaynaklı böyle bir sorun oldu. temiz su kaynağı kontrol edildiğinde (gıda endüstri fabrikası) fabrika binası içi temiz yüzeylerin periyodik olarak yıkanma sistemi mevcut. bu sular paket AAT ye veriliyordu. çalışan kişi sayısının çokluğu ve ilgili steril bölgelere girilirken el vb yıkama prosedürü olarak biyolojik yükü olmayan atıksu fazla miktarda giriyordu. bu temiz suyu ayrı toplamak ve fiziksel çöktürme/bekletmeye maruz bırakarak deşarj etmek bir çevre izin belgesine ihtiyaç duyuyordu. bunun için paket arıtımın içine min 2 ayda bir ciğer vb kanlı sakatat atıldı, BOI parametresi sınır değerden baya bir geriye düşürüldü. bu yazdığım sadece örnek amaçlı. tabi örneğini verdiğim bu temiz su kaynağı çokluğu KOI parametresini de etkiliyor; temizlik amaçlı kullanılan kimyasallar (el sabunu yüzey dezenfektanı) şuanda sınır değerlere yakın olmadan sağladığından temiz su kaynağı oluşumu hakkında personellerde bilinçlendirildiği beyan edildi, bir rutin halinde fazla oynama olmadan analiz sonuçları stabil şekilde devam etmekte. kusura bakmayın, örnek verdim basit bir yorum oldu.
 
Sayın @E.Kaya,
Öncelikle vermiş olduğunuz cevaptan ötürü çok teşekkür ederim. Bahsetmiş olduğunuz sakatat ekleme işini yaklaşık bir yıldır uygulamaktayım. KOİ ve BOİ sorunumu büyük ölçüde çözdü. Ancak AKM sorunu hala mevcut ne yazık ki.
 
Üst