• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Peynir altı suyu

orhannbjk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2012
Arkadaşlar çalıştığım tesisin debisi 5000 m3/gün.Bu tesise günlük 5 m3 lük süt ve peynir ürünleri atığı almam isteniyor.İşletmenin tesise uzaklığı 6 km ve atıklar buraya terfi merkezleri vasıtasıyla gelecek.Böyle bir durumda bu atıkların tesise zararı olur mu?
 
5 m3 oldukça düşük. Doğrudan peynir altı suyumu verecekler? Bu değer 5 m3 le başlayıp zamanla artarsa büyük sorunlar yaşanabilir. Tabi tesisin tasarımı da önemli. Verecekleri atıksuyun kirlilik değerlerine baktın mı? Senin tesisin ne tür bir tesis. Bize süt işleyen tesislerden yüksek miktarda atıksu geliyor.
 
Süt ürünleri atığı verecekler tesise.Henüz analizleri geçmedi elime.Tesisim ileri biyolojik değil.Klasik aktif çamur prensibine göre tasarlanmış.Bu atığı aldığımda tesiste bozulmalar meydana gelir mi?
 
5 m3 oldukça az. Tesisinde azot-fosfor-yağ girişlerin yüksek değilse, kabul etsen sıkıntı olmaz.
 
peyniraltı suyu çok değerli bir besin kaynağıdır. birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılmaktadır. ve peyniraltı suyunun atıksu arıtma tesislerine alınması kesinlikle yasaktır. çevre il müdürlükleri yaptıkları ani denetimlerde tesise peyniraltı suyu aldığınızı tespit ederlerse cezaları çok yüksek bilginize...
 
Arkadaşlar 7-8 tane süt işleme tesisine biyolojik arıtma yaptık. Bu tesislerde arıtmaya gelen sular, peynir soğutma suları, ve yıkama sularıdır. Peynir altı suyunu arıtmaya alırsanız zaten biyolojik arıtma da başarılı olamazsınız. Ki zaten besin değeri çok yüksek olduğundan bunu yapmak da çok doğru değil zaten. Biz arıtma tesisini kurmadan önce, peynir altı suyunun kesinlikle arıtmaya girmemesi için gerekli önlemleri üretimde aldırıyoruz. Bilginize..
 
merhaba arkadaşlar, peyniraltı suyu hakkında bilgisi olan varmı? doğrudan alıcı ortama verilirse ne gibi zararı olur, koi dışında başka dikkat edilmesi gereken parametreler nelerdir? alıcı ortamda yarattığı kirlilik çok kalıcımıdır? bu bilgilere ihtiyacım var peyniraltı suyunun çevreye olan etkileri hakkında bilgisi olan veya elinde döküman olan arkadaşalr paylaşımda bulunursa çok sevinirim :)
 
Peynir altı atıksuyun arıtımı için ayrı prosesler vardır sonuçta 5 m3/gün az seyrelme olabilir ancak kirlilik yükü açısından sıkıntılar olabilir. İlerde arıtım kısmında sıkıntı olursa ayrı bir ünite yapmana gerek olabilir. örneğin DAF ünitesi kurmanız gerekebilir. Tesis ile ilgili bilgileri burdan paylaşırsanız seviniriz. özellikle analiz sonuçlarını, MLSS ve diğer işletme için gerekli parametrelerini bilgi almamız açısından yararlı olacaktır. teşekkür ederiz.
 
açıkçası arıtma tesisi yok ortada bir peynir firması peynir altı suyunu başka bir firmaya veriyor soğutma ve yıkama suyunu ise dereye deşarj ediyor. yıkama suyuna ise peyniraltısuyu karışmaktadır. dereye ulaşan noktada numune alınarak analiz yapılmış skky tablo 5.3'e göre analiz yapılmıştır. ve sonuçlar aşağıdadır. bu şekilde dereye deşarj edilen su alıcı ortam ve çevresinde ne gibi zararlar doğurur?
Ph 6,14
KOİ 7439 mg/l
yağ ve gres 228 mg/l
 
Peynir altı sularını kesinlikle arıtma sistemlerinize vermeyiniz. En iyi çözüm depolayıp, kullanım alanı belirleyin.Bir keresinde, peynir altı sularını ineklere içirildiğini duymuştum :)
 
Aynen öyle çünkü sınıflandırma yaptığınızda yüzeysel su kalitesi çok çok düşük.
 
@Onur Altun
peki o zaman şu şekilde soru sorsam :)
1. peyniraltı suyunun toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterip göstermediği?
2. peyniraltı suların insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıklalrın ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olup olmadığı?
peyniraltı suyu insan sağlığına pekte olumsuız etkisi yok sudada çok kalıcı bir etki yaratmaz değilmi?
 
Adem bey;
Bir maddenin suyu kirletmesi veya kirletmemesi o maddenin su içerisindeki fonksiyonuna göre değişir. mesela sizin ölçüm yapmış olduğunuz yerde KOİ değeri 7439 mg/l olması o suyun zaten çok kirli ve kalıcı bir etki bırakacağı aşikardır. Yönetmelik gereği bir suyun IV. sınıf su kalitesinde olması 70 mg/lt KOİ değeri ile ölçülür ki sizin bahsettiğiniz değer bunun 100 katından fazla buda demek oluyor ki bu su IV. sınıf kaliteyi bile aşmış kirlendikçe kirlenmiş.
1. sorunuza bu şekilde cevap verecek olursak bu değer zaten suda kalıcı bir kirlilik oluşturmuştur. tabi detaylı analizler sonucunda bunun ne kadarı inert KOİ ne kadarı inert olmayan KOİ değerlerinin ölçümü ile daha detaylı su kalite analizi yapılması ile mümkün zaten yapılmasına gerek kalmadan kalıcı bir etki gösterir. kaldı ki bu suyun buharlaşması ile suda bulunan bu maddelerin havada da kirlilik unsuru oluşturacağı aşikardır.
2. sorunuz ise; çevre insan sağlığı ile bire bir iletişim içinde olan ve bir birinden bağımsız düşünemeyeceğimiz iki temel unsurdur. örneğin içtiğimiz sularda belli bir miktarda parametre sınırı vardır bu parametrelerin normal değerin olması insan sağlığı için zararlı unsurlar oluşturmaktadır. bu su kaynağının zamanla kirliliğin kalıcı olması ve çevrede etki yaratması ve çeşitli hastalıklara neden olacağı kesindir. ancak ne tür hastalıklar ve ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı biyolojik aktivite unsuru ile mümkündür.

bu iki temel etki sonucunda peynir altı suyu olsun diğer atıksular olsun arıtımdan geçirilmediği takdirde ve kalite açısından standart değerlere ulaştırılmadığı sürece bu sular hem İNSAN hem de ÇEVRE açısından DÖNÜŞÜ MÜMKÜN OLMAYAN SORUNLARA neden olmaktadır.
 
@Onur Altun
onur bey, ben şu şekilde bir izlenim elde ettim.
peyniraltı suyu organik madde içeriğince fazla miktarda bu yüzden çok kalıcı etki yaratmaz bence çünkü bu organik maddeler ortamdaki canlılar mikroorganizmalar tarafından diğer maddelere göre daha çabuk parçalanmaktadır. yani içerisinde ağır metal olan boyalı su v.b. atıksulara göre çok daha çabuk parçalanır. koi'si yüksek olması sebebiyle alıcı ortama ilk verildiğinde sudaki oksijeni parçalanma için kullanır buda suyun oksijeninin ani olarak düşmesine sebep olur. balıkların sudaki canlıların ölümüne sebep olmaktadır. yani suda ani bi şoklama etkisi yaratmaktadır. tabi burda önemli olan suyun durgun su yani göl olmaması gerekiyor akarsu ise etki daha çabuk gideriliyor. bu yüzden sürekli bir şekilde dereye verilmesi sakınca yaratır. ancak ara ara verilmesi çok kalıcı etki yaratmaz diye düşünüyorum. ayrıca şunu belirteyim çevre kirliliği yaratmaz demiyorum. elbette ki çevre kirliliği yaratmaktadır. ancak benim demek istediğim bu çevre kirliliğin uzun süre boyunca yıllarca çok kalıcı etki göstermediği ve insan ve hayvan sağlığına (suda yaşayan canlılar hariç) çok olumsuz kalıcı bir etki yaratmadığıdır.
siz ne dersiniz onur bey? arkadaşalr bu konuyla ilgili farklı düşünceleri olan var mı? bu konuyla ilgili ufuk açıcı bilgilere tecrübelere sahip olan varmı? :)
 
Üst