• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik atık ithalatı

Ergün Taş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2013
Firma
TAT-AMBALAJ ATIK
Merhabalar. Plastik atık ithalatı yapmak istiyorum. Fakat bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım almam gerekiyor. Ben kırılmış plastik atık yurt dışından getirmek istiyorum bunun gtip numarası 39.01-39.14 içerisine mi giriyor yani hammadde statüsünde mi oluyor. Yoksa atık olarak 39.15 olarak mı değerlendiriliyor. Bu konuda çalışma yapan veya bilgilerinden emin olan arkadaşlardan yardım istiyorum. Atık kırılıp yıkandığında gtip numarası 39.01-14 arasına mı giriyor?
 
Resimde olan atığın kırılmış hali hdpe. Veya başka atılklarda olabilir tabi zamanla olacak birşey öğrenmekte zorluk çektiğim şey kırılmış olduğunda ham madde statüsünde mi oluyor ? Vergilendirmeye tabi oluyor mu yıkanıp kırılmış halinin dışında bu şekilde çok fazla hacim kaplamaktadır. Siz bu işle uğraşıyormusunuz?
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    42.8 KB · Görüntüleme: 36
@Ergün Taş
Kardeşim merhaba,dün için özür dilerim şimdi sorunu cevaplayacağım.

@Ergün Taş Kardeşim,ben ithalat işi ile uğraşmıştım ve biz çapak alırdık.PE,PP vb malzemeler alırdık ve atık kodları 39.15 ile başlardı. Bunları getirebilmen için geri kazanım lisansının olması ve ilgili atık kodunun olması gerekir. PE Çapak getirdiğin zaman atık kodu 12 01 05'dir.Bunun GTİP karşılığı;
II. DÖKÜNTÜ, KALINTI VE HURDALAR; YARI MAMULLER; EŞYA
39.15Plastiklerin döküntü, kalıntı ve hurdaları:
3915.10.00.00.00 - Etilen polimerlerinden olanlar
[TBODY] [/TBODY]
Malzeme Türkiye'ye girdiği andan itibaren gümrük müdürlüğü bunu il çevreye bildirir. Sonra size fatura düzenler ve siz de malzemeyi alıp işlersiniz. Bir de malzemeyi gönderen firma size fatura düzenler ve bir de gümrük müdürlüğü.Bunlardan önemli olanı gümrük müdürlüğünün düzenlediği faturadır.Çünkü malzemenin Türkiye'ye giriş tarihi ve saati önemlidir. Yani sen beyan yaparken gümrük müdürlüğünün düzenlediği faturayı baz almalısın. İthalatı sadece geri kazanım lisansı olan firmalar yapar.Toplama ayırma lisansı veya belgesi olanlar yapamaz.Çünkü getirdiğin atığın hepsini işlemelisin.Bir başkasına satamazsın.Bunlar kdv'den muaf tutulur ve atık getirdiğin için kdv'den muaf.
 
Üst