• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik geri dönüşüm tesisi biyolojik arıtma bakteri sorunu

İbrahim Hakkı Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Ekim 2011
Arkadaşlar plastik geri dönüşümü yapan bir firmada çalışmaktayım. Proseste kullanılan yıkama suyunda kostik kullanıldığı için arıtmaya gelen suyun ph yaklaşık 12 civarlarında. Kimyasal arıtma ünitesinde önce fe3cl kullanıp ph 6 seviyesine çekmekteyim, daha sonra kireç ilavesi ile ph 7-7.5 aralığında tutuyorum. Son olarakta poli ilave edip kimyasal çöktürmeye geçiyor. buraya kadar sorun yok diyebiliriz. kimyasal çöktürmeden çıkan su biyolojik havalandırmaya geçmekte. bakteri aşılaması yaptım, şeker ilavesi, ciğer ilavesi, dap gübresi kullandım. karbon azot fosfor oranları normal fakat bakteriyi bir türlü oluşturamadım. oksijen seviyesi 2-4 aralığında otomatik çalışmakta. imhoff bakteri oranı % 2-3 civarında. geri devir oranının artırdım (zaten bakteri olmadığı için geri devirden birşey gelmemekte). sisteme evsel atıksu girişi yok. biyolojik giriş koi değeri 1000 1500 aralığında, çıkışta ise 250 550 aralığında. anlamsız bir şekilde düşüş oluyor. bakteriler için ne yapmalıyım. yardımlarınızı bekliyorum.

Yardımcı olabilecek kimse yok mu?

forumda yorum yapabilecek kimseler yok mu? Yardımınızı bekliyorum.
 
İbrahim bey merhabalar önce. Kimyasal kullanımını biraz düşürün . Yani birden fazla kimyasal kullanıyorsunuz ve bu zarar vermiş olabilir . Yani baktereinin havuzlarda oluşum süresi mevsimsel baz bile değişebilir .Ph değerleri yükseliyor siz düşüyorsunuz bakteri bundan etkilenir. Geri devrettiğiniz çamurun Ph değeri buna etken olabilir. Ciğerle,şekerle,gübreyle biraz yetiştirmek istemişsiniz. En iyisi ciğerdir. Dediğim gibi kimyasalları azaltın ve havalandırma havuzunun olduğu yere ciğeri kanlı bir şekilde ekleyin. Oksijen oranını 2 de tutmya özen gösterin.2-4 arasında olmamasına dikkat edin. Bkateri oluşursa sakın çamur çekmeyin sürekli geri devir yapın. Size diyeceğim kimyasalı azaltın ve bakteriyi ciğer ile besleyin. Hatta bulursanız bir yerden evsel aktif çamur bulun (kimyasal karışmamış) havalandırma havuzuna ekleyin. Kolay gelsin @İbrahimHakkıAydın
 
öncelikle çıkış limitiniz ne olması gerekiyor. sistemde biyolojik giriş yok ise biyolojik arıtma kullanma amacınızı açıklarsanız yardımcı olmaya çalışayım.
 
@cm.mervan
Gelen suyun ph 12 civarında bu ph değerinde bakteri olacağını düşünmüyorum zaten. Biyolojik havuz girişine kadar bakteri olduğunu da düşünmüyorum. Bakterilerin sadece biyolojik havuzda olduğunu düşünüyorum. Ayrıca 1 kere evsel atıksu arıtma tesisinden 1 vidanjör getirdim. Ciger kullanımı ile alakalı bir hesap, ölçü var mıdır? Ne kadar kullanmamız gerekli, hangi sıklıkla gibi?

@Mahmut Cimşit

SKKY Tablo 19 tabiyiz. Çıkış Koi değeri <400 olmalı. Kimyasal çıkış Koi değerimiz ise 1400 ile 900 arasında değişmektedir. Bu sebepten dolayı biyolojik arıtma ünitesi mevcut.
 
@İbrahim Hakkı Aydın
Zaten siz biyolojik giderimin büyük oranda gerçekleştiği havalandırma havuzunda bakteri yetiştireceksiniz. Havalandırma havuzuna kullanım ölçüsü büyüklüğüne bağlıdır. Havuz çok büyükse gün boyu 3-4 saat aralıklarla oksijen seviyesinin 2 mg/lt civarında olduğunda parça parça şeklinde kanı da beherle belli ml değerlerinde dökebilrsin. Yani ne fazla kaçır ne de çok az koy. Şimdiden kolay gelsin.
 
bence kimyasal arıtım verimini gözden geçirin derim. çok daha iyi bir kimyasal arıtma yapabilirsiniz. mesela örnek olarak vereyim size:
bende plastik atık geri dönüşüm tesisinde kimyasal arıtma otomasyonu revize ettiğim de, FE3CL ile ph 3-4 seviyesine çektim sonra kireç veya kostik ilavesi ile 7 ye çektikten sonra verimin arttığını gördüm. sende deneyebilirsin. Detaylı bilgiyi proses haakkında geniş bilgi verirsen yardımcı olabilirim
 
@Mahmut Cimşit
Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. tesiste daha önce demir3klorür ve sülfirik asit ile beraber çalışılıyormuş. laboratuvar ortamında yaptığımız jar testlerinde sülfirik asit ilavesi yaptığımızda flok yapısı bozuluyordu. Tesisin saatlik debisi 45 m3 gibi ve sadece Fe3cl verdiğimizide Ph 6 seviyesinde sarf edilen demir miktarı aylık 30.000 tl civarı bir rakam tutuyor. ben bunu birde ph 3 lere çekmek için artırır isem maliyeti siz düşünün. hangi özel tesis bu kadar maliyeti kabul eder. pH düşürmek banada mantıklı geliyor ama maliyeti düşünmek zorundayım. Önerebileceginiz başka ph düşürücü yada koagulant madde var mı? Maliyeti düşürmek için.
 
Sorunu geriye doğru çözmeye çalışalım o zaman;

1-öncelikle üretimdeki kostik miktarı azaltmaya çalışabilirsiniz.
2- üretimden gelen suyun ph değerini düşürebilirsiniz( ilave sular ekleyerek evsel su oranını artırmak gibi)
3- değişik kostik yerine seyreltik kostik kullanabilirsiniz( üretim açısından sakınca yok ise)
4- suyun tekrar kullanımı üzerinde çalışma yapabilir misiniz?

bunlar çözüm olmuyor ise fe3cl yerine maliyeti düşürmek için kireç kullanın derim daha iyi floklama yapıyor. Ayrıca sorunu çözmek için sistemi bir uzmana yerinde gösterebilirsiniz.
 
arkadşlar merhaba fiziksel arıtma uygulanan atıksu arıtma sisteminde ph 10 çıktı. tesiste üretim sırasında kostik kullanıyor bununla alakası oldugu kesin sizce il çevre uygunluk yazısı için denetime geldiğinde sıkıntı olur mu ve ph ı 6-9 arasına indirmek için ne yapabiliriz
 
@nida33 Fe3CI vb. ph düşürücü kimyasallar kullanabilirsiniz.

@İbrahim Hakkı Aydınn ya o değilde en havalandırma havuzunda neden bakteri oluşmuyor sorusunun cevabı hala verilmemiş neyse.

Önerim şu kimyasal arıtmadan çıkan suyu bir analiz etsene koi ph sıcaklık azot fosfor hepsine bak bakterilerin çoğalmasını engelleyen birşeyler var mutlaka belkide toksik etki yapan birşey var. Ve bakterilerin yaşama koşullarını araştır.İdeal sıcaklık ideal ph. C/N/P oranlarına bak havalandırma havuzunda 100/5/1 olması lazım 100 karbon varsa 5 azot 1 fosfor olması lazım. Bunlara bak bu oranları sağlamaya çalış kan ciğer dap vb. şeyleri bu oranlara göre kullanın.
 
Üst