• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastikler ve gıda

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Son zamanlarda posta iletilerimde , facebookta ve bazı haber sitelerinde denk geldiğim, sıkça paylaşılan ve eksik ve yanıltıcı bilgi içerdiğine inandığım bir yazıyı sizlere sunuyorum:

"yoğurt alirken dikkat...! sanirim önemli bir uyari, ancak nekadar önem veririz bilemem. yoğurt alırken artık markaya göre değil kullandığı plastiğe göre tercihinizi yapın. maalesef aynı firma farklı marketlere farklı plastik gönderebiliyor. daha ucuz marketlere adi plastiklerde, lüks semtlerdeki marketlere daha kaliteli plastikte gönderiyor. ne acı. yani ayırım yapıyor. şimdi plastik yoğurt kaplarında, bazı firmalar artık polipropilen kullanmaya başladı. kabın altına veya yanına baktınız zaman bir üçgen göreceksiniz; üç oktan oluşan bir üçgen. bu geri dönüşüm işaretidir. o üçgenin içinde bir sayı yazar, 5 numara polipropilendir altında da zaten "pp" yazar.7 yazanları almayın, 5 yazmalı. hangi plastikler zararlı? plastikte kanser tehlikesi. plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor.

bu türler 1'den 7'ye kadar numaralandırılıyor. özellikle 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durmak şart! o halde hangi plastik türünün zararlı olduğunu anlamak için öncelikle numarasına bakmak gerekiyor. herhangi bir plastik ürün alırken ilk işiniz alt! ında bulunan numarayı kontrol etmek olmalı. ya bağımsız ya da etrafında oklar olan bir üçgen içinde bu numarayı görebilirsiniz. eğer ürünün altında hiçbir rakam yoksa -ki türkiye'de özellikle pazarda satılan ürünlerde yokdaha da kötü! numara varsa işiniz daha kolay. peki hangi numara, hangi üründe kullanılıyor? hangileri zararlı, hangileri değil? işte evde kullanılan plastikleri ayırmanız için üçgen içindeki numaralar hakkında bilmeniz gerekenler:

1. pet veya pete polietilen içerir: genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. cam gibi şeffaftır. zararsızdır.

2. hdpe yüksek yoğunluklu polietilen: deterjan ambalajları ve pet süt şişesinde bulunur. zararsızdır.

3. pvc polivinil klorid: streç folyo, dış mekanda kullanılan eşyalar, plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır. zararlıdır!

4. ldpe az yoğunluklu polietilen: kuru temizleme ve çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. zararsızdır.

5. pp poliproplen: şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. zararsızdır.

6. ps polistiren: yemiş paketleri, plastik bar! dak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerdedir. zararlıdır.

7. diğer: bunlar birden altıya kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. zararlıdır.

3, 6 ve 7 bunlardan uzak durun."

Konu ile ilgili dökümanları bilgileri ilerleyen saatlerde bu konunun altına gireceğim ancak yine de fikir beyan etmek isteyen arkadaşlara konu açıktır. Atış serbest ;)
 
Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere plastik dediğimiz madde bir petrol türevidir. Sentetik veya yarı sentetik organiklerin katı hale getirilip şekillendirilmesidir. Peki günlük yaşamda da geniş bir şekilde kullandığımız plastiklerin veya plastik malzemelerin belli noktalarında görülen üçgen geri dönüşüm içindeki numara ile birlikte altında yazılan kısaltma tam olarak neyi ifade eder?

Plastik malzemeler tek bir çeşit olmamakla beraber farklı moleküler bağlar ile bağlanarak kimyasal ve fiziksel işlemlerden geçirilerek günlük hayatta kullandığımız malzemeleri oluştururlar. Yukarıda bahsettiğim üzere bu malzemelerin bazı noktalarında görülen şemalar, numaralar ve kısaltmalar
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
göre numaralandırılmıştır. Bu kategori, doğada kendiliğinden yok olmayan ve ayrışmayan plastiklerin geri dönüşümünü sağlamak ve bu plastiklerden bu vasıta ile yeni bir ürün yapılmak üzere kullanılır. Plastiklerin aynı resin kategorisine göre ayrılması önem göstermektedir zira farklı bir resin numarası ile geri dönüştürdüğümüz plastiğin moleküler bağı bozulacak ve ortaya oldukça dayanıksız ve kalitesiz bir malzeme çıkacaktır.

Gelelim yukarıdaki yazıya. Yazı plastiklerin tanımlarını ve nerede kullanıldıkları tanımlarını doğru yapmış ancak numaralandırma konusunda baltayı taşa vurmuş. İkinci bir nokta ise plastik malzemelerin organik bağlarının ancak bazı fiziksel ve kimyasal işlemler ile bozulacağıdır. Doğrudan gıda-deri ile temasınızda vücudunuza alacağınız plastik molekülü doğada bulunan ve her gün temasta bulunduğunuz petrol türevlerine nazaran devede kulaktır. Yukarıda sayılan malzemelerden ciddi anlamda sağlığınıza zarar vermek istiyorsanız içindeki gıda ile birlikte mikrodalgaya atın ve bütün bir halde yemeye başlayın. Veya kullandığınız plastik malzemeleri bulaşık makinesinde yıkayın ve yeniden kullanmaya başlayın :)

Bu arada zamanında bizde de buna benzer bir konu açılmış ama Can Bey konuya başka bir açıdan yaklaşmış:
https://www.cevremuhendisleri.net/k...aralarin-anlamlari-ve-riskleri-nelerdir.2484/

Can Bey'in bahsini ettiği BPA ile ilgili makale için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst