• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Pomza(ponza) taşları

Melis K.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2011
Firma
-
İyi günler,
Pomza (Ponza) taşlarını, adsorpsiyon özelliğinden yararlanıp atık sudan KOİ gideriminde kullanmak istiyorum. Konu hakkında yapılan çalışmaları inceledim. Fakat bir bölümde takıldım.
Uygulamak istediğim çalışmada üretimde kullanılmış pomza taşlarını kullanmak istiyorum; atık vasfında olan taşları değerlendirme amacı ile arıtmada kullanmak istiyorum.
Adsorplama potansiyelinde bir değişiklik olur mu?
Bu konuda çalışma yapan var mıdır?
Saygılarımla.
 
Sayın fmrlhst,

Eke pomza ile ilgili 2 tane makale ekliyorum okumanızda fayda var.

Özet olarak,

Ham pomzanın çok düşük koi giderim yeteneği var. Atık pomza kullanmanız durumunda bu yeteneğin daha da düşeceği kanaatindeyim. Bazı makalelerden alıntılar yapacak olursak.

1.png

2.png

Diğer makalenin sonuç kısmından alıntı yaptığımız zaman aşağıdaki gibi yazmaktadır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Adsorpsiyon Yöntemi ile Cam Kırığı Üretim Atık Suyunda KOİ Gideriminin İncelenmesi.pdf
    322.4 KB · Görüntüleme: 44
  • tekstil atıksuyundaki rengin ve KOI nin PUMİCE ile giderimi.pdf
    124.1 KB · Görüntüleme: 45
Fatih Bey,
Makaleleri bende inceledim. Adsorplama kapasitesinin düşük olduğunu gördüm.
Fakat üretim sonucu çok fazla oluşuyor, belki değerlendirilebilir diye düşündüm.
Araştırmaya devam..
İlginiz için teşekkürler.
 
Değerlendirilebilir şu şekilde bekleme süreleri haliyle tesislerinizin boyutu arttırılarak yada yardımcı bir malzeme daha kullanılarak. Verimi o kadar düşük ki kullanacağınız yardımcı malzeme pomzadan çok daha fazla olabilir.
 
@Fatih Özcan
Evet dediğiniz gibi yardımcı bir madde olabilir, bunu da bir araştıracağım.
Bunların haricinde bertaraftan başka bir çözüm bulamadım.
Saygılar
 
@Melis Kara
Bahsettiğiniz atık pomza taşlarının yapısal özellikleri hakkında bir fikrim yok fakat topraksız fidan yetiştiriciliği ya da gübre üretiminde topaklanmayı önleyici olarak sıklıkla kullanılan bir malzeme. bu alanda belki değerlendirilebilir.
 
@Kağan
Merhaba,
Gübrede kullanılması sakıncalı olabilir; şu açıdan:
Bahsi geçen pomza taşları tekstil endüstrisi arıtımından çıkmakta olup arıtma çıkışına kadar olan evrede yüksek KOİ içeriğine sahip boyalı bir atık su ile muamele görmektedir. Ben o yüzden arıtma içerisinde tekrar kullanıma gidebilir miyim diye bir soru yönelttim kendime.
İlginiz için teşekkürler.
 
Üst