• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Reaktör sayısı arttıkça arıtma verimi neden artar?

Mustafa Erhan ŞIK

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ağustos 2013
Tam karışımlı reaktörler için;10 adet seri bağlı reaktör ve 15 günlük bekleme süresi için arıtma verimi %41 iken,5 adet seri bağlı ve 15 günlük bekleme süresi için arıtma verimi %25'e düşüyor bunun sebebi ne olabilir sizce ?yardım ederseniz çok sevinirim sağlıcakla kalın.(öğrenciyim:))
Kendimi anlatamadıysam bir örnek vereyim;1 reaktörden oluşan sisteme suyu aldık ve atıyorum 3 saat beklettik verim %75 olurken aynı miktarda suyu 5 eşit reaktörde yine 3 saat beklettik arıtma verimimiz %85'lere çıkıyor.bunun sebebi ne olabilir ?20140315_032509.jpg
 
@yara_bandi

@yara_bandi

@yara_bandi

@nur bayrak ne kadar çok besin verirsen ver elde ettiğin bakteri miktarı değişmez demişim ama öncesinde ve sonrasında bunun popülasyon büyüme hızı ile ilgili bir açıklama olarak söylüyorum. siz koca cümleden cımbızla cümleyi çekip yorum yaparsanız söylediğim farklı bir yere gider. Ayrıca ikinci yorumda tekrardan açıklamışım. Bir bakteri mitoz ile çoğaldığında 2 bakteri çıkar. içeride besin var diye mitoz sonucunda 4 bakteri oluşmaz. diğer iki bakteriden 4 bakteri daha meydana gelir ama bunun sebebi içeride besin olmasından kaynaklanır ve beraberinde yeni bakteriler büyümeye devam eder. dolayısı ile popülasyondaki büyüme hızında bir değişiklik meydana gelmiyor. değişen bakteri miktarıdır.

@nur bayrak

koi niçin boi'den her zaman büyüktür? %100 şekerli olan bir suda dahi koi, boi'den büyüktür. bunun sebebi nedir? atıksuda bakteriler birbirini yemez diye bir şey yoktur derseniz atıksudaki ve doğada yer alan çürükçül bakterileri ekolojik döngüden silip atmış olursunuz. bakteriler birbirlerini yiyerek çoğalmaya devam ederler. ancak arıtma tesisinde bizim istediğimiz aerobik tesis işletiyorsak, aerobik bakteri popülasyonunun anaerobiklere göre daha fazla olmasını isteriz kirliliği giderebilmek için. bakterilerin yaşama süreleri yıllarca değildir. hızlı bir şekilde doğar büyür ölür. bu ölümden dolayıda çürükçül bakteriler ortamda devreye girer ve ölen bakteriler ile beslenir. eğer tesiste çürükçüller çoğalırsa tesis çöktü dediğimiz olay meydana gelir.
 
@yara_bandi

kimyasal parçalanma daha hızlı olduğu için daha büyüktür. KOİ 2 saat sürüyorsa BOİ 5 gün sürer bu nedenle KOİ yapıp bunun arasında bir oran yaparak BOİ'yi bulurlar.
 
@nur bayrak
o etkende var tabi. Biyolojik parçalanma yavaş süreç birde yanlış bilmiyorsam. Bu konuda anlaştığımıza sevindim.
 
@nur bayrak

@yara_bandi

her zaman %100 olmasının sebebi içeride ölen bakterinin hücre çeperini çürükçül bakteriler parçalayamaz. bu yüzden her şartta ve her zaman koi boi'den büyük çıkar. bakteriler birbirini yemez dediğiniz için bu soruyu sordum.
 
@Alejandro

Hrt'yi google ile aratınca şöyle sonuçlar çıkıyor:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Hırvatistan Radyo Televizyon,
Hrt Akdeniz,
Hormone Replacement Therapy
Hampton Roads Transit,
Herbert R. Thomas,
High Resolution Technologies...

Bir şeyden veya bir tanımdan, kısaltmadan bahsederken yanına ne anlama geldiğini veya neyin kısaltması olduğunu da yazabilirseniz konu ile alakalı bir çok kişinin doğru bilgi almasını sağlayabiliriz.

Yoksa HD yazıp High Definnition mu yoksa İskender markası mı artık düşünenin takdirine bırakabiliriz.:)

Not: Laf çarpacağım diye yazmayı unutmuşum: HRT (Hydraulic Retention Time) Hidrolik Bekleme Süresi anlamına gelir.
 
Üst