• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolü yönetmeliği

Elif Özlem Turan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağustos 2014
Firma
Kastamonu ENTEGRE
Merhabalar. Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ile ilgili olarak bir sorum olacaktı.
Proseste kullanılmak üzere toplamda 3000 ton metanol kapasiteli iki adet stok tankına sahip bir tesiste çalışıyorum. Bu yönetmelik kapsamında metanol tankları için yüzer tavan veya buhar geri kazanım ünitesi yaptırmak zorunda mıyız? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Yüzer tavanlı tank ve buhar geri kazanım ünitesi (fiziksel şart olarak) sadece ham petrol, petrol ve akaryakıt dolum ve depolama tesisleri için zorunludur.

"SKHKKY Ek-5 bölümü

Y) YIRMIIKINCI GRUP TESISLER:
1) Ham Petrol, Petrol ve Akaryakıt Dolum ve Depolama Tesisleri:
...
1.2. 01/01/2014 tarihinden itibaren 68 0F (20 ºC)’da 0,044 psia (3 mbar)’dan daha fazla buhar basınçlı ürünlerin depolanmasında buhar geri kazanım ekimpanına bağlı sabit tavanlı tank veya içten/dıştan yüzerli tavanlı tanklar kullanılmalıdır.
...."

Metanol için böyle bir fiziksel şart yok Yönetmelikte.

Ancak Bakanlık yada İl Müdürlüğü; emisyon değerleri, tesisin konumu vs.... değerlendirip gerekçelendirerek, ek tedbir kapsamında yüzer tavan veya buhar geri kazanım ünitesi talep edebilir.
 
Muharrem Bey teşekkür ederim. Haklısınız , Yönetmelikte Ham petrol, petrol ve akaryakıt için çok net bir şekilde belirtilmiş. Ancak 22. Grup 2. maddede yer alan organik alkoller için emisyon ölçümü , emisyon ölçümleri istenilen değerlerin üzerinde ise hava kalitesi ölçümleri isteniyor. Hava ölçüm kalitesi de istenilen değerlerin üzerinde ise ne yapılacağını tam olarak belirtmemiş yada yönetmeliği gerçek manada okumayı bilmediğim için sağlıklı değerlendiremedim. Madde 3.2 de Ek-1'deki esaslara uyulmalıdır gibi çok genel bir ifadeye bağlamış. Ek-1 'de Hava Kirlenmesine Katkı Değeri dağılım modellemesi kullanılarak hesaplanması ve tesis etki alanında hava kalitesinin ölçülmesi ve ölçüm metodları belirtilmiş. Bu değerler aşıldığı taktirde yapılacak iyileştirmelerden bahsedilmemiş görebildiğim kadarıyla.
 
Doğrudur. herhangi bir yöntem zorunlu tutulmamış.

SKHKKY'nde sınır değerler ve sınır değerlerden bağımsız olarak (emisyon veya imisyon değerleri aşılsın veya aşılmasın) zorunlu tedbirler belirlenmiş. Bunun dışında sınır değer aşımları için tedbirler belirtilmemiş (ki tüm sektörler için bir yönetmelikte bunun yapılması imkansız gibi bir şey),

Sınır değerleri aşıyorsanız (veya aşmadığınız halde Bakanlık yada İl Müdürlüğü yine SKHKKY'nde yer alan yetkiye dayanarak ek tedbir istemiş ise) istenilen iyileştirmenin hangi teknikle yapılacağını sektörünüze göre sizin belirlemeniz gerekecek.

Bu konuda doküman talebiniz var ise
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinde yer alan depolamadan kaynaklanan emisyonlar konusunda mevcut en iyi tekniklere ilişkin referans belgeden faydalanabilirsiniz.

Buda yeterli olmazsa Bakanlıktaki ilgililerle görüşün derim.
 
Çok teşekkür ederim Muharrem Bey. Konuyu netleştirmek için birkaç kanaldan gidiyorum. Dün ilgili bakanlığa mail attım cevap bekliyorum.
Bizim yüzer tavan yaptırmak istememizdeki neden öncelikli olarak orada yaptığımız risk değerlendirmesi idi.
01.01.2014'ten itibaren yönetmelik yürürlüğe girecek denilince kanunen yükümlü müyüz sorusu bizi bu noktaya getirdi.
Yönetmelikte geçen buhar geri kazanımı ifadesiyle yön değiştirdi. Buhar geri kazanım mı yüzer tavan mı onu da araştırıyoruz.

.
 
İçten veya dıştan yüzer tavan hem çevresel açıdan hem de buharlaşmadan kaynaklı kaybını azaltacağı için ekonomik açıdan fayda sağlayacaktır.

Buhar geri kazanım ünitesi için iyi bir fayda maliyet analizinin yapılması gerekecektir. İlk yatırım maliyeti, işletim masrafı, işletmedeki enerji sarfiyatı, geri kazanım oranı vs. vs. vs. ile elde edilecek faydanın belirlenerek karar verilmesi gereken bir yatırım.

Bakanlıkla iletişime geçmekle en iyisini yapmışsınız bence, ayrıca mevcut en iyi tekniklere ilişkin kılavuzu incelemenizde de fayda var... Sonuçta tüm AB'nin deneyimleri ile ortaya çıkmış dokümanlar MET kılavuzları...

Sonucu bizimle de paylaşırsınız umarım. Kolay gelsin.
 
herkese merhaba ,

Bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Fimamız çevre izni kapsam dışıdır, bu yüzden baca gazı emisyon ölçümlerini yine de yaptırmamız gerekli mi? SKHKK yönetmeliğini okudum ama açık bir ifade göremedim.

Cevabınız için teşekkürler...
 
@Muharrem



01/01/2014 tarih 2018' uzatılacak SKHKY değişmesi gündemde.

Bu uygulamaya geçen tesis sayısı bir elin parmağımı geçmez.

Bunu örnek teşkil ediyor diye İl Müdürlüğü talep edemez.

Copy Paste mevzuatın hazin sonu.

Şu an bakanlık da herhangi bir uygulama yapamıyor yapılmasıda olanaksız.
 
@Muharrem

Nece okuyup ne anladığınızı bilmiyorum ama... Yazıldığı gibi okunuyor. Tamamen Türkçe....

Ayrıca uygulamaya geçen tesis sayısının bir elin parmağını geçmesi zaten beklenmiyor. Tabi olan tesis sayısı dikkate alındığında... Bakanlığın uygulamaya geçmemesinin nedeni, geri kazanım ünitelerinin verim kriterleri ve emisyon değerleri ile ilgili belirsizlik nedeniyle, firmaların ölü yatırım yapmasını istememesinden dolayı...
 
@Muharrem doğrudur efendim bakanligimiz amin.

bence bu tesislerin (akaryakit depolama tesislerinin) toptan izin lisans yonetmeliginden kalkmasi lazim. Bu isler cevrenin isi degil epdk nin isi.

Tesislerde zaten kaçak varsa firmanin zararina gerisi boş.
 
Çevre Bakanlığından yetkililerle görüştük. Yönetmeliğin bağlı kıldığı herhangi bir madde yok. Bakanlığın çalışması var.Sektörüne göre isteyeceği iyileştirmeler belirlenecekmiş.Tabi bu uzun bir süreç bizim ülkemizde.
İlaveten bizim tesis için buhar geri kazanım ünitesi 300-400 bin euroluk yatırım maliyeti gerektiriyor !!
 
Üst