• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Semantik projesi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Çalışma genel olarak belirli bir uzmanlık alanına ait metinlerden ontolojist tarafından oluşturulmuş bir semantik web ontolojisinin, alan uzmanları tarafından eğitilmesi ile danışanlara karar ve danışmanlık desteği sağlayabilecek bir uzman sistemin oluşturulması için gerekli yazılım sistemleri ve bu sistemlerin üzerine kurulacağı bir yöntem biliminin oluşturulması üzerinedir.

Buradaki en önemli özellik, son kullanıcının belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili kendisine özel ve kendisini açıklayan bir Semantik Web ontolojisini, ilgili uzmanlık alanında veya Semantik Web alanında uzman olmadan oluşturabilmesidir.

Çalışma kapsamında üretilecek olan ürün, bu çalışmanın vaka çalışmasını oluşturmaktadır. Ürün, Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığınca yayınlanmış 16 yönetmeliği içeren ve toplamda yaklaşık 104.000 kelimelik bilgi içeren ve daha da önemlisi bu bilgiyi yorumlayabilen bir uzman sistem olacaktır.
Normalde, örneğin bir kullanıcı ambalaj atıklarına ait bir yasal yükümlülüğü olup olmadığını eğer varsa bunun ne olduğunu öğrenmek için yaklaşık 7500 kelimelik “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” içerisinde araştırma yapmak zorundayken bu ürün sayesinde sistemin kendisine sorduğu sorulara cevap verip, sadece istenen bilgileri girerek dakikalar içersinde gerekli yükümlülüklerini öğrenebilecektir.
Yönetmelik okuyan kullanıcılar bu konularda uzman değillerse bazı açıklamaları yanlış anlayıp yanlış çıkarımlarda bulunabilir ve böylece cezai yaptırımlarla yüzyüze gelebilirler. Sistem sayesinde bu tip yanlış veya eksik anlamaların da önüne geçilmiş olacaktır.

Son kullanıcının bu ürün ile oluşturduğu ontoloji, yönetmelikler kapsamındaki yükümlülük ve muafiyetlerini ifade eden ve bilgisayar tarafından yorumlanabilen bir dosya olacaktır. Dolayısıyla kullanıcıdaki bu dosya gerekli taraflara iletildiğinde, kullanıcı hakkında herhangi bir belgeye göre çok daha fazla açıklayıcı ve doğru bir belge görevi görecektir.

Projede ve hazırlanan tez kapsamında, bir bilgi tabanlı sistemin tasarlanması sırasında, sistemi oluşturacak, eğitecek ve kullanacak tarafların kendi uzmanlık alanları ile olabildiğince izole kalabildiği modelleme sürecinin oluşturulabilmesini sağlayan bir yöntem bilimin hazırlanması hedeflenmiştir.
Bu düşünceden haraketle sistem ile arayüz olan aşağıdaki kullanıcı tipleri incelendiğinde:

  • Ontoloji Mühendisi: İlgili metni okuyarak doğal dilden semantik web ontolojileri kurar. Yoruma ve mantıksal çıkarımlara bağlı ilişkileri çözümlemeden sinaptik bağlantı olarak işaretleyip olası çıkışlarını belirleyerek bırakır. Böylece ontoloji mühendisinin, alan uzmanının hâkim olduğu; metnin orijinalinde bulanık kalan yerleri açıklamak, karmaşık mantıksal çıkarımları çözümlemek veya konu ile ilgili önceden bilinmesi gereken bilgileri öğrenmek gibi zorunlulukları ortadan kalkacaktır.
  • Alan uzmanı: Sinaptik bağlantıların giriş sinyalinin bir çıkışa yönlendirilip yönlendirilmeyeceğini belirleyen karar ağaçlarını oluşturarak sinaptik bağların içine yerleştirir. Bu aşamada ontoloji önceden belirlendiği ve sadece sinaptik bağlantıların doldurulması gerektiği için alan uzmanının Semantik Web alanında bir tecrübe sahibi olması gerekmemekte sadece sistem arayüzünde basit karar ağaçlarını oluşturabilecek bilgiye sahip olması gerekmektedir.
  • Son Kullanıcı: İstemci yazılım ontolojiyi ve sinaptik bağları kullanarak kullanıcıdan gerekli bilgileri otomatik olarak isteyerek kullanıcının kendi durumunu betimleyen ontolojiyi otomatik olarak oluşturmasını sağlar. İstemci yazılım sayesinde kullanıcının ne doğal dilde yazılmış olan orijinal metni okumuş olmasına, ne de Semantik Web alanında bilgi sahibi olmasına gerek yoktur.
1.png

Proje, BTYK'nın "Bilgi ve İletişim Teknolojileri" kapsamında 2013 yılı için belirlediği alanlardan "Semantik Web Teknolojileri" başlığı altında yer almaktadır.
Çalışma sonucunda elde edilecek olan yöntembilim, sistemde iş görecek aktörlerin rollerini ve çalışma bölümlerini tayin edecek; oluşturulan yazılım sistemi ise bu aktörlerin kendi alanları dışında minimum bilgi gerektirecek şekilde çalışmalarını tamamlayabilecekleri bir araç olacaktır.
Vaka çalışmasında ele alınan “Çevre Mevzuatları” konusu ile bu sistem kullanılarak bir “Sanal Çevre Görevlisi” (SÇG) elde edilmiş olacaktır. Son kullanıcılar mevzuat karşısındaki muafiyet ve yükümlülüklerini kendilerine sistem tarafından sorulan soruları ve/veya girilmesi istenen bilgileri sisteme girerek SÇG’den öğrenebileceklerdir.

Anket :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
otostopçunun galaksi rehberinde vardı. birçok rehber basmak yerine basım şirketi tek bir rehber basıp paralel evrenlere yayıp herkesin aynı rehberi farklı zamanlarda ve mekanlarda kullanmasını sağlıyorlardı (çok deli kar ediyorlardı). artık çevre görevlisi yetiştirmek yerine tek bir yazılımla çevre görevlisini her bilgisayara klonlayacaklar :) makineler işimizi elimizden alacak. sanırım skynet'in bombaları kafamıza çakma zamanı da yakındır. ben makarna almaya gidiyorum.
şaka maka, çevre görevlisinin danışmanlık yükümlülüğü de gider bununla. işveren "senin işini yapan yazılım var aha" der. ben ideolojik olarak karşıyım.
 
Üst