• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seyyar kirma eleme tesisleri çevre izni

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
merhaba arkadaşlar,,

Seyyar kırma eleme tesisleri için çevre izni kapsamında değerlendirme yapacak olursak neye göre değerlendirmek gerekir.

seyyar kırma işlemini bağımsız çalışarak yapıyorlar bir inşaatın hafriyat kırması bittiğinde başka bir firmanınkini kırıyor, gezici bir kırma eleme tesisi çevre izni almalı mıdır,,
 
ÇKAGİLHY ekli listesinde yer alan tesis ve/veya faaliyetler çevre iznine tabi olarak değerlendirir.
Bu nedenle faaliyetiniz, ÇKAGİLHY Ek-2 listesi; “2.19 Üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve Maden Kanununun I.Grup b, II.Grup (kireçtaşı dahil), IV.Grup, V.Grup’larında yer alan madenlerin ve cüruf ve molozların kırılması, öğütülmesi, elenmesi için kurulan tesisler.” maddesi kapsamında ise çevre izni kapsamında değerlendirilecektir.

Ancak Ekli listede yer alan ; “2.14 Üretim kapasitesi 10 m3/saat veya üzerinde olan, çimento kullanarak beton, harç veya yol malzemesi üreten tesisler; malzemelerin sadece kuru oldukları zaman karıştırıldıkları yerler dahil. (Kuruldukları yerde bir yıldan az kalacak tesisler hariçtir).” ve “2.16 Kuruldukları yerde bir yıldan fazla kalacak olan yol malzemesi hazırlayan asfalt plent tesisleriyle (katran eritme ve püskürtme tesisleri dahil) mineral malzemeli bitüm veya katran karışımlarını eriten ve üreten tesisler.*” maddeleri kapsamında belirtilmiş olan “kuruldukları yerde en az bir yıl kalma şartı” örnekleri ve tesisin çevre izni süreci başlatılsa bile GFB başvuru ve değerlendirme sürecinin sadece elektronik ortamda 1 ay, söz konusu faaliyetle ilgili ölçümlerin en az 2 ay süreceği düşünüldüğünde bu tür bir faaliyete GFB veya çevre izni düzenlenmesi teknik olarak mümkün değildir.

Bu nedenle “faaliyet süresi net bir şekilde belirlenerek” İl Müdürlüğüne konu hakkında başvuru yapılması durumunda muafiyet düzenleneceğini düşünüyorum.
Ancak çevre izninden muaf olmak diğer mevzuat hükümlerinden muaf olunduğu anlamına gelmediğinden; gezici olan tesis ve faaliyet yürütülen alanla ilgili tüm (emisyon, atıksu, gürültü başta olmak üzere) önlemlerin alınması gerekecektir. Muafiyet düzenlemesi durumunda İl Müdürlüğünün faaliyetin/tesisin uygunluğunu detaylı bir şekilde sorgulayacağını düşünüyorum/en azından öyle yapması gerekir.
 
Üst