• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sinirliyken yapmanız gereken 3 şey

Ercan Selvi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2012
Şehir
Kocaeli
Firma
Gebze AAT
Sinirlendiğiniz anlarda basit hareketlerle kendinizi kontrol altına alabilirsiniz..


Yolda trafiğe, işyerinde patrona, evde karıya veya kocaya, kafede sevgiliye, akşamları çocuğa sinirlenir dururuz sürekli... Derken elektrikler kesilir, maç varken lüzumsuz bir şeyle uğraşmak zorunda kalırsınız, sevdiğiniz dizinin en heyecanlı bölümünü kaçırırsınız, benzine yine zam gelir...
Yani gün içinde sizi sinirlendirecek bir şey mutlaka olur.
Ama "kriz yönetimi" tabiri gibi, bir de "sinir yönetimi" tabiri var tıp dünyasında...
Yani sinirleri kontrol edip bu işten en az hasarla kurtulmanın yöntemleri... Peki bunun için ne yapmalı?

Amerika'nın 1801 yılındaki Başkanı Thomas Jefferson'un bu konudaki tavsiyesi şöyle: "Kızgınsan konuşmadan önce 10, çok kızgınsan 100'e kadar say."

Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Profesörü Metin Sevimli, Jefferson'ın 200 yıl önce yaptığı bu önerinin günümüzde hâlâ geçerli olduğunu söylüyor.

Diyor ki: "Saymak sinir yönetimidir. Sayarken zaman geçiyor, konuya dikkatimiz etkileniyor ve sakinleşme sürecine geçiyoruz. En azından o andaki gibi değiliz artık. Sinirlilik anında ortaya çıkan enerji, zaten gergin olan durumu daha da kötüye götürüyor ve saldırgan davranış ve sözlere neden oluyor. Ama örneğin 10'a kadar saydığınız zaman hem zaman geçiyor hem de sizi sinirlendiren olaydan uzaklaşmanızı sağlıyor. Böyle bir durumda derin nefes almak da sinirliliği azaltıyor. Bilerek yavaş ama derin bir nefes almak, hem yatıştırıcı etki yapıyor hem de dikkatimizi nefes sonrası ana odaklıyor. Dolayısıyla ilk başta anormal sinirleneceğimiz duruma artık o kadar sinirlenmiyoruz."

Sinirlenmenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini artık herkes biliyor. Bu durumda uzmanlar olaya "reaksiyon göstermenizi değil" ama "cevap vermenizi" öneriyor. Bunu yapmak için de üç noktaya dikkat etmek gerekiyor:

Bu sayede karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyup onun gözleri ile olaya bakabilirsiniz. Böylece anlaşmazlığın kaynağını daha iyi anlarsınız. Cevabınız da o oranda yumuşak olur. Kendine güvenerek cevap vermek, sinirlendiğiniz anda ortaya çıkan saldırgan tutumunuzdan tamemen değişiktir, duygularınızı doğrudan, dürüst ve doğru kelimeleri seçerek ifade edersiniz. Bu tutum, anlayış ve karşınızdaki kişi ile ortak bir nokta bulmanıza yardımcı olur.

Önce neye sinirlendiğinizi, karşınızdaki insanın size ne söylediğini iyice anladığınızdan emin olur. Böylece sorunu yanlış anlamamış olur ve bu sayede de reaksiyon göstermek yerine düşünme sürecine girersiniz. Duygularınızı kontrol etmek için konuyu ilerki bir zamanda karşınızdakiyle tartışmanız da iyi bir yöntem. Bu süreçte kısa bir yürüyüş bile çok işe yarar.

Endişeliyim, çok şaşırdım, sinirliyim" cümleleri ile başlayın.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


îki: Sorunu açıkça ortaya koyun. Karşınızdakini yargılar bir tavır almayın. O türlü yorumlardan kaçının. Örneğin "sen zaten hiçbir zaman işe vaktinde gelmezsin" demek yerine "Bu hafta senden üç kere şu konuda ropor istedim. Ama daha önüme gelmedi. Neler oluyor?" deyin.

Üç: Niye sinirli olduğunuzu izah edin. Karşınızdakinin yaptığı hatanın yol açtığı etkinin sizin de geleceğinizi olumsuz etkileyeceğini anlatın.

Dört: Karşınızdaki insana içinde bulunduğu durumu anladığınızı hissettirecek kelimeler seçin.

Beş: Yanınızda, baktığınız zaman sizi mutlu hissettiren bir fotoğraf taşıyın.

HUZUR ÖNERİLERİ

• Sinirliyseniz bir şey yapmadan veya söylemeden önce 10'a çok sinirliyseniz 100'e kadar sayın
• Cevap vermeden önce derin ve yavaş bir nefes alın
• Kişileri yargılar şekilde konuşmayın
• Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun, onun gözüyle bakın
• Onun durumunu anlamaya çalışın
• Sinirlendiren alışkanlıklarınızı bir anda değil ama yavaşça terk edin
• Trafikte araba kullanırken asla cep telefonu ile konuşmayın
• Sinirlenmeye başladığınız mekanı hızla değiştirin
• Bir Walkman, discman edinin

SİNİRE KARŞI BİLE HOŞGÖRÜLÜ OLMALI

Çok fazla sinirlenip de bu yazıdaki hiçbir öneriyi uygulayamazsanız, o zaman ne yapmalısınız?

Size bir şeytanın avukatı lazım. Onunla ciddi anlamda sinirlenme kontrolü deneyimi yapın. Öncelikle araba kullanırken ve de o korkunç trafiğin içinde cep telefonunuzla asla konuşmayın. Gelen telefon sizi daha da çıldırtabilir. Kendi zayıf noktalarınızı, nelerin sizi sinirlendirdiğini bilin. Trafik mi? O zaman erken işe gidip, geç çıkın. Eve gitmeden önce bir saat jimnastik yapın veya bir yere gidip o günün stresini atın. Bu sayede eviniz veya çocuk gürültüsü üzerinize gelmez. Ve unutmayın ki sinir de gündelik hayatımızın bir parçası. Sinire karşı bile hoşgörülü olmak lazım.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
:kaynak

Erkekler kadınlar sinirliyken neleri söylememeli? Neleri söyleyerek sakinleştirmeli?
Kadınlar bazen korkutucu olabilir. Özellikle tartıştıysanız ve sizin için gözle görülebilir bir sebep olmadığını ona söylüyorsanız başınıza geleceklere hazır olun! Ayrıca, size göre zararsız olan veya hoş olduğunu düşündüğünüz şeyler bile bazen kadınları kızdırabilir. Peki, erkekler kadınlar sinirliyken neleri söylememeli? Neleri söyleyereksakinleştirmeli?
Yasak ifadeler
1. “Sakin ol.”
Bunu söylemek kadınları sakinleştirmenin en iyi yolu gibi görünebilir ancak bu yerine göre değişebilir.
Bir kadın öfkeyle, umutsuzca ya da panikle bağırırken yüzde yüz yanıt verecektir. Yani siz ona sakinleşmesini söylediğinizde bu onu daha da kızdırabilir.
Bunun yerine: “Bu konuda en az senin kadar üzgünüm. Bunun üstesinden birlikte gelmemize izin ver”. Bu söylem ona daha çok sempatik gelebilir ve rahatlamasına yardımcı olabilir.
2. Tartışma sırasında “Seni seviyorum”
Filmlerde genellikle çiftler yakınlaştığında, sahilde, hava limanında, tren istasyonunda birbirlerine “seni seviyorum” derler. Gerçek yaşamda aranızda geçen tartışmadan hemen sonra, depresif ve stresli durumlarda “seni seviyorum” demek pek doğru değildir.
Bunun yerine: 1. “Bunun yerine ne demek istediğinizi ve neden bunu söylediğinizi açıklayın”
2. “O tekrar olmayacak”
3. Kızgınlığı geçtikten sonra, özürünüzün sonunda seni seviyorum” diyebilirsiniz.
3.”Sen bilirsin”
Bu şöyle de bilinir; “Yapmak istediğin ne olursa olsun benim için iyidir”. İlişkiler ne yiyeceğiniz, nerede buluşacağınız, çocuğu hangi okula göndereceğiniz gibi seçimlerle doludur. Çoğu erkek eşini ya da kız arkadaşını “Ne dedin, dikkat etmedim” derken düşünemez. Buna rağmen her erkek onlara, “sen bilirsin” diyebilir. Sonuçta da birbirlerini incittikleri ve görmekdikleri bir dünyada yaşarlar.
Bunun yerine: “Kesinlikle A ya da B’yi yapardım, C’yi yapacak kadar çıldırmadım.Sen ne düşünüyorsun?” diyebilirsiniz. Bu onu dinlediğinizi, desteklediğinizi ve kararını etkilememeye çalıştığınızı gösterir.
4.”Evlendiğin zaman benim böyle olduğumu biliyordun”
Aslında bu bizim bilmediğimiz bir gerçektir. Aslında içten içe biliriz ancak bunu kabul etmek istemeyiz. Karşımızdaki kişilerin hoşumuza giden, fantastik taraflarlıyla ilgilenirken, görmek istemediklerimizi görmeyiz. Bu sizin hatanız değil! Çocukken kurduğumuz hayalleri yetişkin olunca bırakmamış olabiliriz.
Bir kadına “Evlendiğin zaman benim böyle olduğumu biliyordun” dediğinizde yaşamınızın geçmiş ve gelecekte her zaman böyle olacağını söylemiş olursunuz. Bu gerçek olabilir ancak bunu söylemenin daha harika yollarını keşfetmelisiniz. Çünkü kadınlar bunu ölümün bir parçası gibi görebilir.
Bunun yerine: “Bu benide hayal kırıklığına uğrattı ve düzeltmek için çalışıyorum.” Bu bir yalan ancak herşeyin yoluna girmesini sağlayabilir.
5. Susmak
Çoğu zaman yanlış birşey söylemekten korkabilirsiniz. “Eğer ağzımı kapalı tutarsam, iyi olacağım” diye düşünebilirsiniz. Futbol oyununu düşünün koşturma, mücadele yoksa zevk almazsınız. Eğer konuşmazsak duygularımızı nereden bileceğiz.
Bunun yerine: Mücade edin yani duygularınızı karşınızdakine anlatın.
Bir kadını sakinleştiren sihirli sözcükler neler?
Sihirli Sözcükler
1. “Bana herşeyi anlat”
Erkeklere genellikle sadece o anki durumla ilgilenirler oysa hikayeyi baştan dinlemeleri gerekebilir. Böylece herhangi bir tartışmadan sonra sonuca varmadan konu kapanmamış, sorun çözümlenmiş olur.
2. “O kadar güzelsin ki…”
Açıklamak istediğiniz konuyu konuşurken, yolunuzda birden bire bire gökkuşağı belirdiyse yawni onun yüüznde bir gülümseme keşfettiyseniz bu fırsatı kaçırmayın. Birlikte paylaştığınız ufak ama güzel şeyleir paylaşırken “Seni seviyorum ya da o kadar güzelsin ki” işe yarayabilir.
3. “Üzgünüm. Benim hatamdı”
Klasik ama söylemesi oldukça zor. Çünkü hatalarımızı asla kabul etmeyiz. Özellikle erkekler zayıf görünmek istemezler. Karşısındaki kadının saygısını kaybedeceği endişesini taşıyabilirler ancak sürekli özür dileyen biri değilseniz bu gerçekten işe yarayabilir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu konuyu neden paylaşıyorum ;
Çeşitli sinir bozuklukları, en hassas organlardan başlamak üzere sıra ile çeşitli organların arızalanmasına neden olurlar
*Hazım Bozuklukları
*Kalp Bozuklukları
*Böbrek Bozuklukları
*Cinsel Yaşamdaki Bozulmalar

Son yıllarda hızlanan çalışmalarla, çeşitli bedeni hastalıkların temelinde ruhi rahatsızlıkların yattığı saptanmıştır.Örneğin aşırı öfke ve heyecan, midede ülsere neden olmaktadır. Bazen de herhangi bir organın hastalanması dolaylı yoldan olur
 
mide, kalp, uyku, refleks bozukluklarından bıkmışken son nokta cilt bozukluğu oldu cidden yüzümde sivilce görünce de ayrı bi sinirleniyorum :( kısacası bu yazı tam vaktinde geldi ! keşke 2 ay öncesinde yüzüm sivilcelere mekan olmadan paylaşsaydınız. çünkü sorunu buldum bu yazı sayesinde :) ben 10 a kadar sayıyordum, en fazla 15 20 desek; çok sinirli iken 100 gerekiyormuş ben hiç hafif öfkelenmediğim için çok faydalı oldu bu yazı teşekkürler :)
 
@Kübra Ertaş
Rica ederim aslında bunu neden paylaştım şöyle diyim bugün çok sinirliydim gerçekten bende ne yapmam gerek diye araştırırken bu araştırmamı sizlerlede paylaşmak istedim o yüzden geçikti
 
@Kübra Ertaş
güldüm çünkü daha erken paylaşsaydınız keşke dediniz ya o yüzden ;) yoksa alaylı manada değil tabiki
 
:) düşünceli birisi olduğunuz belli zaten bende hafiften takıldım sadece :) bu arada sinirliyken olayların üzerine araştırma yapabilme yeteneğiniz kıskanılacak cinsten :) umarım hayatınızda sizleri sinirlendiren durumlarla karşılaşmazsınız; karşılaşırsanız da bunları düşünür bi fayda görürsünüz :)
 
@Kübra Ertaş
teşekkür ederim . aslında kolay sinirlenen biri olmadığım için sinirlendiğimde her şeyi yıka biliyorum o yüzden araştırmam gerektiğini düşündüm
 
Üst