• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şişkin çamur problemi

f.merve

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Kasım 2012
Merhaba arkadaşlar,

İşletmekte olduğum atıksu arıtma tesisinde şişkin çamur problem ile karşı karşıyayım.Araştırmalarıma göre geri devir hattını klorlamak gerekiyor.Bu sorunla karşılaşıp bana yardımcı olabilecek birileri var mı?
 
şişkin çamur derken çamur kabarmasını kastettiğinizi düşünüyorum. sistemdeki organik yük miktarını, oksijen miktarının yeterli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Filementli bakterilerin varlığı daha çok çamur kabarmasına neden olur bu yuzden bu bakterilerin oluşmasını sağlayan ortamı iyileştirmeniz gerekmektedir.
 
@Eyilmaz
Maalesef not bakmayla olmuyor bu işler.Bilmekle uygulamak çok farklı.İşe başlayınca anlıyorsun uygulamasız bilginin hiç bir işe yaramadığını.

@folge
Evet flamentli bakterilerin sebep olduğunu düşünüyorum.Mikroskopta da öyle gözüküyor.Oksijen ve organik yükte problem yok şuan ph bir ara çok düşmüştü ondan kaynaklandı sanırım.Şuan PH da normal ama oluşan flamentli bakterileri yok etmem için ne yapmam gerek.
 
Klasik çözüm ; çamur yaşının düşürülmesidir. Nocardia sorunu yaşayan çoğu arıtma tesisinin çamur yaşını 2 güne kadar düşürdüğü tespit edilmiştir. Diğer başka bir çözüm ise köpük kapanlarının kurulması veya tazyikli su sıkılarak köpüklerin parçalanmasıdır.
Klor tüm mikroorganizmalara etkilidir dezenfektan olarak çok zehirli çünkü. O da F/M oranını yükseltir bir de altın oranı (100/5/1) yakalamak.
 
@f.merve

Çamur yaşınızı küçültmeniz gerekmektedir. Filemantli bakterileri sistemden atıp yeniden bakteri ekmek gerek diye düşünüyorum. Bunun içinde havalandırma havuzunu tamamen klorlayıp, yeniden m.o ekip sistemi aktifleştirmek.. en iyi verimi böyle sağlarsınız.
 
Hurricane yaptığı açıklama da belirtmiş. Çamur yaşını düşürmek en basit ve en kolay yoldur.
Cl dozlaması yapmak flamentli bakterilerin haricinde yararlı bakterileri de etkileyecektir.
 
Şişkin Çamuru Önlemek İçin Çözüm Yolları
Karışım sıvısı ve geri devir çamuru mikroskop altında incelenir. Şişkin çamurun nedeni Filamentli veya Filamentsiz Bakteriden mi kaynaklanıyor bu belirlenir. Filamentsiz Bakteriden kaynaklanıyorsa geri devir çamuru 5-10 mg/L miktarında klorlama yapılır ya da F/M oranı düşürülür.Şişkin çamurun nedeninin Bakteri mi yoksa Mantar mı olduğu tespit edilir. Mantar ise, bir endüstriyel atıksuyun karıştığını gösterir, giriş sınırlandırılır. Bakteriden kaynaklanıyorsa, kaynağı belirlenir. Eğer Aktif Çamur içinde büyümüyorsa dezenfektanlar kullanılır. Aktif çamur içinde büyüyorsa;Aşağıdaki işlemler yapılır:
Kısa vadede; Geri devir çamurunu dezenfekte etmek (Klor ya da Hidrojen Peroksit) SVI’azaltmak için ağırlık artırıcı madde veya flokulant kullanmak.
Uzun vadede; pH kontrolü Giriş suyu septikliğinin kontrolü Nütrient ilavesi Geri devir çamur debisini artırmak Hava miktarını artırmak .
(Sorunuz olursa alttaki numaramdan ulaşabilirsiniz)
 
@Taylan Bunarbaşı Öncelikle çok teşekkür ederim.Biraz klorladım ama ipliksi bakteriye etkisi pek olmadı.Yararlılar zarar gördü daha çok.Su daha da bulanıklaştı.İmhoff 980 hala.
 

Ekli dosyalar

  • 12242239_1010768338979841_2066374185_n.jpg
    12242239_1010768338979841_2066374185_n.jpg
    50.3 KB · Görüntüleme: 136
@f.merve Bu dengeyi ayarlamak çok önemli merve hanım, zamanla düzelecektir. Geri devir oranını çok az bir miktarda arttırırsanız yararınıza olacaktır.
 
Son çökeltim havuzunda yüzeydeki çamuru temizleyin, çamur yoğunlaştırıcıya iletin, imphoff ta 500-600'ü görene kadar sistemden çamur çekin. İpliksi bakteriler öyle kolay uzaklaştırılabilen bir tür değil, sürekli şişme yapacaklardır sistemde bir defa oluşursa. Savakları sürekli temiz tutup kontrol edin, şişkin çamurun en riskli yanı savaklardan kaçıp çıkış suyunu bozmasıdır. Çökeltim havuzunda dönme hızını bir tık yavaşlatırsanız savak kaçışını önleyebilirsiniz. Çökeltimde çamur uzun süre beklememeli. Geri devir hattına klor dozajlamak mevcut olan bakteriye zarar verecektir.
 
ANALİZ YAPABİLMEM İÇİN ATIK SU NUMUNESİ GÖNDEREBİLİRSENİZ SORUNUNUZU GİDERMEYE ÇALIŞABİLİRİM.

CÜNEYT ÖZER 0 542 248550
 
Sistemden mümkün olduğunca fazla çamur çekerek çamur yaşını gençleştirmen gerekiyor. Aktif çamurda oksijen değerini yükseltmen gerekiyor.
 
İmhofu 450 ile 600 arasında tutarsan problem kalmaz, ama imhofunu ölç sonra çamur çek bol bol, daha sonra imhofunu öölç yeniden 450altındaysa çamur çekme, geri devir yaptır devamlı olarak 450 geçtiğinde imhofun 600 ün üzerine çıkarma yani iki günde düzenli çamur çekebilirsin. sonrada kabarma falan kalmaz.
 
Üst