• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su analizi

diienayzed

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Haziran 2013
Arkadaşlar merhaba,

Tesisimizde kullanma suyu olarak kuyu suyundan faydalanıyoruz, bu suların analiz yaptırılması gerekli diye biliyorum periyodik olarak ancak hangi sıklıkta yapılmalıdır ?

Birde içme suyu olarak kullanılan damacanaların firması tarafından analizleri mevcut ancak su sebillerinden numune alınıp analiz yaptırılmak gerekli diye düşünüyorum bunun da zorunluluğu var ise periyodik olarak hangi sıklıkla yapılmalıdır?

bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim

Dostlar bilgisi olan yok mu hangi analizleri yaptırmam gerekiyor ?
 
Benim de bir tesisim İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alacaktı.
Ben sadece Fecal Koliform' un yeterli olacağını söylediler.
115 Tl+ KDV .
 
@Cansu Bağ
Halk sağlığı merkezi ile görüştüm 1600 Tl diyorlar. sebillerden analiz yaptırmayacağım sanırım sadece tuvaletler vb. yerlerdeki kullanma suları için,

özel bir firmadan aladığım teklifte ise adli-idari işlerde kullanılmaz sadece bilgi amaçlıdır. adli ve idari işlerde kullanılmak üzere sağlık bakanlığının ilgili kuruluşlarında analiz yaptıra bilirsiniz diyor
 
Halk sağlığı merkezi genelde içme suyu arıtımı yapan büyük tesisler için istiyor.
Siz sadece kullanma amaçlı yaptıracaksınız. su sebiline gelen su damacana şeklinde mi? yoksa kendi arıtması mı mevcut?
Ben de çok araştırdım ama Dokuz Eylül' deki hocalara danıştım. Onlar da Fecal Koliform yeterlidir dediler.
 
@Cansu Bağ

Damacana şeklinde ve analizleri firması tarafından sağlanıyor. ancak benim baktırmak istememde ki neden sebilde oluşabiliecek olası bakteriyel oluşumları tespit etmek.

bu arada sende mi dokuz eylüldesin hangi hocaya danıştın ?
 
Arkadaşlar son günlerde çözemediğim bir konu hakkında yardımcı olabilir misiniz.?
Sebillerde damacana suyu kullanırken bir değişiklik ile kuyu suyuna dönüldü. Kuyu suyu önce filtreden daha sonra ultraviyole den geçirilip işletmedeki sebillere ait hatta veriliyor. Su sebillere girmeden önce tekrar filtreden ve ultraviyole den geçiyor. Halk sağlığı laboratuvarı su analiz sonuçlarında bir problem yok. Ancak karın ağrısı yaptığı şeklinde şikayetler alıyoruz. Aynı suyu bir çok kişi içiyor %40 lık kesim karın ağrısı şikayetinde bulunuyor. Damacana suyu kullanırken sebillerde çay ve kahve için sıcak su bulunuyordu. Şikayetlerin sıcak su için tekrar damacanaya dönülmesi için olduğunu düşünüyorum fakat şikayetin doğruluk payı olabileceğini de hesaplamak gerekiyor.


Evet arkadaşlar; içme suyu karın ağrısı yapar mı? Yada neden yapar? Hangi analizleri yaptırmalıyız.

Bu arada tekrar numune aldık ve halk sağlığı laboratuvarına götürdük. Daha önceki analize ek olarak C.perfringers (sporlar dahil) , P. aeruginosa ve 22-37 C 'de koloni sayımı istedik. (karın ağrısının bakteri sebepli olabileceği ihtimali ile)
 
@ibrahim59

Bugün aldınız sanırım sonuçlara göre gene bir sorun gözükmüyorsa tıbb, yöntemlere baş vurun iş yeri hekiminin görüşünü alın v.s
 
Numuneleri hangi noktalardan aldığınız önemli.Bir yerde kaçak da olabilir.Ultraviyole sistemin en son ne zaman bakımını yaptırdınız?
 
Sıfır Sebil, Sıfır filtre, Sıfır ultraviyole cihazı kullanıldı. Ayrıca cihazların hepsi problemli olabilir mi? Numuneleri kazan dairesinden ve bölümlerdeki sebillerden ayrı ayrı alıyoruz. (steril olarak) kazan dan ve sebillerden aldığımız numunelerin analiz sonuçları hemen hemen aynı. Psikolojik bir sorun olduğunu da düşünmeye başladık. İnsanlar işletmedeki sebiller deki suyun sağlıksız olduğunu düşünüp şişe ile yemekhanedeki sebillerden su taşıyorlar. Halbuki sebillerin hepsi aynı hatta bağlı:) Anlayacağınız aynı su. Ve aynı sudan yönetimde içiyor ve şikayette bulunan olmadı daha.
 
Son analiz sonucunuz iyi çıktı,yönetim de kullanıyor ve şikayet yok ise evet başka şeyler düşünmeniz normal. :)
 
1.sebil temizliği önemli
2.arıtma sistemi tek filtreden mi oluşuyor ? 5 aşamalı ters osmoz sistemi öneriyorum.suyu arıtabileceğiniz en iyi sistemdir.
 
Merhaba arkadaslar,
Her ay su analizi yaptiriyoruz ama arada aerobic mesophylic bacteria in 1 ml, 37 * .. karsilamaktayiz. Acaba bu bakteri neden olabilir? Herhangi bir cozum var mi? Nasil bir kontrol yapmaliyiz?

Simdiden tesekkur ederim!
 
arkadaşlar, işyerinde içme sularının analiz yapılması gerekli mi? bize organize sanayi sağlıyor suyu ve onlar her ay analiz sonuçlarını yayınlıyor. ayrıca işletme için zorunluluk var mı, varsa hangi yönetmeliğe istinaden. bilgisi olan var mı?
 
@fimrek
Evet var , İnsani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğe istinaden işletmenin kullandığı su debisine bağlı olarak numune sayısı yazıyor (ek-2 B1 tablosuna bakanız) buradan senede kaç defa numune halk sağlığı lab. götürmeniz gerektiği yazıyor. Osb yapsa bile bence şebeke de bir kaç olma sızıntı olma ihtimalini göz önüne almak gerekir.
 
Üst