• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Suda koliform bakteri

Aysun Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba, köy yakınında kurulmuş olan bir otomotiv yan sanayi firmasında çevre ve isg sorumlusu olarak çalışmaktayım. Suyumuz kuyu suyu olup kuyulardan çekildikten sonra buyuksehir su ve kanalizasyon idaresinin şebekelerinden bizlere ve köye dağıtılmaktadır. Köydeki söylentiye göre sular kanalizasyon sularıyla karışıyormuş idareye göre öyle birşey yok.. 3 ayda bir sularımızı halk sağlığı laboratuvarına gönderiyorum. Sularımızdan Ara ara koliform bakteri çıktı en son bugün aldığım sonuçlara göre 100 ml suda 90 tane koliform bakteriye rastlanmıştır. Sistemimiz kısaca şöyle ; Şebekeden alınan su bizim aktif karbon, tortu filtrasyon, kun antrasit, klor dezenfektan ve yumusatma reçinelerinden geçtikten sonra 22 tonluk havuzumuzda depolanmaktadır. Günde ortalama 8 ton su kullanımımız var ve arıtma depoda su azaldıkca calısmaktadır. Arıtıldıktan sonra su deposuna depodanda firma içerisine dağılmaktadır. Ayrıca işçilerin su içmek amacıyla kullandıkları sebiller var onlarda ters osmoz metoduyla artılmaktadır. Bu koliform çıkan su numunesi ise depodan sonra dağıtılan sudan alınan örnektir ve işçiler bu suyu çay olarak kullanıyorlar.. Size sorum tekrar 3 ayrı noktadan numune almak istiyorum,

1- ham su şebekeden gelen sudan
2- arıtma sonrası havuza doldurulan sudan
3- arıtma yapan sebillerden

1-ham sudan almammın sebebi eğer onlarda koliform çıkarsa buyuksehiri arayıp konuya mudahale etmelerini sağlamak
2- arıtma sonrası ve sebillerden almamın sebebi eğer arıtmamızda klor dezenfektan yapılıyorsaa koliform oranının 0 çıkması arıtmanın çalışıp çalışmadığını tartmak ve eğer orası ttemiz çıkarsa sorunun havuzdan kaynaklandığı ortaya çıkacak..

Arkadaşlar sizce ilerleyeceğim yol doğrumu bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinicem..
 
Aysun Hanım Merhabalar,

Bir hemşeriniz olarak çalıştığınız yeri az çok tahmin edebiliyorum :) Sözünü ettiğiniz yerde bir kaç köy ve dağınık hayvan barınakları var. Su kaynağınızın Kuyu Suyu olduğunu yazmışsınız. Bildiğiniz üzere oradaki köylerde düzenli bir kanalizasyon sistemi yok, kaldı ki hayvan barınakları yada kuyunuza yakın otlak alanlarda zaten bir kanalizasyon sisteminden söz etmek mümkün değil. Dolayısıyla yağışla birlikte kuyunuz bu etkenlerden dolayı koliformla besleniyor.

Numune alma noktalarına gelirsek, basınçlı hattan sisteme koliform gelmesi çok düşük bir ihtimal, merak ettiğim konu kloru kaç ppm dozluyorsunuz acaba ? 22 tonluk bir depodan söz etmişsiniz gerekli kontak süresini uygun dozlamayla sağlayabiliyor musunuz ? günde ortalama 8 ton su tüketiyormuşsunuz bu demektir ki teorik olarak 3 gün bekleyen su var depoda. Dozlamada bu dikkate alınıyor mu ?

Sebilleri RO sistemiyle arıtıyormuşsunuz, bu noktadan numune almanızın bi yararı olmaz, her ne kadar öncesinde koliform olma ihtimali olsada ürün suyunda bırakın koliformu, virüs bile olmaması gerekir. Aksi zaten fiziksel olarak da imkansızdır, çünkü RO iyonik boyutta bir arıtım yapar. Bana kalırsa kuyu ve 22 tonluk deponuzdan numune almanız yeterlidir.

İyi Çalışmalar..
 
Murat bey merhaba,

cevapladığınız için teşekkür ederim.. Klor dezenfektan tankı 100 brim göstergesine sahip 0-10-20-....100 şeklinden birimlendirilmiş arıtma firmasının bize 10 birim olması gerektiğini söylemişti. otomatik olarak 10 birim klor kullanılıyor.

Ben sebillerden almak istemem ortamımız hijyenik değil ve suyu kullananlarında hijyene önem vermemesi suyun depoda beklemesi sebeplerinden dolayı sebilden de istedim fakat müdürüm saolsun reddetti :)
 
Aysun Hanım klorlama sisteminiz biraz Türk usulu çalışıyo anladığım kadarıyla :) Tabi biz dezenfektan tankının hacmini bilmiyoruz kaldı ki bilsek bile % kaçlık klor çözeltisi kullanıyorsunuz bu belli değil. Yani hala klorla ilgili birçok bilinmeyen var ortada. Düzgün bir klorlamada söylediklerinizin hiç birisinin olmaması gerekir ki, tankınız zaten kontak süresi için oldukça büyük. Nacizane tavsiyem, bu konuda çalıştığınız firmala görüşüp yukarıda anlattığım unsurları kendilerine sorun. Bu arada klor'u kendiniz mi tenin ediyorsunuz ? Eğer öyleyse büyük ihtimalle % 16 lık sıvı klordur.

Birde kuyu suyu olması sebebiyle büyük ihtimalle organik kirlilik vardır suda, eğer öndeki Aktif Karbon yeteri kadar büyük seçilmemişse,( genelde firmalar ucuz olsun diye küçük seçerler ) Havuzda THM oluşumu da vardır ki bu sağlık açısında son derece tehlikeli biliyorsunuz.

Anladığım kadarıyla kloru sudan alacak herhangi bir yapı yada ikincil bir Aktif Karbon sistemi de yok ortada, peki bu kullanım noktasında sorun teşkil etmiyor mu ?

Sebillerdeki hijyen sorununu anlamadım, Osmozlarda mı bi sıkıntı var ?
 
Benim arıtma tesislerimde de aynı sorun var. içme suyunu ters osmoz dan sağlıyoruz ve arıtma çıkışından aldığım numunelerde koliform >100 olarak çıkmış durumda. İşin garibi depo içerisinden değil arıtma çıkışından aldığım numunede çıktı. bunun sebebi ne olabilir? depo içerisine tablet klor atmaya başladım. böylece uçucu olan klorun depo içerisinde kalma süresini uzatacağımı düşünüyorum. Ayrıca kullanma suyunuda yakınımızda bulunan yüzeysel akarsudan sağlamaktayız. bu arıtma tesisi de kum+karbon+yumuşatma sisteminden oluşuyor. o arıtmanın depolarında da e.coli ve koliform çıktı. kullanma suyu olduğundan klor ile tüm depoları şokladım. tekrar analiz yaptırmadım. ama analiz yapmadan önce başka ne gibi müdahaleler yapabilirim? İki arıtma tesisinin de çıkışına U.V. Filtre koysam mı acaba diyorum? ne kadar doğru bir çözümdür acaba?
 
arkadaşlar, içme suyunda değil ama kullanma suyunda yani lavobolardan alınan numunelerde yüksek miktarda koliform ve ecoli çıktı. içme suyu olarak kullanılamasa da yaklaşık 100 kişi bu su ile elini yüzünü yıkıyor, belki de bi şekilde içiyor, bilmiyorum. O sebeple mutlaka bi önlem almam gerekiyor ancak içme suyu ile ilgili hiç çalışamadım, önerisi olan var mıdır ?
 
@Burcu_

Kuyu suyu, klorlama, kum filt, ac ve yumuşatmadan geçerek hatta dağılıyor.
 
Aynı sorunu bende yaşamıştım. Klorlama sisteminin çalışıp çalışmadığından emin olun, kitleriniz var mı bilmiyorum ama halk sağlığı lab'dan rica eder durumun ciddiyetini açıklarsanız kitleriyle birlikte gözlem için geliyorlar. Ek olarak klor direkt kuyuya mı veriliyor, işletmeye verilen hattın bağlantı noktasında mı verilmeye başlanıyor?
 
klor kuyudan ilk giriş suyuna veriliyor işletme hattına değil, depoda yada tesisatta bir kirlenme olduğunu tahmin ediyorum ama nasıl bir temizlik yapmalıyım onu bilmiyorum depo temizliği için su kesintisi yapmam gerekebilir bu da ayrı problem.
 
@Ozgebilgic6526

kesinlikle depodan kaynaklı bir problem olacaktır diye düşünüyorum. hatların bakımı ön planda olmalı ve diğer ekipmanların giriş ve çıkışından numuneler alınarak sistem tekrar gözden geçirilmeli.
Su kesintisi mecbur olacak. bunun için bir yer ile anlaşıp size kullanma suyu temin edecek bir depo sağlayabilirler. en kötü ihtimal damacanalara girişilecek.

kolay gelsin
 
Hatların çalışma durumunu teknik ekibiniz varsa kontrol ettirmenizi öneririm. Söylediğim gibi özellikle klorlama konusunda yetersiz kalmış olabilirsiniz ölçüm kitiyle görsel test ediniz klorlama yeterli ise su kit içerisinde hafif sarı renk alacaktır mevcut rengini korursa klor dozajını artırın.
 
Üst