• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık depolama alanları

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Merhaba arkadaşlar. Bizim tehlikeli atık depolama alanımız hava alması için zamanında il çevre tarafından duvarlarının tamamen kapatılmaması istenmiş. Yani tehlikeli depolama alanımız 4 duvarı yarı açık yarı kapalı. Ama bu sefer il çevreciler duvarlarının tamamen kapatılmasını istiyorlar. Hangisi doğru duvarlar tamamen kapatılacak mı yoksa belli bir açıklık mı olacak?
 
@morgul Günaydın, bir tesiste tehlikeli atık depolama alanına raf yapıp, floresan lamba, elektronik atık v.s. ızgara gerektirmeyen atıkları rafta biriktirme işlemi yapmıştık. Hem yerleşim hem de görünüm açısından gayet uygun oldu.
 
Merhaba arkadaşlar,
bu kör mazgaldaki atık yağ ve suyu nereye çektirebiliriz?
Firmamdaki kör mazgala yağmur suyu girişi olmuş ve ağla birlikte karışmış durumda. oradaki yağlı suya nasıl bir işlem yaptırmalıyım ?
 
Düzenli depolama tesislerinde genel olarak alınacak önlemler

MADDE 6 – (1) Depolama tesisinden kaynaklanabilecek olumsuz etkileri asgari düzeye indirmek için tesis;

a) Koku ve tozların çevreye yayılmasını,

b) Rüzgârın etkisiyle kâğıt, naylon torba ve ince plastik gibi atıkların yayılmasını,

c) Gürültü ve trafik yoğunluğunu,

ç) Kuşlar, haşerat, böcek ve diğer hayvanların alanda üremesi ve alandaki patojenleri çevreye taşımasını,

d) Havada depo gazından kaynaklanan tabakalaşma ve aerosollerin oluşumunu,

e) Yangın ihtimalini

azaltacak ve tesis çevresine etkilerini önleyecek biçimde donatılır.

(2) İşletme aşamasında depolama tesisine kabul edilen atıklar, sahanın yapısal sağlamlığını bozmayacak, iç ve dış şevlerde kayma ve yıkılmalara neden olmayacak güvenlik düzeyinde depolanır. Zemin stabilitesinin geçirimsizlik tabakasına zarar vermeyecek nitelikte olması sağlanır.

(3) Atıkların depolama çalışmaları sırasında, şev stabilitesini ve araçlarla makinelerin kolayca manevra yapabilmelerini sağlamak için lot şev eğimi ve atık hücresinin şev eğimi azami 1/3 olacak şekilde yapılır. Atığı getiren araçların geçişleri drenaj sistemine zarar vermeyecek şekilde planlanır.

(4) Depolama tesisi, izinsiz girişleri engelleyecek şekilde çevre çiti ve giriş kapısı ile donatılarak emniyet altına alınır. Tesiste izinsiz atık boşaltımını engelleyecek kontrol mekanizması oluşturulur.

Mevcut düzenli depolama tesisleri

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Mevcut düzenli depolama tesisi işletmecileri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini takip eden bir yıl içinde lisansa müracaat etmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda işletmeci lisansa müracaat etmeden en az 4 ay önce 16 ncı maddede yer alan zemin geçirimsizlik koşulları hariç olmak üzere 13 üncü maddede yer alan hususlara ilişkin düzeltici faaliyetleri içeren bir iyileştirme planı hazırlayarak Bakanlığa sunmakla yükümlüdür.

(2) İyileştirme planı, Bakanlık tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre incelenir ve onaylanır. Planın yetersiz olduğu ve onaylanmadığı ve tesiste iyileştirme yapılamayacağına kanaat getirilmesi durumda Altıncı Bölümde verilen kapatma ve kapatma sonrası bakım sürecine uygun olarak bu saha mümkün olan en kısa zaman içerisinde kapatılır.

(3) İyileştirme planı, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra üç yıl içinde tesis sahibi, bu Yönetmelik doğrultusunda 16 ncı maddede belirtilen yer seçimi koşulları hariç olmak üzere tüm önlemleri almakla sorumludur.

 
güncel haliyle tıbbi,tehlikeli,,ambalaj vs atık bölmeli alan oluşturan var mı..ve uygunluk alan
aklım karıştı iyice araştırmaktan :)
 
@sümeye

Kabaca şekliyle şöyle anlatabiliriz:
•Öncelikle sorumlu kişilerinin bilgilerinin olduğu ve her bir atık için ayrı tabela hazırlattık.
•Bölme sistemi olmasa da, atıkların diğerlerine karışmaması için 120'lik variller aldık.
•Tehlikelileri, tehlikesizlerden ayırmak için depo alanına saclar koyduk.
•Tabelaları varilin üzerindeki duvarlara yapıştırıp, varillerin üzerine de A4 çıktısı alarak yine aynı atık kodunu yazdık.
•Dökülme ihtimali olan atıkların altına sepet tarzında bölme yaptırdık, yapamayanlar için kör kuyu hazırlattık.
•Sahanın önüne, yine içeriden sızma olma ihtimaline karşı kanal eklettik.
•Emici malzemeleri (talaş tozu, temiz kumaş vb.) ekledik.
•Giren her atık için etiket doldurup, atık sahası defterine eklediniz mi depolama izninizi alabilirsiniz.
 
@sümeye
sayın Sümeye, depolama alanları 3 çeşittir(ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ). tıbbi atıkları sterilizasyon tesisinde steril ettikten sonra 2. sınıf (belediye, evsel atıklar) düzenli depolama alanında depolayabilirsin. tehlikeli atıkları 1. sınıf düzenli depolama alanında depolayabilirsin. ambalaj atıklarını TAT' da işleme tabi tutarsın. sonra hiç işe yaramayan kalırsa 2. sınıf düzenli depolama alanlarında depolarsın. eski sistem atık bölme işi yok artık. depolama alanları ile ilgili projeleri herhangi!!! bir müşavir firmaya hazırlattırıyorsunuz ve ÇED dahil(belgesi varsa) tüm rapor hazırlanması ve onayları onlara aldırıyorsunuz. sonra inşaata başlıyorsunuz. sağlıcakla kalın.
 
Arkadaşlar, mazot tankları, lng depolama tankları gibi tankların zeminine kör kuyu konulması gerekiyor mu? Kör kuyu nun ölçüleri nasıl belirlenmesi gerekir yardımcı olabilir misiniz?
 
Üst