• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası

Erman Şenyürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2010
Bilindiği üzere ilgili yönetmelik hükümlerine göre ayda 1 ton ve üzeri atık üreticileri valilikten geçici depolama izni almakla yükümlüdür.

geçici depolama izni alabilmek içinde sanırım tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmak gerekli?

Pratikte bunun uygulamasını yaşayan arkadaşlar oldu ise tecrübelerini paylaşmalarını dilerim.

Saygılarımla;
 
Merhabalar turizm konaklama tesisi için mali sorumluluk sigortası yaptıran varmı bilmiyorum ama varsa ve yardımcı olurlarsa sevinirim.
1. Ciro kısmına hangi bilgiyi Girdiniz?
2.Herhangi bir kimyasal adı ve tonajını belirtinizmi?
3.Yaklaşık maliyet ne kadar çıkardılar?
4.Depolama ve kullanım için istedikleri ne gibi bilgiler mevcut?

Yardımlarınızı bekliyorum.Sizin için sakıncası yoksa ne gibi bilgiler girdiğinizi paylaşırsanız sevinirim. Kolay gelsin herkese
 
Dostum ciro bilgisi isteyen bir firma ile sigorta yapma çok yüksek fiyat çıkarır. Çoğu firma artık bu bilgileri sormuyor ve ortalama 300 tl gibi fiyatlara Tehlikeli Atık M.S.S yapılıyor
 
Ben geçen sene yaptırdım bu sene de yenileme vaktim yaklaşıyor. Şöyle paylaşayım deneyimlerimi. Birincisi sigorta şirketleri bu konuda çok bilgisiz. büyük sigorta şirketleriyle çalışın ve özellikle büyükşehirlerdeki... Nedeni bu sigortanın yaptırılma zorunluluğundan bile haberleri yok. Sigorta şirketi benden şirketin yıllık cirosunu istedi yani atıkların bertarafına ait bir ciro istemedi. Yanlız şöyle bir şey var. Tehlikeli maddelerin yıllık miktarlarını ve tutarlarını istedi. Durum böyle olunca ben depoladığım tehlikeli maddelerin ve atıkların miktarını aynı zamanda tutarını bildirdim şirkete. Tehlikeli atıklar için satış yaptığım atıkların tutarını yazdım örneğin geçen sene atık yağ satışından 120.000 tl kazanmışım bu nedenle bu sene ki sigortayı yaparken bunu dikkate alacağım. Yani şu kadar ton atık yağımın bedeli tahmini şu kadardır diye. böylece atıklar için bir tutar çıkacak ortaya. Tehlikeli maddelerle ilgili olarak ayrı ayrı miktarını ve tutarını yazacağım zaten.

Geçen sene bana tehlikeli atıklar için yaklaşık 300 tl ve tehlikeli maddeler için 6.000 tl prim çıkartmış sigorta şirketi. bu sene de hemen hemen bu şekilde olacak sanırım.

Ama ben bertaraf ettiğim atığıma ödediğim bertaraf ücretini işin içine katmadım.

Bir de bu sigorta üçüncü şahısları korumak için yapılan bir sigorta. Yani tesiste olacabilecek bir kazada sizin işçinizi değil de zarar verdiğiniz dışardan biri varsa onun için. Örneğin adamın bağına bahçesine zarar geldi onun için. Sigorta şirketi böyle açıklamıştı durumu.
 
hangi kategori bu yağlar ve hangi bertaraf firmasına veriyorsunuz. Biz yağlarımızı alsınlar diye para veriyoruz, siz para kazanıyorsunuz.
 
Arkadaşlar ben okudum soruna cevap olarak herhangi bir sigorta poliçeniz varsa herhangi bir ücret ödemeden ekletebilirsiniz...
 
atık yönetim planını biz daha yeni oluşturuyoruz geçen seneki miktarı nasıl yazabiliriz. İlk defa oluşturan firmalar 3 yıllık planda bir önceki seneyi nasıl doldurduğu hakkında bilgi verebilir mi acaba.

Saygılar.
 
B. Talimat

1. Sigorta şirketleri sigorta primlerini aşağıdaki esaslara göre tespit eder:

a) Tehlikeli maddelerin/tehlikeli atıkların üretimi, depolanması ve toptan veya perakende satışı ile uğraşan işyerleri için sigorta primi, sigortalanacak işyerinin tahmini satış hasılatı, konumu ve mevcut güvenlik önlemleri dikkate alınarak belirlenir. Tehlikeli maddelerin/tehlikeli atıkların kullanımıyla iştigal edecek kişiler için yaptırılacak sigortalarda prim hesaplanmasında tehlikeli maddenin/tehlikeli atığın cins ve miktarının belirtildiği ihtiyaç raporunda yer alan hususlar, tehlikeli maddenin/tehlikeli atığın hangi amaçla kullanılacağı, kullanılacağı yerin ve işin nitelikleri göz önünde bulundurulur.

b) Tehlikeli maddelerin/tehlikeli atıkların taşınması ve/veya dağıtımı işlerinin demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu taşıtları ile gerçekleştirilmesi halinde sigorta primi, araç bazında veya sigorta dönemi süresince araç ile taşınacak tahmini miktar üzerinden belirlenir. Taşımacılık ve/veya dağıtım işlerinin boru hattı ile gerçekleştirilmesi halinde ise tahmini taşıma miktarı, (m3 x km ) veya (ton x km ) kıstası esas alınarak hesaplanır. Taşımacılık ve/veya dağıtım işlerinin prim hesabında, taşımanın izleyeceği güzergah ve bu taşımacılıkla ilgili mevcut güvenlik önlemleri de dikkate alınır.

2. Tahmini satış hasılatı veya tahmini taşıma miktarı, satış hasılatını tespite yarayacak defter ve kayıtlar; kullanım tutarı, tehlikeli maddeler/tehlikeli atıklar için düzenlenecek ihtiyaç raporu üzerinden hesaplanır. Sigortacı, bu amaçla firma kayıtlarını incelemeye yetkili olup, sigorta ettiren bu incelemenin yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Belirlenecek satış hasılatı veya taşıma miktarı hiçbir şekilde bir önceki yılın gerçekleşen satış hasılatından veya taşıma miktarından düşük olamaz.

Sigorta ettirenin işyerinde bu sigorta kapsamı dışındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettiği gelirler, satış hasılatı veya taşıma miktarının tespitinde dikkate alınmaz.

3. Bu Tarife ve Talimat kapsamına giren maddeleri üreten ve/veya tüpleyen firmalar, dilerlerse, nakliyecilerin, depocuların ve bayilerin tek tek yaptırmak zorunda oldukları bu Tarife ve Talimat kapsamındaki sigortaları "Grup Tehlikeli Maddeler/Tehlikeli Atık Zorunlu Sorumluluk Sigortası" yaptırarak tek bir poliçe altında toplayabilirler. Bu takdirde poliçede, nakliyeciler için aracın plakası, ruhsat numarası, işletenin isim ve ticari unvanı, depocu ve bayiler için ise, bunların isim veya ticari unvanı ve işyerleri birden fazla ise işyerleri tek tek belirtilir.

4. Bu Tarife ve Talimat ile belirlenen teminat tutarları yürürlükteki tüm sigorta sözleşmelerine herhangi bir ek prim alınmaksızın uygulanır.
 
@Funda Saltık

Evet para kazanıyoruz. birinci ve ikinci sınıf atık yağlar. Firma ismini söylemeyeyim de sonuçta ihale yapılıyor hangi firma yüksek fiyat verirse ona veriliyor. Bu satıştan para kazandığımız için atık yağ bedeli,tutarı olarak bu miktarı yazmıştım oraya.
 
Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk sigortası yaptırabilmek için çevre izni alınmış olması mı gerekiyor? Çevre izni olmadan bu sigorta yapılamıyor mu yani?
 
@Yasemin Aslantürk
bize sigortacımız yaptırılamaz dedi, anlattığı kadarıyla da bu sigorta yaptırılırken çevre izin numarasını kullanıyorlarmış. ama bizde ilk kez böyle bir şeyle karşılaştık. bu işin tam prosedürü nedir?
 
@Hülya_Arslan
Hülya Hanım danışmanı olduğum firma teh. atık üreticisi ve sigortasına baktım çevre izin nosu felan yazmıyor ve Çevre izninde bununla bir bağlantısını olabileceğini düşünmüyorum. yalnız sizin firma atık taşıma, ara depolama, bertaraf firması ise belki iş değişebilir.
 
@Yasemin Aslantürk
yok bizimde şu ana kadar firmalarımızda böyle bir sorun olmadı ilk kez karşılaşıyoruz. bizimkisi de tehlikeli atık üreticisi. tamam anladım çok teşekkür ediyorum. sanıyorum sigorta şirketinden kaynaklanan bir durum.
 
tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası poliçesinde tehlikeli atık depo alanı ibaresinin yer alması zorunlu mudur? bir de sigorta şirketi ruhsat istedi benden tehlikeli atıklarla ilgili. bu konuda bilgisi olan var mı?
 
bir de firmanın 3 tesisi var farklı alanlarda her tesis için ayrı ayrı mı yaptırmam gerekiyor? yani 3 tesisinde adresinin poliçede görünmesi şart mı yoksa sadece genel merkez adresli poliçe yeterli midir?
 
Üst