• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde danışmanı

Evet 50 saatlik bir zorunlu eğitim var. 2 ciltlik, toplamda 2000 sayfaya yakın bir kitabın nasıl kullanılacağını öğreten bir eğitim. Ulaştırma bakanlığının şimdilik test usulu yapdığı sınavıda geçen sayısı çok az başarı oranı 2014 senesinin son sınavında %5 diye biliyorum.
 
İş Güvenliği gibi parlayıp sönecek mi acaba, kararsızım...
Bilgili arkadaşlardan görüşlerini bekliyoruz.
 
2018 yılından sonra sık sık adını duyacağımız bir alan olacak bence.
Danışman olmak için üniversite mezunu olmak yeterli. Firmalar kendi bünyelerinde çalışan üniversite mezunlarına bu eğitimi aldırarak işlemlerini yürütebilir.

TMGD istihdam etme muafiyeti
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmelerin; TMGD istihdam etmek veya TMGD hizmet alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(2) Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminallerinde tehlikeli maddeleri; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(3) Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacıların TMGD bulundurma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
(4) Kamu kurum ve kuruluşlarında, TMGD istihdam etmek veya TMGD’den hizmet alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
 
Peki bu belge 2018'e kadar aranmıyorsa şuanda kimse TMGD almak istemez. Bu belgenin Çevre görevlisi gibi vize süresi yok mu? Kesinlikle vardır şuanda bu belgeyi alıp boş duracağına 2018 başına doğru almak daha mantıklı değil mi?
 
2018 e kadar aranmıyor değil, sadece 2018 e kadar yazdığım kurum ve tesisler için muafiyet var. Onun dışında yılda 50 ton tehlikeli madde depolayan, taşıyan, paketleyen, dolduran ve boşaltan tesisler danışman bulundurmak zorunda.
 
Zaten bakıldığında çoğu sektörün 2018'e kadar muafiyeti var. Sadece yılda 50 kg tehlikeli madde depolayan, taşıyan, paketleyen, dolduran ve boşaltan tesisler için mi şimdiden bu belgeyi alalım? Demek istediğim Türkiye şartlarında herkes son ana kadar TMGD bulundurmak istemez en azından muafiyeti olan sektörler için söylemek gerekirse öyle değil mi?
 
Arkadaşlar yılda 50 kg değil 50 ton, muafiyetde, benzin istasyonları, lpgleri kapsıyor bunların dışında yılda 50 ton tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan,depolayan bütün firmalar tmgd bulundurmak zorunda. 2018 yılında istasyonlarda bu kapsama girecek. Sınav çok zor olduğu için her üniversite mezununun alabileceğini zannetmiyorum. Büyük firmalar kendi bünyesindeki 4 yıllık mezun personele aldırmak isteyecektir ama. Bu belgeyi alan personel aynı maaşa o işi yaparmı ve o personeli elinde tutabilecek mi ? danışmanlık hizmeti bu aşamada daha mantıklı gibime geliyor. Nacizane görüşüm.
 
49 saatlik bir eğitimden sonra 40 soru (test) sınav da en az 70 puan almanız gerekiyor. Adr mevzuat dökümanları açık bir şekilede sınav oluyorsunuz. Alacağınız eğitim içeriği ise bu dökümanları nasım lullanacağınız hangi bilgiyi nerede bulacağınızla ilgili. Kolay alınabilir bir durum yok ancak çokta zor değil. İlgili sertifikaya sahibim ilk sınavda başarı sağladım ancak 3 sınav dönemine girerek halen başarı sağlayamayanlar da var.
 
Arkadaşlar, merhaba.
Bakanlık bu konuda bir kafa karışıklığına yol açmış durumda. Son görüşmelerimizde Haziran ayında mevzuatta bir revizyona gidilebileceğini belirterek, fabrikalarımızda zaten dolumu yapan eğitimli kişilerin ve İSG Uzmanlarının, Acil durum planlarının olmasından dolayı işletmeler de değil sadece işin lojistiğini yapan firmalar da bu eğitimi almış kişilerin çalıştırılması zorunluluğu var diyerek geri dönüş yaptılar. Bir gelişme olursa ben de tekrar sizleri bilgilendirmeye çalışırım.
 
@Çiğdem Selişter

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, a) Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmelerini, ... kapsar.
 
Üst