• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi Metal hurda toplama ayırma tesisi?

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
Merhaba,

Arkadaşlar kafamı karıştıran bir durumda lütfen adınlatırmısınız, tehlikesiz atık toplama ayrıştırma belgemiz var(İÇOM 'dan alınan) fakat metal hurda toplama ayırma tesisi için de düzenlenen bir belge var mı? Bizim alabileceğimiz tehlikesiz atık kodlarımızda zaten metaller de var.Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğinde bu geçiyor, metal hurda toplama ayırma tesisi olduğunu gösteren ayırtedici durum nedir?
 
Merhaba Selma Hanım,

Çevre Müdürlüğü'nden Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Belgesi alırken tesisinize kabul etmek istediğiniz atık türlerini belirtmeniz gerekiyordu. Eğer bu atık türlerinin içinde metal hurdalarını da yazdıysanız, tesisinizde Taşınabilir Radyasyon Ölçüm Cihazı ve bu cihazı kullanma yeterliliğine sahip bir çalışan gerekiyor, bunu da görmüşsünüzdür mutlaka tebliğde. Yani bunlar olmadan tesisinize metal hurdasını kabul etmenize izin vermezler; zaten uygunluk yazısı için geldiklerinde istedikleri belgeler arasında cihaz faturası ve cihazı kullanacak kişinin TAEK'den alacağı belge de var.
Sormak ya da öğrenmek istediğiniz şey bu muydu bilmiyorum ama, birşeyler anlatabilmişimdir umarım.

Saygılarımla..
 
Teşekkür ederim Fatma hanım bilgileriniz için aslında öğrenmek istediğim durum tehlikesiz atık toplama ayırma belgesini gerektirdiği şartlar uyarınca tamamladık( sertifikasyon gibi) talep ettiğimiz atık kodları arasında metal atıklar da var fakat tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğinde metal hurda toplama ayırma diye geçen tanımlama hangi tesisler için yanı benim tesisim metal hurda toplama ayırma olarak geçebiliyor mu nbu durumda,
 
Rica ederim öncelikle;
Ama ben herhangi bir ayrım olduğunu düşünmüyorum açıkçası, sonuçta o atık türlerinin hepsi "Tehlikesiz Atık" kapsamında değerlendiriliyor, hepsi aynı tebliğ içinde değerlendiriliyor. Yani demem o ki, evet, metal hurda toplama ayırma tesisi olarak da adlandırabilirsiniz kendinizi. Bu tamamen benim düşüncem bu arada:)
 
Çok Teşekkür ederim:)
peki tehlikesiz atık toplama belgesi olan tesisim için Bazı Tehlikesiz Atıkların geri kazanım tebliğide ' diğer hükümler' başlığı altında geçen 13 maddenin 4. ve 5. fıkraları 2015 yılında yürürlüğe girecektir diye bir ifade var. Bu ifadede de metal atıklar geri kazanım teisislerine verilmek zorundadır diyor ve 2015 te yürürlüğe girecektir diye de ekliyor yani 2015 e kadar biz metal atıklarımızı (alüminyum, demir gibi) lisanssız yada izinsiz firmalara verebiliyormuyuz? bunu mu anlamalıyız. Ama aynı zamanda da 8. maddede lisansli tesislere vermek zorundasınız diye de belirtilmiş. Fatma hanım çok kafa karışıklığı yarattı bende tekrar çok naziksiniz cevaplarınız için,
 
arkadaşlar merhaba fatma gül arkadaşımızın açıkladığı gibi tebliğ kapsamında tehlikesiz metal alıyorsanız radyasyon cihazı ve eğitimli personel bulundurmanız gerekiyor. Diğer tehlikesiz atıklardan farkı budur. 2015 de yürürlüğe girecek olan fıkralarda;
(4) Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri hammaddelerini, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan lisanslı metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinden almak zorundadır.
(5) Metal hurda toplama-ayırma tesisleri, metal hurdalarını 11 inci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerine göndermek zorundadır. Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri kendileri çevre izin/lisansına sahip olmaları kaydıyla hammaddelerini metal hurda toplama-ayırma tesislerinden alabilirler.

Bu fıkralara göre şuanda toplama ayırma lisanslı firmalar atıkları eritme fabrikalarına kendileri satabiliyor. Ancak 2015 ten sonra toplama ayırma tesisi geri kazanım lisanslı yere satabilecek, geri kazanım lisanslı da eritme fabrikasına. Şuandada lisanslı yere verme zorunluluğu zaten var ama ozaman sadece düzenleme getirilmiş olacak.
 
Arkadaşlar, halihazırda hurdacılık yapan bir tanıdığım var. Hurda ihalelerine girebilmek ve büyük firmalardan da metal hurdaları alabilmek için hurdacılık izin belgesi almak istiyor. Benden yardım istedi. Bir işletme bu belgeyi almak için neler yapmalıdır? Bilgi verirseniz sevinirim..
 
Merhaba,
BAzı tehlikesiz atıkların geri kaznaım tebliğinde belirtildiği üzere İl Çevre Şehircilik müdürlüğünün verdiği Toplama Ayırma Belgesini almanız gerekecek. 29767 sayılı tebliğde MAdde 12 de sağlanması gereken şartlar yer almaktadır, metal hurda kabulu için 12. maddede de belirttiği gibi radyasyon ölçüm cihazı ve bunun için yeterlilik sahibi personele TAEK 'ten sertifika aldırmaları gerekecek. Ölçüm cihazını da yine TAEK' ten alabilirsiniz. TAEK' in resmi sitesinden eğitim programı ile ilgili bilgiye sahip olabilirsiniz..
 
Sağlık bakanlığının 29767 sayılı özelgesi olarak geçiyor. Fakat bu özelgeyi bulamadım. Nereden bulabileceğime dair bir bilginiz var mı?
 
Umut bey,
Yanlılş anlaşılma olmuş sanırım, Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri kazanım Tebliğinde madde 12' yi incelemeniz gerekecek. Çevre mevzuatında geçer bu tebliğde bulunuyor sağlık bakanlığı değil.
 
birgulba @Birgül Bakanoğlu
Merhaba Birgül Hanım, benim de hurdacılık yapan bir tanıdığım var ve benden yardım istedi.Çevre il müdürlüğü Toplama ve ayrıştırma belgesi alması gerektiğini söylemiş.Madde 12'deki şartları yerine getirin demiş.Benim bu konuda pek bilgim yok.Nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini öğrenebilir miyim?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar
MADDE 12 – (1) Tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti yapanlar faaliyet sahalarında aşağıda belirtilen tedbirleri alırlar;
a) Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
ç) Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
d) Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
e) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
f) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
(2) Metal hurda toplama-ayırma işi yapanların faaliyet sahalarından kaynaklanan bakiye atıklar için türlerine göre 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen hükümlere uyması zorunludur.

Yönetmeliğn ilgili maddesinde belirtildiği gibi fiziksel şartları sağladıktan sonra il çevreye dilekçe ile başvuruda bulunun. Denetime geliyorlar. Sahaya bakıyorlar, radyasyon cihazına, eğitim seertifikasına (TAEK ten alabilirisniz), çed raporunuza. kapasite raporunuza uygun gördükleri takdirde belgeyi veriyorlar. iyi çalışmalar..
 
birgulba teşekkür ederim Birgül Hanım.Peki c maddesindeki istenen nasıl sağlanacak.Yani bu değerlere uyulduğuna dair belge falan mı alınacak, yoksa denetime geldiklerinde onlar mı bakacaklar??
 
Metal hurda toplama ayırma tesisi kurmak istiyoruz diyelim 12. maddedeki şartları sağladık, il çevre'den yazıyı almak için hangi belgeleri toplayıp başvuru yapmamız gerekiyor?
 
@Hülya_Arslan

benim de merak ettiğim konu :)
ayrıca işletme alanın metrik olarak belli bir kriteri var mı?
 
@Gülay Kudret Birdal
METAL GDT. İçin ekine kapasite raporu radyasyon cihazı aldıysanz faturası alan kişinin belgesi gibi evraklar koyabilirsnz bir yerde okumadım açıkcasi ama bu şartları istedikleri için koymak yanlış olmaz diye düşündüm:-)
 
Üst