• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz atık toplama

leventturk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2014
Firma
işsiz
Merhaba Forumda yeniyim öncelikle herkese merhaba ve vereceğiz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Forumu bir süredir takip ederek bazı sorulara cevap bulmaya çalışıyorum, fakat tam cevaplar farklı konularda oldugu için bu soruyu sorarak kafamdaki sorulara cevap bulmak istedim.

Yaşadığım bölgede Tehlikesiz atık toplama firması bulunmuyor başka bölgelerden tehlikesiz atıkları toplayan firmalar gelerek bu atıkları topluyor. Burdan hareketler iki ortak olarak bir tehlikesiz atık toplama firması kurmak istiyoruz. Bu konuda fazla bilgimiz olmadıgı için sizin değerli görüşlerinize ve bilgilerinize ihtiyaç duymaktayız.

İlk olarak hedefimiz plastik atığı, karton ve tekstil atığı toplamak. Plastik atıklar için kırma işlemi yaparak granül hale getirmek istiyoruz. Bu plastik atıklar ise PP, PE ve belki PVC olacaklar. Diğer karton ve tekstil atıklarını ilk etapta depolayarak diğer geri dönüşüm firmalarına göndermeyi düşünüyoruz.

Kurulacak firmanın nevii, belediyeye yapılacak başvurular, çevre bakanlıgına yapılacak başvurular etaplar, adımlar, izinler için tüm bilgilere ihtiyacımız vardır.

Forum içerisinde bunların hepsini aramaya çalıştım fakat gözümden kaçmış bulamamış olabilirim. Değerli zamanınızı ayırıp bilgilendirebilirseniz çok memnun kalırız. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
@Sevcan Bayram


Sevcan Hanım, mesajınız için teşekkürler. Bende yazmış oluduğunuz gibi TAT lisansı ve geri dönüşüm lisansı alınması için gereken adımları ve yönetmelikte belirtilen fiziksel şartları adım adım sormuştum.
Beni şu şekilde bilgilendirebilir misiniz?

- Kurulacak firmanın nevii (ünvanında .... ibareler geçmeli)
- Kurulacak firma şahış firması, adi ortaklık, A.Ş. veya LTD hangisi olmalı
- Belediye ile iş yeri açılışı hakkında yapılacak görüşmelerde veya başvuruda alınacak ruhsat için sorulacak sorular.
- İtfaiye raporu alınması için gözönünde bulundurulması ve gerekenler
- Belediye ve Vergi dairesindeki tüm süreçler
- Vergi dairesi iş yeri açılışı ve belediyedeki çalışma ruhsatı alımından sonraki ilk adım
- Çevre bakanlıgına ilk müracattan önce hazırlanması gerekenler.
- Çevre bakanlıgına ilk müracatta evraklar
...

gibi detaylı bilgiler verebilirseniz çok memnun olurum.

Saygılarımla.
 
  • Ticari sicil gazeteniz, kapasite raporunuz firma unvanı ve adresi ile uyumlu olmalı ayrıca ticari sicil gazetesinde yapacağınız iş hakkında detaylı bilgi verilmesi
  • Kapalı alan en az 1000 m2 olmalı
  • Granül işi yapacağınız için emisyon konulu çevre iznine de başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Granül üretim sonucu açığa çıkan emisyonlar davlumbaz sistemi ile toplatılıp, atmosfere dik bir şekilde verilmeli
  • TAT lisansı için en az üzeri giydirilmiş 2 araç
  • Uygunluk yazısı başvurusunda İl Müdürlüğü denetime geldiğinde tesise ait Çevre Görevlisinin olmasını istiyor.
  • Ayrıca atık kabul ünitesinde bir bilgisayar ve internet bağlantısının olduğunu görmek istiyor.
  • Tesiste Tehlikeli ve Tehlikesiz atık alanları(yönetmelik standartlarında)

Levent Bey bir de kapasite raporuna firmada bulunacak makine ve ekipmanları işletmeyi unutmayın.
Şuan için aklıma gelenler bu kadar.
 
Sevcan Hanım, bilgi için tekrar teşekkür ederim.
Belediye ile ilk görüşmemizde yapacağımız işi anlatarak uygun alanları-parselleri bildirmesini istedik. Sonuç olarak meskun mahal içerisinde bu işlerin yapılamayacagını izin verilmeyeceğini düşündük. Bulunduğumuz bölgede dediğim gibi daha önce böyle bir iş yeri bulunmadıgı için biz yapacagımız işi çok iyi anlatamadık ve belediye ruhsat görevliside "daha önce yapılmış örnekten bakarak size yardımcı olayım isterdim ama ne yapıldıgını nasıl bir yer gerekli oldugunu bilmiyorum" diye cevap verdi :confused: Bu sebeple bizim belediye başvurusu sırasında ne bildirmemiz gerekiyor acaba?

Yazdıklarınızı doğru anladığımı ögrenmek için teyit etmek istiyorum.

- Kapalı alanı en 1000m2 olan bir yer alınıyor veya kiralanıyor. Bu alan adresinde şirket kuruluyor.
- Tesiste Tehlikeli ve tehlikesiz atık alanları yapılıyor.
- Tesiste gerekli makine ve techizatlar saglanıyor (kırma makinesi, davlunbaz sistemi,bilgisayar,internet baglantısı)
- Tesise ait en az 2 toplama aracı alınıyor ve üzeri giydiriliyor.
- Ticaret sicil kaydı ve tüm şirket kuruluş işlemleri tamamlanıyor.
- Makinelerin ve techizatların dahil oldugu kapasite raporu çıkartılıyor.
- Tesiste bir çevre görevlisi bulunduruluyor (Bu konuda yetkili firmalardan destek alınıyor sanırım)

Saygılarımla
 
Evet Levent Bey bu şekilde ancak eski mevzuatta geri dönüşüm tesisleri Geçici Faaliyet Belgesi aldıktan sonra bünyesinde bir çevre görevlisi bulundurması gerekiyordu, şimdi ise uygunluk yazısı kapsamında istenmektedir. Yani Çevre Danışmanlık Hizmeti alsanız dahi şirketiniz bünyesinde SSK'lı çalışan bir çevre görevlisi bulundurmanız gerekmektedir.
 
Levent Bey öncelikle şimdiden hayırlı uğurlu olsun firmanız. Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği; bu tebliğde gerekli şartlar belirtiliyor. Sevcan Hanımında dediği gibi şu an kesinlikle dışarıdan danışmanlık kabul edilmiyor. Firma bünyesinde çevre görevlisi bulundurmak zorunlu. Yer konusunda bulunduğunuz yerde ki sanayi arsaları yada sanayi bölgelerinde yer satın alarak veya kiralayarak bu işi çözebilirsiniz. Fakat kırma ve granül hale getirmeyi düşündüğünüz için meskun mahalden uzak olmanız yararınızadır. Çünkü makine ekipman gürültüsü fazla olduğu için bu konuda sorun yaşayabilirsiniz. Tebliğ içerisinde yazıyor olmakla birlikte radyasyon kontrol sistemi ve eğitimli bir personel bulundurmanız gerekiyor. Kısacası tebliği incelediğiniz zaman sorularınızın %90 cevabını bulacaksınız.

Bakanlığa başvuru yapmadan önce yer, gerekli makine ekipman, kapasite raporu, bağlantı izinleri gibi şartların hepsini yerine getirmeniz, atıkların toplandığı alanları belirleyerek bu alanlarda hangi atık kodları bulunacağını belirten tabelalarınız; sahada soyunma odası, yemekhane, tuvalet gibi yerlerin mevcut olması ve tabelalarının olması istenmekte.
 
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
Peki sadece toplama ve depolama üzerine gerekli izin ve lisanları alsak yine aynı şartlar geçerli mi acaba?
 
Tebliğdeki şartlar toplama ayırma tesisleri için gerekli şartlardır. Geri dönüşüm üzerine şartlardaki değişiklik hakkında net bilgim olmadığı için birşey diyemiyorum. Şu an kendimizde TAT kurduğumuz için gerekli şartları biliyorum. Tesise almak istediğiniz kodları da iyi belirlemeniz gerekmektedir.
 
Üst