• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil Atıksuyunda Amonyum Azotu Problemi

Firuze Karaosmanoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Eylül 2011
Firma
BMC Otomotiv
Merhaba. Çalışmış olduğum tekstil fabrikasına ait 2000 m3/gün kapasiteli, fiziksel biyolojik ve kimyasal atık su arıtma tesisinde, işletmedeki dijital baskı bölümünden kaynaklı amonyum azotu problemi yaşıyoruz. Dijital baskıda kullanılan "pat" denilen malzemeyi hazırlamak için üre kullanılıyor. Baskılı kumaş, jet yıkama ve pad-batch yıkama bölümünde yıkanıyor. Aynı zamanda fabrikada boyahane de olduğundan dönem dönem KOİ'de çok artıyor. Atık su, 12 m*12m*6m boyutlarında dengeleme havuzunda biriktirilerek, havalandırma havuzuna basılıyor. Tesiste 2 adet havalandırma havuzu var, blower kapasitesi 3250 m3/gün. Sonrasında, biyolojik çökeltim havuzuna aktarılıyor. Çamur geri devir oranı %100. Bu arada, işletmeden düzenli olarak çamur çekiliyor, havalandırma havuzlarının pH değeri 8,30-8,60 arasında değişiyor. Sonrasında kimyasal arıtma yapıyoruz, burada rengi giderip, suyu deşarj ediyoruz.

Amonyum azotu problemi boyahane çalıştığında ve baskı olduğunda iyice pik yapıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yaptığımız çalışmada, 2 adet havalandırma havuzu yerine, 1 anoksik bir oksik ortam oluşturup, suyu sürekli sirküle etmeyi yani nitrifikasyon-denitrifikasyon ile amonyum azotunu azot gazı olarak gidermeyi düşündük.

Bu arada tabi olduğumuz tablolar, SKKY 10.2,10.3,10.5,10.7.

Başka bir önerisi olan ve paylaşan olursa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba,

Amonyum azotunu pH 9,5-10,5 aralığında havalandırmayla sıyırmayı deneyebilirsiniz. Lab ortamında ufak birkaç denemeyle sonucu görebilirsiniz. Yeterli giderim olduğu takdirde ilgili kısmın atıksularını ayrı toplayıp ph ayarlama ve havalandırmadan sonra dengelemeye verebilirsiniz. Blower yetmezse dubalı aeratör kullanabilirsiniz.

Bunun dışında biyolojik olarak giderim için yüksek çamur yaşı gereklidir. Arıtma tesisinizdeki havalandırma havuzu hacmini bu açıdan kontrol etmelisiniz. %50-80 arası bir verim işinizi görürse bu şekilde de deneyebilirsiniz.

Atıksu karakterizasyonu belirtilmemiş ama kabaca blower kapasiteniz de sınırda sanki. Tabi 3250 m3/gün olarak yanlışlıkla yazdığınızı düşünüyorum. Doğrusu 3250 m3/saat değil mi?

Kolay gelsin.
 
Merhaba,

Öncelikle yardımınız için teşekkürler. pH değerini hiç o kadar yükseltmemiştik, bugün dediğiniz çalışmayı yapacağız.

Blower konusunda kesinlikle haklısınız. Şu anda tam sınırda çalışıyoruz, eğer bir nitrifikasyon-denitrifikasyon revizyonu yapılmaz ise blowerı değiştirip, daha büyük kapasiteli bir yenisini kuracağız.

Çamur yaşı genelde 15-20 gün arasında değişmektedir kış mevsiminde. Yazın artan biyolojik aktivite nedeniyle çamur yaşını biraz daha düşük tutuyoruz tabi.

Bu süreçte başka bir öneriniz olursa ve paylaşabilirseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar.
 
Çamur yaşı nitrifikasyon için normal. Çözünmüş oksijen miktarı nedir. Bakterilere yeteri kadar hava gelmiyorsa NH4-N Nitrata NO3 e dönüşmüyordur. Amonyum azotu problemi yaşamanız tamamen nitrifikasyon sorununuz olduğunu gösterir. Nitrifikason PH,sıcaklık,çamur yaşı ve oksijen miktarı faktörlere bağlıdır. Sorunun bu faktörlerden birinde olduğunu düşünüyorum. Benim düşüncem ise oksijen yetersizliği görüyorum.

Not: Denitrifikasyon yapmak sizin Amonyum azotunuza hiçbir faydası yoktur. Denitrfikasyon sadece Nirattaki azotu olmak için yapılır. Denitrfikasyonu etkileyen en önemli iki faktör ise Anoksik kısımdaki Karbon ve Nitrifikasyon verimidir.

Buarada C/N/P oranlarınızı yazar mısınız ?
 
Üst